Extra informatie

Test winterbanden 2015 voor leden

Stapel winterbandenVeel geteste winterbanden doen het onder alle weersomstandigheden redelijk of goed. Een aantal banden blijft in de internationale winterbandentest wat achter en 4 banden raden we zonder meer af.

De afraders presteren slecht op een natte weg en zijn ook geen uitblinkers op sneeuw en ijs.

Minder kans op ongelukken? Kies voor goede winterbanden, zeker als je naar de sneeuw gaat.

Test zomerbanden 2015 voor leden

Voorkant rode autoWe testten in 2015 16 zomerbanden in de maat 185/60 R14 H en 19 banden in de maat 205/55 R16 V. Het testoordeel en de aanschafprijs zijn niet de enige criteria voor het bepalen van de 'Beste koop'. Het oordeel voor de slijtvastheid speelt ook een rol. Door de aanschafprijs aan de levensduur te koppelen is een prijs per kilometer te berekenen, waar we vervolgens onze 'Beste koop' op baseren. Het testoordeel wordt voor 40% bepaald door de beoordeling op een natte weg.

Test vierseizoenenbanden voor leden

Auto op testlocatieDe Consumentenbond testte dit jaar in internationaal verband naast winterbanden ook een aantal vierseizoenenbanden. De geteste vierseizoenenbanden kunnen niet wedijveren met zomer- of winterbanden. De Falken EuroAll Season AS200 is alleen op een droog wegdek min of meer gelijkwaardig aan zomerbanden van dezelfde maat en de Uniroyal AllSeasonExpert heeft als enige op sneeuw en ijs het niveau van een winterband.

Eerste indrukken

Producten die nieuw op de markt komen proberen wij zo snel mogelijk aan een kort onderzoek te onderwerpen zodat we een eerste indruk ervan kunnen presenteren. Bekijk de eerste indrukken op het gebied van autobanden.

Autobanden online bestellen

Het online bestellen van autobanden levert vaak een prijsvoordeel op. Weegt dat af tegen de voordelen van de dealer? En wie zijn de goedkoopste aanbieders? De Consumentenbond heeft een prijspeiling gedaan. 

Bandenmaat en andere informatie op de autoband

Er zijn enorm veel verschillende uitvoeringen en maten banden. De keuze voor een bepaalde maat wordt bepaald door de auto waar de banden onder gemonteerd worden.

Met run-flat-banden geen vuile handen

Als je onderweg een lekke band krijgt, moet je zo snel mogelijk naar de kant van de weg om van wiel te verwisselen. Ook bij wind en regen is doorrijden geen optie, tenminste, als de auto voorzien is van 'gewone' banden. Met een lekke run-flat-band hoef je je handen niet vuil te maken en kun je, met aangepaste snelheid, naar huis of een garage rijden en de band op je gemak (laten) vervangen.

Waarom winterbanden?

Ga je op wintersportvakantie met de auto dan zijn winterbanden een ‘must’. In Nederland zijn winterbanden niet echt noodzakelijk als je de auto kunt laten staan bij sneeuw.

Waar zijn winterbanden verplicht?

Als je de wintersportvakantie hebt geboekt en je wilt daar met de auto heen, moet je wel weten in welke landen er een winterbandenplicht is. Hier een overzicht van alle Europese landen.

Profiel winterbanden: niet oprijden

Winterbanden zijn bij een grotere profieldiepte al aan vervanging toe. Bij 4 mm profiel op de oude winterbanden loopt de remweg op sneeuw al hard terug.

Kopen van gebruikte winterbanden

 Zowel bij garages en bandenservicebedrijven als via internet worden gebruikte zomer- en winterbanden tegen (veel) lagere prijzen aangeboden. Dat kan - zeker bij winterbanden - interessant zijn.

Winterbanden huren in plaats van kopen

Wil je komende winter met de auto op wintersport en gebruik je de auto verder niet in winterse omstandigheden, dan zou je kunnen overwegen om winterbanden te huren.

Autobanden aanschaffen, vervangen en afdanken

Om een goede grip op de weg te hebben is het van belang dat de autobanden in goede staat zijn: ze hebben voldoende profiel, zijn niet beschadigd en vertonen geen droogtescheurtjes. Controleer daarom voor je eigen veiligheid en comfort de banden regelmatig en vervang ze tijdig.

Gebruikstips en wetenswaardigheden

Waar kun je zoal op letten bij het gebruik van autobanden? We hebben enkele handige tips en wetenswaardigheden voor je op een rij gezet.

Elektronische bandenspanningsmeters 2014 voor leden

Rondrijden met een te lage bandenspanning kost niet alleen extra brandstofverbruik, maar vermindert ook de veiligheid. Met een elektronische bandenspanningsmeter weet u snel of de autoband op de juiste spanning is. De elektronische bandenspanningsmeters meten nauwkeurig.

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Continental ContiWinterContact TS850 205/55 R16H
D.F.J.P. Tunnissen
95.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!