Extra informatie

Checklist belastingaangifte

Hoe kun je de belastingaangifte het beste aanpakken? Waar moet je op letten? Met deze handige tips en checklist kun je het maximale uit je belastingaangifte over 2014 halen.

1. Aangiftemap  

euromuntLeg (tijdens) het jaar een aangiftemap aan. Dat kan natuurlijk ook een schoenendoos zijn. Stop daar alles in waarvan je denkt dat het nodig is bij het doen van de aangifte.

2. Eindejaarstips

Heb je meer dan €21.000 (alleenstaand) of €42.000 (met partner) aan vermogen? Neem dan tegen het einde van het jaar onze eindejaarstips door. Bij 'vermogen' moet je denken aan spaargeld, aandelen en een vakantiehuisje, maar niet aan het (koop)huis waarin je woont. Op de website van de belastingdienst lees je precies welk vermogen we meetellen en welk vermogen niet.  Voor de doorgewinterde bespaarder: als je op internet zoekt op eindejaarstips, vind je er nog veel meer. Zo kun je soms (veel) belasting besparen en toeslagen ontvangen. 

3. Aangifteprogramma downloaden

Download de vooraf ingevulde aangifte. Je hebt daarvoor je DigiD nodig. Let op: de aangifte is dit jaar niet vanaf 1 januari, maar pas vanaf 1 maart beschikbaar. Twijfel je of je überhaupt wel verplicht bent om aangifte te doen? Je komt er vanzelf achter als je de aangifte invult. Als er uit de aangifte komt dat je meer moet betalen dan €45, dan is aangifte doen verplicht.

4. Fiscale partner?

Als je een fiscale partner hebt, kan je soms veel belasting besparen door een aantal posten slim toe te delen aan één van de twee partners. Bij het invullen van de persoonlijke gegevens doe je er goed aan te kiezen voor het samen doen van aangifte met hetzelfde aangifteprogramma. Je kunt dan in het scherm 'verdeling' uitproberen hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt, zonder dat je je in alle lastige regels daarvoor hoeft te verdiepen. Als je de aangifte allebei apart invult is het een stuk lastiger te achterhalen welke verdeling het lucratiefst is.

5. Aangifte aanvullen en controleren

De belastingdienst weet niet alles en je blijft zelf verantwoordelijk voor het juist invullen van je aangifte. Vergelijk de vooraf ingevulde gegevens met de informatie uit je eigen aangiftemap, want er kunnen fouten zitten in de vooraf ingevulde aangifte. Soms moet je de vooraf ingevulde  gegevens zelf aanpassen.

Bijvoorbeeld als niet alle hypotheekrente aftrekbaar is, of als de WOZ-waarde van je huis naar aanleiding van een bezwaarschrift is aangepast. En natuurlijk kan het zijn dat je van familie geld hebt geleend: dat staat niet altijd in de vooraf ingevulde gegevens. Loop hierdoor geen renteaftrek mis.

Het blijft niet bij controleren. Als je de gegevens van de belastingdienst ten onrechte niet aanvult, loop je al snel belastingvoordeel mis. Zo moet je het zelf aangeven als je recht hebt op een aftrekpost door hoge zorgkosten of giften aan het goede doel. Daarnaast riskeer je ook een boete als je een vergissing van de Belastingdienst in jouw voordeel niet corrigeert.

6. De oude aangifte als leidraad

Pak de aangifte van vorig jaar er bij. Dat is meestal een goede indicatie van hoe de aangifte er dit jaar uit moet zien.

7. Check de (nieuwe) regels

In de helptekst van het aangifteprogramma staat wat er nieuw is in de aangifte over 2014. Controleer of de recente wijzigingen invloed hebben op je eigen aangifte. Gebruik de helptekst ook als je tijdens het invullen van de aangifte meer informatie nodig hebt.

9. Controlethema

Let op de controlethema's. De belastingdienst besteedt hier extra aandacht aan. Als het controlethema van 2015 bekend is, zullen we hem hier vermelden. De belastingdienst controleert hier extra op. Wees dus secuur met het invullen van de onderdelen die te maken hebben met de controlethema's.

10. Hulp inschakelen

Kom je er echt niet uit, of bevind je je in een bijzondere situatie, schakel dan hulp in. Dat kan gratis bij de belastingdienst, bij veel ouderen- en vakbonden en bij belastingwinkels. De gratis service geldt alleen voor leden van die bonden. Het komt ook voor dat er een kleine bijdrage wordt gevraagd. Let er bij belastingwinkels wel op dat zij vaak alleen mensen uit de eigen stad of regio met een bescheiden inkomen helpen. 

Je kunt ook een betaalde professional inschakelen. Zeker als je in 2014 een nieuw huis kocht, gescheiden bent of een onderneming hebt is aangiftehulp aan te raden.

11. Controleer zelf

Ben je klaar met het invullen, print de aangifte dan uit en vergelijk hem met die van vorig jaar. Bij ongewijzigde omstandigheden moet daar ongeveer hetzelfde uit komen. Zo niet, probeer dan te achterhalen waar de verschillen vandaan komen. Misschien heb je een fout gemaakt.
Controleer vooral ook de verdeling tussen partners nog eens voordat je de aangifte verzendt. Als je nog ergens in de aangifte iets gewijzigd hebt, kan het dat nadien een andere verdeling beter is.

12. Stuur voor 1 april in

De aangifte moet vóór 1 mei worden ingestuurd. Maar het is verstandig om hem vóór 1 april in te sturen omdat er dan geen belastingrente wordt berekend. Is die datum niet haalbaar, vraag dan uitstel aan tot 1 september. Als je verwacht dat je bij de aanslag moet bijbetalen, is aangifte doen voor 1 april slim. Bij een voor 1 april ingediende aangifte wordt namelijk geen belastingrente berekend.  Als je de aangifte later indient, betaal je van 1 juli tot zes weken na de datum van de aanslag 4% rente over het te betalen bedrag. Treuzelt de belastingdienst met het opleggen van de aanslag? De rente loopt na 19 weken na indienen van de aangifte niet meer verder op. 

13. Na het verzenden

Bewaar de aangifte in je aangiftemap voor volgend jaar. Als laatste: controleer aan de hand van je aangifte of je misschien recht hebt op een toeslag. Een proefberekening is zo gemaakt. Wil je volgend jaar minder belasting betalen, dan kun je nu alvast lezen wat je daar nu al aan kunt doen.

14. Foutje ontdekt?

Ontdek je na verzenden van de aangifte dat je een fout hebt gemaakt? Die is eenvoudig te herstellen zolang de fiscus nog geen definitieve aanslag heeft opgelegd. Je kunt de digitaal verstuurde aangifte opnieuw openen, aanpassen, ondertekenen en nogmaals insturen. Zelfs na 1 mei. De fiscus gaat dan aan de slag met de laatst ingediende aangifte. Nadat de aanslag over 2014 is opgelegd, heb je nog tot en met 2019 mogelijkheden om een vermindering te krijgen waar je recht op had, maar die je over het hoofd hebt gezien. Op dezelfde manier kun je voor aanslagen uit eerdere jaren tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat verminderingen  vragen. Andersom: ontdek je dat je te weinig belasting hebt aangegeven en zit dat je niet lekker? Dan kun je de fout vrijwillig verbeteren, zolang hij nog niet is ontdekt door de fiscus.

Deel bericht via: