Extra informatie

Autoverzekering laten uitkeren of zelf betalen?

Videotip

Zolang je schadevrij rijdt, klim je jaarlijks een trede op de bonus-malusladder. Na een schadeclaim daal je direct een aantal treden en stijgt de premie. Het maakt daarbij geen verschil of je €500 claimt of €5000, de premie stijgt even hard. Het kan interessant zijn een zelf veroorzaakte schade voor eigen rekening te nemen. Het omslagpunt verschilt per verzekeraar en is voor iedereen anders. Het is lastig vooraf uit te rekenen of het indienen van een claim gunstig is.

Voorbeeld

Stel, je staat op trede 8 met een no-claimkorting van 50%. De jaarpremie bedraagt €850. Op een dag rij je €750 schade.

  • Als je deze schade claimt, val je terug naar trede 4. Het duurt vier jaar om het oude kortingsniveau weer te bereiken. Na tien jaar zonder schade ben je in totaal €4186 kwijt aan premie.
  • Als je deze schade voor eigen rekening neemt, loopt de kortingopbouw door en betaal je over dezelfde periode €2656.

Het premievoordeel bij niet-claimen is: €1530 (€4186 - €2656 = €1530).
Maar je draait in dat geval wel zelf op voor de schade van: €750.
Het uiteindelijke voordeel van niet-claimen komt hierdoor uit op: €780 (€1530 - €750 = €780).

Eerst claimen, dan zelf betalen

De meeste autoverzekeraars bieden de mogelijkheid je schade eerst te claimen om hem daarna alsnog zelf te betalen. Bijvoorbeeld als de nieuwe premie tegenvalt. De te veel betaalde premie tot dat moment ontvang je terug en de verzekeraar herstelt ook het aantal schadevrije jaren. De terugbetalingstermijnen variëren. Gangbaar is een bedenktermijn van 12 maanden na het uitbetalen van de schade of tot 3 maanden na afloop van het verzekeringsjaar. Bij ZLM heb je 24 maanden de tijd. Bij Polis Direct is terugbetalen zelfs de hele looptijd mogelijk. Een aantal verzekeraars biedt de terugbetaaloptie níet aan.

Overwegingen

Hoe verder de werkelijke schade onder dit bedrag ligt, hoe eerder het interessant is de schade voor eigen rekening te nemen. Maar bedenk daarbij ook:

  • dat het (financieel) lastig kan zijn zelf het schadebedrag op te hoesten;
  • dat je wellicht bonusbescherming of een no-claim-garantie hebt;
  • dat je het voordeel alleen kunt realiseren als je de komende jaren schadevrij blijft of niet claimt; als je alsnog een grote schade gaat claimen, had je wellicht de eerste schade ook beter kunnen claimen;
  • dat de basispremie in de komende jaren wellicht lager ligt omdat je bijvoorbeeld terugschakelt van volledig casco naar beperkt casco.

Online auto verzekeren

Autoverzekeringenvergelijker
Sluit online je autoverzekering af via de Consumentenbond en bespaar direct! Onafhankelijk en betrouwbaar!

Premies vergelijken 

 

Deel bericht via: