Extra informatie

Welke dekking?

Autoverzekeringen kennen verschillende soorten dekkingen. Hoe uitgebreider de autoverzekering, hoe duurder hij is. Je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig.

Wil je geld besparen, dan verzeker je jezelf liever niet bij. Maar bedenk wel dat onderverzekering je duur kan komen te staan.

Online auto verzekeren

Autoverzekeringenvergelijker
Sluit online je autoverzekering af via de Consumentenbond en bespaar direct. Onafhankelijk en betrouwbaar! 

Premies vergelijken 

WA-autoverzekering

Iedere auto moet minimaal een WA-verzekering hebben. Zo'n autoverzekering heet niet voor niets 'wettelijke aansprakelijkheidsverzekering'. Het is de minst uitgebreide verzekering die je kunt afsluiten. Je bent dan alleen verzekerd voor de schade die je bij een ander veroorzaakt, voor zover je daarvoor aansprakelijk bent. Deze schade is uitgesloten op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Meestal neem je een WA-verzekering als de premie voor een uitgebreidere dekking (zoals WA+ of allrisk) niet meer in verhouding staat tot de dagwaarde van je auto.

Dat ‘omslagpunt’ ligt op zo'n 8 tot 10 jaar, maar is voor iedereen verschillend en hangt af van tal van factoren.  Onder meer van:

 • de leeftijd van de auto;
 • het (werkelijke) aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd;
 • het risico dat je kunt en wilt dragen bij onverhoopt totaalverlies van je auto.

Kan jouw WA-autoverzekering goedkoper? Je WA-autoverzekering vergelijken loont!

Nederlandse vakantiegangers met een caravan sluiten vaak een caravanverzekering af, maar dat is niet altijd nodig. Als de caravan is gekoppeld aan de auto valt hij namelijk onder de WA-dekking van deze auto.

Beperkt casco autoverzekering (WA+)

Een autoverzekering met een WA+-dekking biedt meer dan alleen de WA-verzekering. Niet alleen schade die je bij een ander veroorzaakt, maar ook schade aan je eigen auto is verzekerd als je kiest voor WA+. Het gaat dan bijvoorbeeld om schade door:

 • brand;
 • diefstal;
 • ruitbreuk;
 • storm;
 • botsing met dieren.

De schuldvraag doet er in deze gevallen niet toe. Een autoverzekering met een WA+- dekking wordt ook wel 'WA beperkt casco' of 'WA Extra' genoemd.

Loont het om over te stappen naar een andere beperkt casco-autoverzekering? Vergelijk jouw beperkt casco-autoverzekering met die van andere aanbieders!

Allriskautoverzekering 

Voor een nieuwe auto kun je het beste een allriskverzekering afsluiten. Deze volledige cascoverzekering is de meest uitgebreide vorm voor een autoverzekering. Na een aantal jaar kan het verstandig zijn over te stappen naar een minder uitgebreide autoverzekering. Het 'omslagpunt' hangt, zoals hierboven beschreven (onder ‘WA-autoverzekering’), af van een veelvoud van factoren. Voor een allriskdekking is het na zo'n 4 tot 6 jaar goed om de dekking onder de loep te nemen.

Met een allriskautoverzekering ben je verzekerd voor:

 • Schade die je bij een ander veroorzaakt;
 • Schade door bijvoorbeeld brand, storm en diefstal;
 • Schade door 'van buiten komende oorzaken', zoals botsen, slippen, van de weg raken en te water raken.

Meer voordeel met een andere allriskautoverzekering? Ontdek of het de moeite waard is een andere allriskautoverzekering af te sluiten.

Dekking onder de loep

Check peridiek (jaarlijks) je dekking, om een afweging te maken tussen een uitgebreid verzekeren of besparen. Zoek de dagwaarde van je auto op, oftewel de vervangingswaarde bij total loss, via bijvoorbeeld de koerslijst van de ANWB. Vraag vervolgens het werkelijke aantal schadevrije jaren op bij de verzekeraar. Vanaf 2014 hoeft dit overigens niet meer, dan zijn autoverzekeraars verplicht jaarlijks de schadejaren jaren te melden aan verzekerden. Deze jaren kunnen (sterk) afwijken van het aantal dat je dénkt te hebben, wat voor vervelende verrassingen kan zorgen bij een overstap. Dit aantal schadevrije jaren voer je met je overige gegevens in bij onze Autoverzekeringsvergelijker, waarna voor elke soort dekking (allrisk, beperkt casco en alleen WA) de maandpremies per verzekeraar te zien zijn.

