Extra informatie

Welk autostoeltje past bij welk kind?

Welk autostoeltje je moet kopen, hangt vooral af van het gewicht van je kind. Voor iedere gewichtsgroep geldt ook een leeftijdsindicatie, maar die gelden slechts bij benadering. Sommige kinderen zijn op dezelfde leeftijd nu eenmaal groter en zwaarder dan andere. Hieronder staan de verschillende soorten autostoeltjes beschreven.

Nieuwe i-Size zitjes zijn niet meer ingedeeld in gewichtsklassen, maar hebben lengte-indicatie. 

Direct naar alle testresultaten? Vergelijk autostoeltjes op prijs en kwaliteit.

Soorten autostoeltjes

Autostoeltjes zijn ingedeeld in groepen en iedere groep is geschikt voor een andere gewichtsklasse. In onderstaand overzicht zie je welk soort stoeltje geschikt is voor welk gewicht en wat de belangrijkste kenmerken zijn van de verschillen groepen.

Groep 0 en 0+

Groep 0 (tot 10 kg; van 0 tot ongeveer 9 maanden). Deze groep wordt in Nederland nauwelijks verkocht.

Groep 0+ (tot 13 kg, van 0 tot ongeveer 1 jaar).

 • Deze autostoeltjes worden in achterwaartse richting geïnstalleerd; het kind zit dus met de rug naar de rijrichting. Deze positie biedt meer steun aan het hoofd en de nek van het kind bij een frontale botsing;
 • Bevestiging van het autostoeltje is meestal met de autogordel, maar er zijn ook diverse autostoeltjes met een onderstel dat in de auto achterblijft en waarop je het stoeltje vastklikt. Dit onderstel wordt ook met de autogordel vastgezet of m.b.v. ISOfix-bevestigingspunten. De meeste ISOfix-autostoeltjes uit groep 0+ hebben een onderstel, maar er zijn ook ISOfix-stoeltjes zonder onderstel op de markt;
 • Het kind zelf wordt in het autostoeltje vastgezet met een harnasgordeltje;
 • Groep 0- en 0+-autostoeltjes mogen alleen op de voorstoel worden geplaatst als er geen airbag voor zit, of wanneer die gedeactiveerd is;
 • Groep 0- en 0+-stoeltjes hebben vaak meerdere standen, bijvoorbeeld een zit- en een slaapstand.

Let op

Door de grote overlap in gewichtsklasse tussen groep 0+ en groep 1, worden kleine kinderen vaak te vroeg in een 'vooruitkijkend' autostoeltje geplaatst. Terwijl het veiliger is als het kind met de rug in de rijrichting zit. In deze positie wordt het hoofd en de nek van het kind bij een frontale botsing aan veel lagere krachten blootgesteld. Wacht dus met overstappen tot je kind te zwaar (meer dan 13 kg voor een 0+ stoeltje) of te lang (als het hoofdje boven de rand van het stoeltje uit komt) is geworden.

In Scandinavië worden de meeste kinderen veel langer, vaak tot 4 jaar oud, tegen de rijrichting in vervoerd. Het grote voordeel van deze positie is de verhoogde bescherming bij een (frontale) botsing. Autostoeltjes die langer achteruitrijden mogelijk maken, zijn in Nederland slechts sporadisch verkrijgbaar. De Consumentenbond maakt zich er sterk voor dat er ook in Nederland meer 'achteruitkijkende' stoeltjes in groep 1 op de markt komen. Zie ook: Langer achteruitkijken.

Groep 1

Groep 1 (van 9 tot 18 kg / van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar).

 • vangtafel125In deze autostoeltjes zit het kind meestal in de rijrichting van de auto, soms achteruitkijkend. Zie ook bovenstaand kader.
 • De autostoeltjes worden meestal vastgezet met de 3-puntsgordel, maar er zijn ook diverse Isofix-stoeltjes voor deze groep op de markt.
 • Het kind zelf wordt in het autostoeltje vastgezet met een harnasgordeltje (bovenste foto) of ondersteund door een vangtafel (onderste foto).

Groep 2 en 3

Groep 2 (van 15 tot 25 kg / van ongeveer 3 tot 6 jaar).

Groep 3 (van 22 tot 36 kg / van ongeveer 6 tot 12 jaar).

 • Groep 2 en 3 worden zo goed als altijd gecombineerd in één autostoeltje. Dit soort autostoeltjes zijn zitting- of autostoelverhogers waarin het kind (en het stoeltjes) rechtstreeks met de veiligheidsgordel wordt vastgezet. Omdat het kind hoger zit, past de gordel beter.
 • De zittingverhogers van groep 2 hebben meestal en bij voorkeur een (afneembare) rugleuning om het hoofd te steunen en de gordel te geleiden.
 • Een autostoelverhoger met hoofdsteun en zijsteunen ('sidewings') genieten de voorkeur vanwege de betere bescherming bij een aanrijding van opzij.
 • Wij raden het gebruik van verhogingskussens zonder rugleuning af.

Overlappende groepen

Er zijn ook auto autostoeltjes op de markt die bovenstaande gewichtsklassen combineren, te weten:

 • Groep 0(+)/1 autostoeltjes: voor kinderen van geboorte tot 18 kg;
 • Groep 1/2/3 stoeltjes: voor kinderen van 9 tot 36 kg (groep 1/2/3 gecombineerd).

Met deze autostoeltjes kun je een langere periode overbruggen, maar vaak zien we dat dit soort autostoeltjes een compromis zijn met tekortkomingen voor diverse groepen. Er zijn echter ook van dit soort autostoeltjes op de markt die wel oplossingen bieden met goede bescherming, zie de productvergelijker.

Groep 0/1 en 0+/1

groep01en0plus1Groep 0/1 en 0+/1 (tot 18 kg / van 0 tot ongeveer 4 jaar).

Van dit soort autostoeltjes zijn er verschillende varianten:

 1. Autostoeltjes waarbij je kind de eerste maanden met de rug in de rijrichting (dus 'achteruitkijkend') zit en als het kind groter is (bij de overgang naar groep 1 het stoeltje in de rijrichting worden geplaatst. Het traject hoe het stoeltje met de autogordel moet worden vastgezet, moet op het stoeltje gecodeerd zijn: blauw voor installatie tegen de rijrichting in; rood voor installatie in de rijrichting.
 2. Autostoeltjes waarbij het kind tot 18 kg achteruitkijkend wordt vervoerd. Zie voor meer informatie 'Langer achteruit kijken'.

Groep 1/2/3

Autostoeltjes die gebruikt kunnen worden voor zowel groep 1 als groep 2/3 zijn vaak autostoeltjes die een 5-puntsharnas of een 'vangtafel' voor de kleintjes van 9 maanden tot 4 jaar gebruiken en voor groep 2/3 de autogordel. Alleen de stoeltjes met (in hoogte verstelbare) hoofdsteun met zijsteunen bieden bescherming bij een aanrijding van opzij.

Consumentengids Auto 2015

Wat was afgelopen jaar de beste auto? En waar moet je op letten als je een tweedehands auto koopt? In de Consumentengids Auto 2015 vind je hierover alle informatie, en meer. 

 • Uitgebreide testrapporten van 150 auto's.
 • De aan- en afraders van 2015.
 • Veiligheidssystemen in de auto's van nu.
 • Kooptips en tests van autobanden, bandenspanningsmeters, navigatiesystemen, kinderzitjes, fietsendragers.
 • Een stappenplan voor een nieuwe autoverzekering.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Wat is de indruk van de nieuwe Maxi Cosi Pebble Plus?
heer J.R. Nieuwenweg
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Cybex Juno 2-fix
S.M. Schouten
76.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!