Nieuws

Kia Picanto is meest waardevaste auto

25 januari 2012

Elk jaar publiceert Autotelex, een grote leverancier van voertuiggegevens, een lijst van de meest én minst waardevaste auto's op de Nederlandse markt. Veel grote verrassingen zitten er niet in het lijstje; de Consumentenbond plukt wat krenten uit de verkooppap.

Autotelex berekent de restwaarde van veelverkopende auto's als percentage van de nieuwwaarde. Berekend zijn auto's met benzinemotor, na 3 jaar gebruiksduur en met een gemiddelde kilometerstand (als de auto nog niet zo lang in productie is wordt gerekend met een toekomstige inschatting).

Van zowel de meest als de minst waardevaste auto's is een Top 15 opgesteld. In de originele lijstjes is gerekend met één cijfer achter de komma, wij hebben afgerond op hele getallen. Vooral in de prijsklasse onder de €10.000 nieuwprijs heb je het anders over tientjes verschil, meer niet.

Kia Picanto restwaardekampioen

De absolute topper is de nieuwe Kia Picanto, het model vanaf medio 2011. Deze krijgt een restwaarde van 70% toebedeeld na die 3 jaar. Direct onder de Picanto volgt de eeneiige drieling Citroën C1/Peugeot 107/Toyota Aygo. Hun restwaarde na 3 jaar: 69%. Een klein verschil tussen de nummer 1 en de nummers 2 dus, want bij een gemiddelde nieuwprijs van circa €8500 betekent dit een verschil in restwaarde van €40.

Verder noemenswaardig zijn de Fiat 500 en Honda Jazz. Ook deze zijn zeer waardevast. En verderop in de top 15 staan als opvallende nieuwkomers de Nissan Juke, Skoda Yeti en Citroën DS3.

Cadillac het minst waardevast

cadiblsDe Top 15 van meest afschrijvende auto's wordt aangevoerd door de Cadillac BLS en Citroën C6. Beide zien in drie jaar 58% van hun nieuwwaarde verdampen. De Cadillac had een nieuwwaarde van rond de €40.000, de Citroën was er vanaf zo'n €60.000. De nieuwkoper is dus virtueel 23 mille (Cadillac) tot 35 mille (Citroën) armer.

De complete lijstjes:

lijstjes

Bron: persbericht Autotelex

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
wat te denken van het z.g. kruipen bij automaten incl. brommobielen?
heer A. Valkenburg
Beantwoord door
heer R.J.W. Burger,
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!