Nieuws

Reactie importeur Jeep schiet Consumentenbond in het verkeerde keelgat

24 februari 2012

De reactie door de importeur van Jeep op de ondermaatse resultaten van de Jeep Compass in de Euro NCAP crashtest is bij de Consumentenbond niet goed gevallen. De tekortkomingen die in de test naar boven kwamen worden op een onverantwoorde wijze afgezwakt. Opmerkelijk is de suggestie dat een grote kans op dodelijk borstletsel minder erg zou zijn dan op dodelijk hoofdletsel!

De Jeep Compass, in de brochure een 'beschermheld' genoemd, viel in negatieve zin op in de meest recente crashtests waarvan de resultaten eerder deze week werden gepubliceerd. Niet alleen is het niveau van de voetgangersveiligheid niet meer van deze tijd, ook lopen inzittenden risico's die onacceptabel zijn. Met name in de paaltest, waarbij de auto zijdelings op een paal botst, is de kans op ernstig borstletsel (te) groot. De auto scoorde slechts twee van de vijf haalbare sterren.

In een lauwe reactie op de website van Automotive stelt de verantwoordelijk importeur, Fiat Group Automobiles Nederland, dat het allemaal wel meevalt: 'De inzittenden worden beschermd met hele nette scores. Alleen bij de borstkas, dus niet het hoofd, werd er groot letsel geconstateerd bij de paaltest'.

Verbijsterd

De Consumentenbond, partner in Euro NCAP, is verbijsterd over deze onverantwoorde interpretatie van de testresultaten en benadrukt dat ook groot letsel aan de borstkas fataal kan zijn. De botsproeven van Euro NCAP hebben een grote bijdrage geleverd aan de veiligheid van de auto-inzittenden en andere weggebruikers. Er wordt op basis van objectieve criteria getoetst. De uitslagen kunnen niet zomaar terzijde geschoven worden als de testuitslagen niet welgevallig zijn.

De Consumentenbond twijfelt ook sterk aan de bewering dat de Compass bij een vergelijkbare paaltest in het Amerikaanse NCAP programma 4 sterren zou hebben gehaald. Voor zover bij de bond bekend is de auto daar niet op dit onderdeel getest.

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!