Extra informatie

Beste autoverzekering

Autoverzekering afsluiten? Wat is de beste autoverzekering? Wij vergeleken voorwaarden en prijzen van bijna alle aanbieders van autopolissen. In september 2012 onderzochten we de voorwaarden van de volledig casco (allrisk) polissen. De testoordelen lopen uiteen van een 8,4 tot een 6.

Beste autoverzekering

Dé beste autoverzekering bestaat niet. De goedkoopste wel. Maar of dat ook de beste autoverzekering is voor jou, hangt af van welke verzekeringsvoorwaarden jij belangrijk vindt. Kijk daarom altijd net even verder.

Bespaar op je autoverzekering

Autoverzekeringenvergelijker
Sluit online je autoverzekering af via de Consumentenbond en bespaar direct! Onafhankelijk en betrouwbaar! 

Direct afsluiten 

Beste koop
De 'Beste koop' geeft weer welke autoverzekering een goede kwaliteit biedt voor een redelijke prijs. Het testoordeel moet minimaal een 6,0 zijn. De premie van een autoverzekering hangt van veel zaken af en is voor iedereen anders. Het is daarom niet mogelijk een algemene 'Beste koop' aan te wijzen. Door zelf een vergelijking te maken, is het mogelijk je eigen beste koop te bepalen. Bereken op onze website je premie door autoverzekeringen te vergelijken Ontdek daarbij zelf dat de kwaliteit van de ene autoverzekering flink kan verschillen ten opzichte van andere autoverzekeringen.

Beste uit de test
De volledig cascoverzekeringen met het hoogste testoordeel zijn:

Peildatum: 10 september 2012

Onna-onna richt zich speciaal op vrouwen, maar ook mannen kunnen er terecht. De verzekering biedt een prima uitkeringsregeling voor zowel nieuwe als tweedehands auto's. Als extra's hebben ze een handtasdekking en gratis pechhulp. Optimaal is de meest uitgebreide dekkingsvorm bij Univé en bevat standaard een inzittendendekking, rechtshulp en pechhulp. Let op dat je deze diensten niet ook ergens anders afsluit. En er is een prima uitkeringsregeling voor nieuwe en tweedehands auto's.

Waar op letten
De voorwaarden van een autoverzekering zijn niet onbelangrijk. Als je een nieuwe auto koopt, dan wil je die ook goed verzekeren. Een allrisk verzekering is dan verstandig. Dit is een WA (voor schade die je aan anderen toebrengt) plus volledig cascoverzekering (voor schade aan de eigen auto ongeacht de schuldvraag). In hoofdlijnen zijn de voorwaarden van de autoverzekering bij de verschillende verzekeraars gelijk. De voornaamste verschillen zitten in de gehanteerde bonus/malus-ladder en de nieuwwaarderegeling.
 
Nieuwwaarderegeling
De nieuwwaarderegeling speelt een rol als er sprake is van totaalverlies (bijvoorbeeld door een ongeluk of door diefstal) van een nieuwe auto. Gedurende een bepaalde periode krijg je dan de nieuwwaarde van de auto vergoed: het benodigde bedrag om dezelfde of een gelijkwaardige auto aan te schaffen. De ene verzekeraar neemt hierbij de nieuwwaarde (het bedrag waarvoor de auto in de catalogus staat) als uitgangspunt. Andere verzekeraars baseren zich echter op het bedrag dat bij aanschaf is betaald. Deze aanschafwaarde is vrijwel altijd lager dan de nieuwwaarde. De nieuwwaarde en cataloguswaarde zijn doorgaans aan elkaar gelijk, behalve als de auto niet meer nieuw leverbaar is.

Een aantal verzekeraars heeft het bedrag van de nieuwwaarde gemaximeerd tot 100% van de aanschafwaarde of 110% van het verzekerde bedrag. Een nieuwwaarderegeling is doorgaans 12 maanden geldig, maar perioden van 24 en 36 maanden komen steeds vaker voor. Deze langere periode is soms standaard opgenomen, maar vaak geldt het als optionele dekking. Zodra de nieuwwaarde periode is afgelopen, wordt een afschrijvingsregeling gehanteerd. Ook deze verschilt weer per verzekeraar. In het vierde jaar en verder krijg je doorgaans alleen de dagwaarde vergoed. Om de dagwaarde te bepalen wordt gebruikgemaakt van koerslijsten, meestal de lijst van de ANWB.

Occasionwaarderegeling
Let voor de verzekering van een tweedehandsauto op de occasionwaarderegeling. Hiermee krijg je bij totaalverlies het bedrag terug dat je voor de tweedehandsauto hebt betaald. Omdat een auto na aankoop in waarde daalt, kan uitkering van de occasionwaarde in plaats van de dagwaarde honderden euro's schelen. Niet iedere autoverzekeraar biedt een occasionwaarderegeling aan. Bij verzekeraars die dit wel doen, is de regeling een standaard en kosteloos onderdeel van de allrisk- of beperkte cascopolis.

Het kan het uitmaken waar de tweedehandsauto is gekocht. Bij veel verzekeraars komt de auto alleen voor de occasionwaarderegeling in aanmerking als hij gekocht is bij een bij Bovag aangesloten bedrijf of een officiële merk(sub)dealer. Bij andere aanbieders moet de auto zijn gekocht bij een autobedrijf met inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Een tweedehandsauto gekocht van een particulier valt dan buiten de occasionwaarderegeling. Bij een aantal verzekeraars hoef je de aanschafwaarde alleen aan te tonen met een originele nota en/of het bankafschrift waaruit de betaling aan de verkoper blijkt.

Eigen risico autoverzekering
Bijna alle verzekeraars (behalve AllSecur, Centraal Beheer Achmea en Onna-onna) hanteren bij cascoschade een eigen risico. De hoogte daarvan hangt onder meer af van de schadeoorzaak, de beveiliging, de waarde van de auto, leeftijd van de bestuurder en het betrokken reparatiebedrijf. Een aantal verzekeraars hanteert geen of een lager eigen risico als je de schade aan je auto laat herstellen bij een door de maatschappij aangewezen schadeherstelbedrijf. Voor een WA-schade geldt in de regel geen eigen risico.

Bij een aantal verzekeraars kun je het eigen risico afkopen. Keuze voor een hoger eigen risico, tegen premiekorting, is bij meer maatschappijen mogelijk. Deze premiekorting is vaak gemaximeerd en kan afhankelijk zijn van de regio waarin je woont. Als je een hoge bonuskorting hebt opgebouwd,is je voordeel een stuk kleiner dan wanneer je laag op de ladder staat. Het extra eigen risico dat bij een eventuele schade voor jouw rekening komt, is even hoog.

Bij een goede beveiliging van de auto laat een aantal verzekeraars het eigen risico bij diefstal, inbraak of joyriding weer vervallen. Overigens worden nieuwe auto's tegenwoordig standaard met ingebouwde startonderbrekers afgeleverd. Deze moet voorkomen dat de auto door onbevoegden wordt gebruikt of kan zorgen voor opsporing van de auto bij diefstal.

Deel bericht via: