Hoe wij auto's testen

In onze auto-test passeren auto's die op dit moment op de markt zijn de revue.

 • Met plus- en minpunten;
 • scores op onder andere rijgedrag;
 • brandstofverbruik;
 • en een totaaloordeel.

Autovergelijker

De nadruk in de Autovergelijker van de Consumentenbond ligt op auto's uit de meest populaire klassen tot zo'n 70.000 euro. Je vindt er informatie van honderden autotypen van de laatste jaren overzichtelijk gepresenteerd. Naast nieuwe modellen ook auto's die alleen nog gebruikt te koop zijn. Per model zetten we testresultaten en oordelen over rij- en gebruikseigenschappen, verbruik & uitstoot, veiligheid, kosten en betrouwbaarheid op een rijtje.

Rijden en gebruik

Oordelen over rij- en gebruikseigenschappen worden, in samenwerking met onze Europese zusterorganisaties, in uitgebreide roadtests vastgesteld. De auto's krijgen op meer dan 10 testonderdelen een rapportcijfer dat wordt verwerkt tot een samenvattend oordeel. Sommige scores zijn gerelateerd aan de klasse van de beoordeelde auto. Zo kan het dus zijn dat een kleine auto een hoger rapportcijfer krijgt dan een grote voor een bepaalde kofferbakinhoud.

Bekijk meer details over het testprotocol op de pagina Hoe wij testen: rijden en gebruik.

Verbruik en uitstoot

testlab ecotestDe officiële opgaven voor het brandstofverbruik van auto's zijn over het algemeen veel te optimistisch. Daarom publiceert de Consumentenbond in samenwerking met de Duitse automobielclub ADAC zogenoemde ECOtest oordelen. Op basis van rollenbankritten die strenger en veeleisender zijn dan de officiële testrit wordt niet alleen een realistischer brandstofverbruik vastgesteld, maar ook de hoeveelheid schadelijke stoffen die een auto uitstoot. Voor de CO2-uitstoot wordt een 'well-to-wheel' rekenmodel gehanteerd dat het mogelijk maakt elektrische auto's met conventionele te vergelijken. De CO2-uitstoot wordt dan berekend uit de verbruikte stroom en de daarmee verbonden CO2-uitstoot in de energiecentrale.
ECOtest beoordeelt in sterren, waarbij 5 stuks het hoogst haalbare is.

Behalve in de Autovergelijker kun je auto's gedetailleerd op uitstoot en verbruik vergelijken in het dossier Schone en zuinige auto's. Daar wordt ook de testmethode in detail beschreven onder Hoe wij testen.

Veiligheid

Video

De Consumentenbond is -sinds de start in 1997- partner in en mede-vormgever van het Euro NCAP-programma, waarin auto's op veiligheid beoordeeld worden. Van oudsher lag de nadruk bij het beoordelen van de veiligheid op passieve- oftewel botsveiligheid: hoe goed beschermt een auto zijn inzittenden (volwassenen en kinderen) als het mis gaat? En hoe komen voetgangers er vanaf als ze door een auto geraakt worden.
Nog steeds vormen deze crashtests de ruggengraat van het testprogramma, maar elektronische systemen die bestuurders waarschuwen of zelfs ingrijpen bij dreigende ongevalssituaties spelen een steeds belangrijker rol.

Er zijn maximaal vijf sterren te verdienen. De eisen worden jaarlijks aangescherpt, waarbij het belang van elektronische voorzieningen steeds groter wordt. Zo is vanaf 2014 de aanwezigheid  van een goed werkend automatisch noodremsysteem en rijbaanassistentie één van de voorwaarden voor een vijfsterrenscore.

De Autovergelijker toont zowel de sterrenscore als de onderliggende oordelen die op de pagina Crashtest: hoe werkt het? worden uitgelegd.

Autokosten

Wat een auto per maand kost, blijft vaak buiten je gezichtsveld. Voor veel autotypen zet de Consumentenbond de kosten in de Autovergelijker op een rijtje. We kijken daarbij zowel naar de vaste kosten zoals verzekering, motorrijtuigenbelasting (MRB, ook wel wegenbelasting genoemd) en de vaak 'vergeten' waardevermindering als de variabele, gebruiksafhankelijke kosten (brandstof, onderhoud en reparaties). Dat gebeurt op basis van eigen gegevens en externe bronnen. De uitkomst laat zien of een autotype duurder of goedkoper is dan zijn concurrenten.

Betrouwbaarheid

Belangrijk is dat een auto je niet in de steek laat. Daarom enquêteert de Consumentenbond jaarlijks naar ervaringen van consumenten met hun auto. We vragen of, hoe vaak en waarom de auto ze in de steek liet in een online vragenlijst. We beoordelen of een autotype beter of slechter dan gemiddeld in zijn klasse scoort en voegen deze informatie toe in de Autovergelijker.

Bekijk meer details over dit testonderdeel op de pagina Hoe wij testen: betrouwbaarheid.

Consumentengids Auto 2015

Heeft u de Consumentengids Auto 2015 al besteld? Met tests van 150 auto's, tips voor het kopen van een occasion en aandacht voor 'groene' modellen. Gratis voor leden.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Kun jij helpen?
wat te denken van het z.g. kruipen bij automaten incl. brommobielen?
heer A. Valkenburg,
Stel een vraag
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!