Extra informatie

Aanvullende dekking autoverzekering

Wie geld wil besparen, zal zich liever niet bijverzekeren. Maar bedenk wel dat onderverzekering je duur kan komen te staan. De premieverschillen bij autoverzekeringen zijn overigens niet zo groot, dus het afsluiten van een of meerdere aanvullende modules zal de voorkeur voor een bepaalde aanbieder niet teniet doen. Let wel op eventuele overlap met andere verzekeringen.

Rechtsbijstand

Verkeersrechtsbijstand bijvoorbeeld; dit wordt aangeboden door autoverzekeringen, maar ook door reis- en rechtsbijstandverzekeringen. Met verkeersrechtsbijstand krijg je juridische bijstand bij schade in het verkeer door een fout van jezelf of een ander. Bijvoorbeeld als een vervelende automobilist na een aanrijding ontkent dat hij de schade heeft veroorzaakt. Of als je rijbewijs wordt ingenomen en je bent het daar niet mee eens.

Wie een rechtsbijstandsverzekering met de module verkeer heeft afgesloten, kan deze - indien mogelijk - beter achterwege laten bij zijn auto- en reisverzekering, om dubbel betalen te voorkomen.

Als rechtsbijstand in de reisverzekering is ondergebracht, biedt deze alleen dekking voor calamiteiten op reis. Je moet in dat geval kunnen aantonen dat je op weg was naar het buitenland. Als het om een binnenlandse reis gaat, moet je bijvoorbeeld de rekening van een overnachting laten zien. Voor rechtsbijstand via de autoverzekering geldt dit niet.

Rechtsbijstand voor verkeer: 3 vormen 

Er is doorgaans keuze uit drie verkeersgerelateerde vormen van rechtsbijstand: verhaalsbijstand, autorechtsbijstand en verkeersrechtsbijstand. Let op, want deze termen worden soms door elkaar gebruikt.

car crashMet verhaalsbijstand wordt het verhalen van schade aan de auto na een ongeval bedoeld, waarbij de schuld bij de tegenpartij ligt. Wie allrisk is verzekerd, heeft hier geen omkijken naar. Maar WA- en WA+-verzekerden kunnen zich hiervoor bijverzekeren.

Raak je gewond door een verkeerde manoeuvre van een ander, dan is er wellicht recht op smartengeld en inkomstenderving als je niet in staat bent om te werken. Wie ook verzekerd wil zijn van juridische hulp bij dit soort zaken, doet dat via de autorechtsbijstand. Deze verzekeringsdekking is voertuiggebonden. Het maakt dus niet uit wie de bestuurder is. Er wordt ook hulp geboden bij andere problemen, zoals onenigheid met de garage over een reparatie.

Verkeersrechtsbijstand tenslotte is niet voertuiggebonden. Alle rechtsproblemen die in of door het verkeer ontstaan, zijn gedekt, zowel voor medepassagiers als fietsers of voetgangers.

Inzittendenverzekering

Een ongevallen-inzittendenverzekering (OIV) keert een vooraf vastgesteld bedrag uit als iemand invalide raakt of overlijdt. Het maakt hierbij niet uit wie schuld heeft. Ook staat het uitgekeerde bedrag los van de werkelijke schade. Een OIV kan nuttig zijn, want de gederfde inkomsten van iemand die blijvend invalide raakt, kunnen enorm oplopen.

Echter, de OIV legt het op zo ongeveer elk punt af tegen de uitgebreidere schade-inzittendenverzekering  (SIV). Ga maar na: geen vergoeding voor vervoerde spullen, geen vergoeding voor immateriële schade en een maximumvergoeding gekoppeld aan het aantal zitplaatsen in de auto. De bestuurder zelf is lang niet bij alle verzekeraars meeverzekerd en bij de SIV wel. Terwijl een inzittendenverzekering juist voor de bestuurder nuttig kan zijn. 

passagierEen inzittendenverzekering vaak wordt afgesloten met het misplaatste idee dat de passagiers bij een ongeval anders niet verzekerd zijn. Passagiers vallen onder de WA-dekking van de auto of de WA-dekking van de veroorzakende partij. Ziektekosten worden bovendien gedekt via de zorgverzekering.

Voor de bestuurder is de verzekering vooral van nut als hij zelf schuldig is aan het ongeval of als er geen schuldige valt aan te wijzen. De WA-verzekering keert dan namelijk niets uit. De zorgverzekering vergoedt weliswaar de medische kosten, maar niet de kosten van een uitvaart of blijvende invaliditeit. Kortom, wie inzittenden per se extra wil beschermen, kiest voor een schade-inzittenden verzekering. De ongevallen-inzittenden verzekering eindigde vanwege de hierboven beschreven punten zelfs op de vierde plaats van onze top-10 van onzinverzekeringen (Consumentengids 3, 2014).

Pechhulp

Bij motorpech in Nederland heeft de autoverzekering weinig nut en zal het thuisfront hulp moeten bieden. Alleen Onna-onna en de ANWB hebben een autoverzekering waarbij pechhulp standaard is inbegrepen. Bij andere verzekeraars, zoals ABN Amro en AllSecur kan hiervoor een aanvullende module worden afgesloten. Ditzo en Centraal Beheer Achmea bieden zelfs een losse pechhulpverzekering aan.

De meeste mensen regelen pechhulp via de ANWB Wegenwacht of via Route Mobiel, de Bovag en Mondial Assistance. Let vooral bij nieuwe auto's op oververzekering. De meeste autodealers geven namelijk een mobiliteit- of doorrijdgarantie gedurende de fabrieksgarantie van drie jaar. Dit is een volwaardig alternatief voor een pechhulpservice.

Autoverzekering vergelijken

Wat voor u de beste autoverzekering is, hangt volledig af van uw persoonlijke situatie. Veel verschillende factoren bepalen namelijk samen wat uw autoverzekering aan premie kost. Denk aan het merk van uw auto, uw woonplaats en leeftijd. De Consumentenbond maakt het u makkelijk. Vul uw gegevens in om autoverzekeringen te vergelijken. Zo ziet u meteen welke verzekering voor u het goedkoopst is.

Consumentengids Auto 2015

Wat was afgelopen jaar de beste auto? En waar moet je op letten als je een tweedehands auto koopt? In de Consumentengids Auto 2015 vind je hierover alle informatie, en meer. 

  • Uitgebreide testrapporten van 150 auto's.
  • De aan- en afraders van 2015.
  • Veiligheidssystemen in de auto's van nu.
  • Kooptips en tests van autobanden, bandenspanningsmeters, navigatiesystemen, kinderzitjes, fietsendragers.
  • Een stappenplan voor een nieuwe autoverzekering.

Deel bericht via: