Extra informatie

Welk autostoeltje past bij welk kind?

Welk autostoeltje je moet kopen, hangt af van het gewicht van je kind. Voor iedere gewichtsgroep geldt ook een leeftijdsindicatie, maar die gelden slechts bij benadering. Sommige kinderen zijn op dezelfde leeftijd nu eenmaal groter en zwaarder dan andere.

Nieuwe i-Size zitjes zijn niet meer ingedeeld in gewichtsklassen, maar hebben een lengte-indicatie.

Soorten autostoeltjes

Autostoeltjes zijn ingedeeld in gewichts- of lengtegroepen. In onze vergelijker onderscheiden we zitjes voor baby's, peuters en oudere kinderen. In dit overzicht zie je welk soort stoeltje geschikt is voor welk gewicht en lengte.

 Babystoeltjes
 • Groep 0
 • Groep 0+
 • i-Size ±40 - 75 cm
 Baby-/peuterstoeltjes
 • Groep 0/1
 • Groep 0+/1
 • i-Size ±40 - 105 cm
 Peuterstoeltjes
 • Groep 1
 • i-Size ±60 - 105 cm
 Peuter-/kinderstoeltjes
 • Groep 1/2
 • Groep 1/2/3
 Kinderstoeltjes
 • Groep 2/3 

Groep 0 en 0+

Groep 0 (tot 10 kg; van 0 tot ongeveer 9 maanden). Deze groep wordt in Nederland nauwelijks verkocht.

Groep 0+ (tot 13 kg, van 0 tot ongeveer 1 jaar).

 • Deze autostoeltjes worden in achterwaartse richting geïnstalleerd; het kind zit dus met de rug naar de rijrichting. Deze positie biedt meer steun aan het hoofd en de nek van het kind bij een frontale botsing;
 • Bevestiging van het autostoeltje is meestal met de autogordel, maar er zijn ook diverse autostoeltjes met een onderstel dat in de auto achterblijft en waarop je het stoeltje vastklikt. Dit onderstel wordt ook met de autogordel vastgezet of m.b.v. ISOfix-bevestigingspunten. De meeste ISOfix-autostoeltjes uit groep 0+ hebben een onderstel, maar er zijn ook ISOfix-stoeltjes zonder onderstel op de markt;
 • Het kind zelf wordt in het autostoeltje vastgezet met een harnasgordel;
 • Groep 0 en 0+-autostoeltjes mogen alleen op de voorstoel worden geplaatst als er geen airbag voor zit, of wanneer deze gedeactiveerd is;
 • Groep 0 en 0+-autostoeltjes hebben vaak meerdere standen, bijvoorbeeld een zit- en een slaapstand.

Let op: je kindje achteruitkijkend vervoeren is veiliger! 

Door de grote overlap in gewichtsklasse tussen groep 0+ en groep 1, worden kleine kinderen vaak te vroeg in een 'vooruitkijkend' autostoeltje geplaatst. Terwijl het veiliger is als het kind met de rug in de rijrichting zit. In deze positie wordt het hoofd en de nek van het kind bij een frontale botsing aan veel lagere krachten blootgesteld. Wacht dus met overstappen tot je kind te zwaar (meer dan 13 kg voor een 0+-stoeltje) of te lang (als het hoofdje boven de rand van het stoeltje uitkomt) is geworden.

In Scandinavië worden de meeste kinderen veel langer, vaak tot 4 jaar oud, tegen de rijrichting in vervoerd. Het grote voordeel van deze positie is de verhoogde bescherming bij een (frontale) botsing. Autostoeltjes die langer achteruitrijden mogelijk maken, zijn in Nederland slechts sporadisch verkrijgbaar. De Consumentenbond maakt zich er sterk voor dat er ook in Nederland meer 'achteruitkijkende' stoeltjes in groep 1 op de markt komen. 

Groep 1

Groep 1 (van 9 tot 18 kg / van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar).

 • vangtafel125In deze autostoeltjes zit het kind meestal in de rijrichting van de auto, soms achteruitkijkend.
 • De autostoeltjes worden meestal vastgezet met de 3-puntsgordel, maar er zijn ook diverse Isofix-stoeltjes voor deze groep op de markt.
 • Het kind zelf wordt in het autostoeltje vastgezet met een harnasgordeltje of ondersteund door een vangtafel (zie foto).

Groep 2 en 3

Groep 2 (van 15 tot 25 kg / van ongeveer 3 tot 6 jaar) Groep 3 (van 22 tot 36 kg / van ongeveer 6 tot 12 jaar).

 • Groep 2 en 3 worden zo goed als altijd gecombineerd in één autostoeltje. Dit soort autostoeltjes zijn zitting- of autostoelverhogers waarin het kind (en het stoeltje) rechtstreeks met de veiligheidsgordel wordt vastgezet. Omdat het kind hoger zit, past de gordel beter.
 • De zittingverhogers van groep 2 hebben meestal en bij voorkeur een (afneembare) rugleuning om het hoofd te steunen en de gordel te geleiden.
 • Een autostoelverhoger met hoofdsteun en zijsteunen (ook wel 'sidewings' genoemd) genieten de voorkeur vanwege de betere bescherming bij een aanrijding van opzij.
 • Wij raden het gebruik van verhogingskussens zonder rugleuning af.

Overlappende groepen: 0/1 en 1/2/3

Er zijn ook autostoeltjes op de markt die bovenstaande gewichtsklassen combineren, te weten:

 • Groep 0(+)/1 autostoeltjes: voor kinderen van geboorte tot 18 kg;
 • Groep 1/2/3 stoeltjes: voor kinderen van 9 tot 36 kg (groep 1/2/3 gecombineerd).

Met deze autostoeltjes kun je een langere periode overbruggen, maar vaak zien we dat dit soort autostoeltjes een compromis zijn met tekortkomingen voor diverse groepen. Er zijn echter ook van dit soort autostoeltjes op de markt die wel oplossingen bieden met goede bescherming, zie hiervoor onze Autostoeltjes-vergelijker.

Combinatie groep 0/1 en 0+/1

groep01en0plus1Van dit soort autostoeltjes zijn er verschillende varianten:

 1. Autostoeltjes waarbij je kind de eerste maanden met de rug in de rijrichting (dus 'achteruitkijkend') zit en als het kind groter is (bij de overgang naar groep 1 het stoeltje in de rijrichting worden geplaatst. Het traject hoe het stoeltje met de autogordel moet worden vastgezet, moet op het stoeltje gecodeerd zijn op basis van kleur: blauw voor installatie tegen de rijrichting in; rood voor installatie in de rijrichting.
 2. Autostoeltjes waarbij het kind tot 18 kg achteruitkijkend wordt vervoerd.

Combinatie groep 1/2/3

Autostoeltjes die gebruikt kunnen worden voor zowel groep 1 als groep 2/3 zijn vaak autostoeltjes die een 5-puntsharnas of een vangtafel voor de kleintjes (van 9 maanden tot 4 jaar) gebruiken en voor groep 2/3 de autogordel. Alleen de stoeltjes met (in hoogte verstelbare) hoofdsteun en met zijsteunen bieden bescherming bij een aanrijding van opzij.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
de Maxi-Cosi priori sps autostoel kan ik niet vinden in de testresultaten, graag wil ik meer informatie zodat ik weet of deze stoel veilig is
heer A.I.H. Blanken
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Maxi-Cosi 2wayPearl & 2wayFix
Wees van Noord
68.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!