Extra informatie

Autostoeltje bevestigen

Een autostoeltje bevestigen in de auto kan op twee manieren: met behulp van de autogordel of met ISOfix. i-Size kinderzitjes worden altijd bevestigd met ISOfix. 

Bij groep 0+ autostoeltjes zie je steeds vaker het gebruik van een onderstel waar het autostoeltje opgeklikt kan worden. Hieronder sommen we de belangrijkste voor- en nadelen op.

Autostoeltje bevestigen met de autogordel

Voordelen

 • Deze autostoeltjes zijn zo goed als universeel: ze zijn in (bijna) alle auto's te plaatsen. Autostoeltjes die je bevestigt met een autogordel, hebben dan ook vrijwel altijd een universele goedkeuring.
 • Autostoeltjes die voor bevestiging met autogordels geschikt zijn, zijn in het algemeen goedkoper dan autostoeltjes met een ISOfix-bevestiging. 

Nadelen

 • Een groep 0+ of groep 1 autostoeltje bevestigen met de autogordel is geen eenvoudige klus.
 • Er is een (betrekkelijke grote) kans dat de gordel niet goed bevestigd wordt. Bijvoorbeeld dat de gordel niet goed langs het stoeltje wordt geleid of niet strak genoeg wordt bevestigd. In dat geval vermindert de bescherming van de stoeltjes sterk.
 • In een enkele auto is de gordel (achterin) voor sommige stoeltjes niet lang genoeg of rust de sluiting op het frame.

Autostoeltje bevestigen met ISOfix

Voordelen

 • In principe is de bevestiging in de auto met ISOfix eenvoudiger dan met de gordel. Het derde bevestigingspunt (zie hieronder) kan het bevestigen van het autostoeltje helaas toch nog lastig maken.
 • Kans op onjuiste bevestiging is kleiner dan bij bevestiging met de autogordel. Controleer wel altijd of het autostoeltje goed is vastgeklikt.
 • Er zit weinig speling in dit bevestigingssysteem omdat het autostoeltje direct aan de auto vastzit. Dit is over het algemeen veiliger. Uit onze test blijkt dat Isofix-stoeltjes over het algemeen iets beter scoren bij frontale botsingen en botsingen van opzij dan autostoeltjes met gordelbevestiging. Bij groep 0 stoeltjes zijn de verschillen niet zo groot, maar bij groep 1 stoeltjes zijn de verschillen duidelijk zichtbaar. Een uitzondering hierop vormt een groep 1 stoeltje met vangtafel: dit stoeltje wordt met de gordel vastgezet, maar biedt toch zeer hoge bescherming. De tot dusver geteste autostoeltjes met ISOfix-bevestiging bieden een hoog veiligheidsniveau.

Nadelen

 • Tegenwoordig zijn autofabrikantenverplicht om ISOfix-bevestigingspunten in auto's aan te brengen. Maar lang niet alle oudere auto's hebben ISOfix-bevestigingspunten.
 • De meeste ISOfix-autostoeltjes zijn niet universeel goedgekeurd: je moet in de handleiding of op internet nazoeken of het gebruik van het stoeltje voor jouw type auto goedgekeurd is.
 • Over het algemeen zijn de autostoeltjes duurder dan autostoeltjes die je bevestigt met autogordels.

Autostoeltjes met onderstel 

Er zijn groep 0+- en groep 1-autostoeltjes op de markt die beschikken over een onderstel dat je in de auto kunt laten zitten en waar je het stoeltje op kunt klikken. Dit onderstel wordt, net als bij 'normale' autostoeltjes , met behulp van de autogordel of ISOfix in de auto bevestigd. Het stoeltje zelf klikt op zijn beurt weer vast aan het onderstel (bij stoeltjes uit groep 0+ met kind en al). Zo goed als alle onderstellen zijn voorzien van een steunpoot om rotatie te beperken.

De autostoeltjes zijn meestal ook zonder onderstel te gebruiken en worden dan, net als 'normale' 0+- of groep 1-autostoeltjes, bevestigd met behulp van de autogordel.

Voordelen

 • Handig in gebruik.
 • Als het onderstel correct in de auto wordt bevestigd, is de kans op onjuist bevestigen van het autostoeltje aan het onderstel klein. Controleer wel of het stoeltje goed aan het onderstel is vastgeklikt.
 • Bij de onderstellen die vastgezet worden met behulp van ISOfix geldt dat de door ons geteste autostoeltjes met ISOfix onderstel hoger scoren dan bij gebruik zonder onderstel.

Nadelen

 • Autostoeltjes inclusief onderstel zijn vaak zwaar.
 • Autostoeltjes met een onderstel zijn vaak prijzig.

Wat is ISOfix?

ISOfix is een internationaal gestandaardiseerd bevestigingssysteem voor autostoeltjes. Het autostoeltje bevestigen gebeurt door het autostoeltje aan twee ISOfix-bevestigingspunten in de auto te klikken. Deze bevestigingspunten bevinden zich tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank en zijn verbonden met de carrosserie van de auto. De uitsteeksels aan het autostoeltje klik je vast aan de bevestigingspunten in de auto.

ISOfix is bedoeld voor de autostoeltjes uit groep 0, 0+ en 1. Er zijn ook enkele autostoeltjes uit groep 2 en 3 die gebruik maken van ISOfix. In feite zijn dit 'gewone' groep 2 en 3 stoeltjes, waarin het kind (en daarmee het stoeltje) met de gordel wordt vastgezet. De extra ISOfix-bevestiging zorgt er bij deze stoeltjes voornamelijk voor dat het stoeltje goed op z'n plaats blijft, ook wanneer er geen kind in zit. 

ISOfix niet altijd (goed zichtbaar) in auto's

Diverse oudere auto's hebben nog geen ISOfix-bevestigingspunten. Maar ook bij nieuwere auto's is niet altijd even goed zichtbaar dat een auto ISOfix-bevestigingspunten heeft. Bij de ene auto zijn de bevestigingspunten beter te zien dan bij andere. Soms is de plek van het bevestigingspunt aangeduid door middel van een labeltje of een knoopje.

isofix

Derde bevestigingspunt maakt bevestiging lastiger

Voor ISOfix is meestal een derde bevestigingspunt nodig om kantelen van het autostoeltje tijdens een botsing tegen te gaan. Voor dit derde bevestigingspunt bestaat (nog) geen standaard, er zijn verschillende varianten. Bijvoorbeeld een spanband die van de bovenkant van het autostoeltje naar een derde bevestigingspunt in de auto loopt, de zogenoemde 'top tether'. Een andere mogelijkheid is een steunpoot die op de vloer van de auto leunt.

Het derde bevestigingspunt voor een 'top tether' kan op verschillende plekken achter in de auto zitten; vaak is niet duidelijk waar precies en hoe je het punt kunt herkennen. Door het derde bevestigingspunt wordt het bevestigen van het autostoeltje alsnog enigszins complex en daarmee wordt de kans op onjuist gebruik groter. De meeste Isofix stoeltjes maken dan ook gebruik van een steunpoot als derde bevestigingspoot. Echter: stoeltjes met een steunpoot kunnen niet in alle autotypen gebruikt worden.

Voor welk autotype?

Heb je een ISOfix-autostoeltje op het oog, dan moet je eerst nagaan of het stoeltje wel in je auto gebruikt kan en mag worden. Die informatie vind je in de gebruiksaanwijzing en/of op de website van de fabrikant van het autostoeltje. Voor i-Size zitjes is het makkelijker: die kunnen op iedere stoel in de auto waar een i-Size logo op staat.

Je kunt zo goed als alle ISOfix autostoeltjes ook bevestigen met de autogordel in plaats van met de ISOfix-bevestigingspunten. Op die manier kun je deze autostoeltjes toch bevestigen in alle auto's. Dit kan handig zijn als je het stoeltje bijvoorbeeld in een tweede auto wilt gebruiken die geen ISOfix-bevestigingspunten heeft.

Het is wel zo dat een ISOfix-stoeltje dat is vastgezet met autogordels in plaats van met de ISOfix-bevestigingspunten over het algemeen lager scoort op veiligheid. In onze autostoeltjes vergelijker zijn van de ISOfix-stoeltjes die sinds 2008 zijn getest ook de resultaten vermeld wanneer het autostoeltje wordt gebruikt met behulp van de gordels (in plaats van ISOfix).

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
de Maxi-Cosi priori sps autostoel kan ik niet vinden in de testresultaten, graag wil ik meer informatie zodat ik weet of deze stoel veilig is
heer A.I.H. Blanken
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Maxi-Cosi 2wayPearl & 2wayFix
Wees van Noord
68.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!