Extra informatie

Hoe ziet een goedkeuringslabel er uit?

Een kinderzitje moet goedgekeurd zijn volgens Reglement 44 of 129 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UN-ECE). Aan het goedkeuringslabel is te zien, volgens welk reglement het zitje is goedgekeurd. Is een zitje goedgekeurd volgens één van deze twee reglementen, dan krijgt het een goedkeuringslabel. Het keuringslabel ziet er niet altijd precies hetzelfde uit, maar je leest hier welke informatie er altijd op staat.

Goedkeuringsnummer

Dit staat bijna altijd onderaan het label. Het aantal cijfers waar het nummer uit bestaat kan variëren. 

Gewichtsklasse

De gewichtsklasse geeft aan vanaf en tot welk gewicht van het kind het zitje is goedgekeurd.

Type goedkeuring

Is het zitje universeel goedgekeurd - dus voor ieder type auto - of semi-universeel? Dit laatste houdt in dat je in een lijst moet opzoeken in welke types auto het zitje gebruikt mag worden.

Labcode

In een cirkel staan een E-nummer en een cijfer. Deze code geeft aan in welk land het zitje is goedgekeurd. Voor de aankoop is deze code niet van belang.

Voorbeeldlabel

R129-labelZitjes die je op verschillende manieren in de auto kunt bevestigen, bijvoorbeeld met ISOfix (semi universeel) en met gordel (universeel) of zitjes die je met én zonder rugleuning kunt gebruiken, moeten voor iedere gebruiksmodus apart goedgekeurd worden. Voor alle toepassingen wordt dan een apart goedkeuringslabel op het zitje bevestigd.

Met het goedkeuringsnummer kun je ook de herkomst van een zitje achterhalen. Zitjes van Team Tex bijvoorbeeld worden vaak onder allerlei verschillende namen (Safety Baby, Nania, Safety Brehat, Hema) op de markt gebracht. Met het goedkeuringsnummer (vermeld in de productvergelijker) kun je nagaan wie de fabrikant van het zitje is.

Label geen garantie

Het goedkeuringslabel is geen garantie voor een goede bescherming bij een botsing. Voor het keuringslabel worden bijvoorbeeld geen testen uitgevoerd met botsingen van opzij. Zo kan het gebeuren dat in onze test zitjes het testoordeel 'slecht' of 'matig' krijgen, terwijl ze wel een goedkeuringslabel hebben

Vergelijk autostoeltjes

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
de Maxi-Cosi priori sps autostoel kan ik niet vinden in de testresultaten, graag wil ik meer informatie zodat ik weet of deze stoel veilig is
heer A.I.H. Blanken
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Maxi-Cosi 2wayPearl & 2wayFix
Wees van Noord
68.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!