Extra informatie

Is een autostoeltje verplicht?

De wettelijke regels rondom autostoeltjes

In Nederland en veel andere Europese landen moeten kinderen tot 1,35m in een goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd. Afhankelijk van het gewicht van het kind is dat een babyzitje, peuterautostoel of een zittingverhoger (stoelverhoger) al dan niet met rugleuning. Let op: in sommige landen (o.a. Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk) moeten kinderen tot 1,50m van een kinderzitje gebruik maken.

Er zijn enkele uitzonderingen: 

  • Wanneer een auto geen gordels op de achterbank heeft, mogen kinderen vanaf 3 jaar 'los' op de achterbank zitten. Kinderen tot 3 jaar mogen dit niet.
  • Wie achterin de auto 3 kinderen wil vervoeren terwijl er maar plaats is voor 2 stoeltjes, mag een derde kind in de autogordel laten meerijden, mits het kind ouder dan 3 jaar is.
  • Wie incidenteel kinderen in de auto meeneemt, mag kinderen ouder dan 3 in de autogordel op de achterbank zekeren - dus zonder autostoeltje of zittingverhoger. Dit geldt alleen voor korte ritjes, geen vakanties. En eigen kinderen moeten altijd in een zitje.

Kinderen zwaarder dan 36 kg
Bij fabrikanten van autokinderzitjes is er nog weinig aandacht voor het groeiende probleem van overgewicht bij (jonge) kinderen. Kinderzitjes voor groep (2 en) 3 worden bij de wettelijke goedkeuring getest met een maximale belasting van 36 kg. Maar ook kinderen die nauwelijks te zwaar zijn, kunnen op een gegeven moment de 36 kg overschrijden.

Ons advies voor kinderen zwaarder dan 36 kg: controleer of de autogordel over de hals loopt of over de schouder en over de buik of het heupbeen. Als de gordel nog over de hals en de buik loopt, is het veiliger het kind op een zittingverhoger te laten zitten.

R44 of R129 (i-Size) norm 

i-Size labelEen autostoeltje moet goedgekeurd zijn volgens Reglement 44 of 129. Het belangrijkste verschil tussen de nieuwe R129 norm en R44 is dat de indeling gebaseerd is op de lengte van het kind  in plaats van gewichtsklassen. De fabrikant is vrij om de minimale en maximale lengte te kiezen, maar moet er natuurlijk wel voor zorgen dat het zitje over de hele range voldoende veiligheid biedt.

Het i-Size goedkeuringslabel (zie foto) ziet er iets anders uit dan het bekende R44 label. Meest in het oog springend is lengte-aanduiding in plaats van de gewichtsklasse. Toch wordt ook het maximaal toelaatbare gewicht getoond.

Koop je een autostoeltje nieuw in de winkel, dan hoef je eigenlijk niet eens naar het keuringslabel te kijken. Om verkocht te mogen worden, moeten alle stoeltjes aan de eisen voldoen.

Niet ieder keuringslabel ziet er precies hetzelfde uit, maar een aantal gegevens staat op ieder label. Wil je weten hoe een keuringslabel eruit kan zien en welke informatie erop moet staan, kijk dan op Hoe ziet een goedkeuringslabel eruit?

Tweedehands autostoeltjes

Overweeg je om een tweedehands autostoeltje te kopen, kijk dan wel of het stoeltje een R44 of R129 goedkeuringslabel heeft en controleer dat er niets mee gebeurd is. Een autostoeltje dat in de auto zat tijdens een botsing is namelijk niet meer veilig!

Zorg er ook voor dat er nog een gebruiksaanwijzing bij het autostoeltje zit en dat er geen onderdelen missen. Weet je niet zeker of er een ongeluk met het stoeltje is gebeurd of mist de gebruiksaanwijzing of een onderdeel: gebruik dan geen tweedehands autostoeltje.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
de Maxi-Cosi priori sps autostoel kan ik niet vinden in de testresultaten, graag wil ik meer informatie zodat ik weet of deze stoel veilig is
heer A.I.H. Blanken
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Maxi-Cosi 2wayPearl & 2wayFix
Wees van Noord
68.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!