Het kost wel wat moeite, maar wie óók nog rekening houdt met de daling van de maandpremie na een jaar zonder schade, kan zelf bepalen waar zijn persoonlijke omslagpunt ligt en wanneer de tijd rijp is om de dekking te verlagen. Een tussenpersoon kan je dit werk ook uit handen nemen.

Aanvullende dekkingen

Er bestaan ook nog aanvullende dekkingen, bijvoorbeeld de (verkeers)rechtsbijstandsdekking. Raak je gewond door een verkeerde manoeuvre van een ander, dan is er wellicht recht op smartegeld en een vergoeding voor inkomstenderving als je niet in staat bent te werken. Wie verzekerd wil zijn van juridische hulp bij dit soort zaken doet dat via deze aanvullende dekking.

De verzekering is gekoppeld aan het voertuig; het maakt dus niet uit wie de bestuurder is. Er wordt ook hulp geboden bij andere auto gerelateerde problemen, zoals onenigheid met de garage over een reparatie of als je rijbewijs wordt ingenomen en je bent het daar niet mee eens.

Let op: wie al een (gezins)rechtsbijstandsverzekering met de module verkeer heeft afgesloten, kan deze beter achterwege laten bij de autoverzekering om dubbele dekking te voorkomen.

Schadeverzekering Inzittenden (SVI)
Een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) keert na een ongeval de werkelijk geleden schade uit van de bestuurder en zijn passagiers bij invaliditeit of overlijden. Het maakt niet uit wie er schuld heeft aan het ongeval. Een SVI kan nuttig zijn, want de gederfde inkomsten na blijvende invaliditeit kunnen enorm oplopen.

Let op: Een SVI wordt vaak afgesloten met de gedachte dat de passagiers bij een ongeval anders niet verzekerd zijn. Dat is niet zo: passagiers vallen onder de WA-dekking van de auto of de WA-dekking van de veroorzakende partij. Gemaakte ziektekosten worden bovendien gedekt via de zorgverzekering. Voor de bestuurder is de verzekering van nut als hij zelf schuldig is aan het ongeval of als er geen schuldige valt aan te wijzen. De WA-verzekering keert dan namelijk niets uit. De zorgverzekering vergoedt weliswaar de medische kosten, maar niet de kosten van een uitvaart of blijvende invaliditeit.

Ongevallenverzekering Inzittenden (OVI)
Je kunt hiernaast een Ongevallenverzekering Inzittenden (OVI) afsluiten. Hierbij wordt echter maar een beperkt en vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd bij overlijden of blijvende invaliditeit. Dit bedrag staat los van de werkelijke schade. Bij deze verzekering speelt de schuldvraag eveneens geen rol.

Pechhulp

Bij motorpech in Nederland heeft de autoverzekering weinig nut en zal het thuisfront te hulp moeten schieten. Alleen Onna-onna en de ANWB hebben een autoverzekering waarbij pechhulp standaard is inbegrepen. Bij andere verzekeraars kun je hiervoor een aanvullende module afsluiten. Ditzo en Centraal Beheer Achmea bieden zelfs een losse pechhulpverzekering aan.

Let vooral bij nieuwe auto's op oververzekering. De meeste autodealers geven namelijk een mobiliteit- of doorrijdgarantie gedurende de fabrieksgarantie van 3 jaar. Dit is een volwaardig alternatief voor een pechhulpservice.

Lees ook:

Bespaar op je autoverzekering

Autoverzekeringenvergelijker
Sluit online je autoverzekering af via de Consumentenbond en bespaar direct. Onafhankelijk en betrouwbaar! 

Premies vergelijken 

Deel bericht via: