Blu-rayspelers specificaties en prijzen vergelijken
Extra informatie

Wat is blu-ray?

De naam blu-raydisc komt van de kleur van de laserstraal die de schijfjes leest; deze is namelijk blauw. De laserstraal die voor dvd's en cd's wordt gebruikt, is rood. Een blu-rayspeler kan wel dvd's en cd's afspelen; maar een dvd-speler kan geen blu-raydiscs afspelen.

Blu-ray: meer dataopslag, betere beeldkwaliteit

De capaciteit van een blu-raydisc (25 GB) is 5x zo groot als de capaciteit van een dvd (4,7 GB). Daarnaast ondersteunt het krachtigere videocodering. Bij dvd wordt het 'ouderwetse' MPEG2 gebruikt, blu-ray gebruikt de nieuwere en efficiëntere MPEG4-compressie. Hierdoor heeft een blu-raydisc ruimte voor high-definition (HD) video, omdat deze veel data bevat. Een blu-raydisc is ook geschikt voor 3D-beelden. Er wordt aan gewerkt blu-ray ook geschikt te maken voor Ultra HD (4K). Samsung presenteerde in september 2015 de eerste ultra hd-blu-rayspeler, die begin 2016 op de markt zal komen.

Lees meer over:

Blu-raydiscformaten

Er zijn verschillende blu-raydiscformaten:

  • BD-ROM > read-only formaat
  • BD-R > één keer schrijfbaar recordable formaat
  • BD-RE > herschrijfbaar recordable formaat
  • BD-R DL (Dual Layer) > hier op past twee maal zoveel data door de dubbele laag

Dvd opschalen

Een dvd bevat SD-beeld met 576 beeldlijnen (PAL-formaat). Blu-rayspelers kunnen dit beeld opschalen (upscaling) naar HD-formaat. Het bestaande beeld wordt dan opgerekt naar 720 of 1080 beeldlijnen. Omdat de hiervoor extra benodigde informatie eigenlijk ontbreekt, blijft het beeld minder gedetailleerd dan dat van een blu-rayschijfje. De beeldkwaliteit is echter wel beter dan bij het afspelen van een dvd op een dvd-speler die niet via HDMI is aangesloten.

HDMI-kabel

Je hebt een HDMI-kabel nodig om de blu-rayspeler aan te sluiten aan je televisie. Met een HDMI-kabel wordt beeld en geluid doorgegeven. Slechts enkele (alleen dure ) blu-rayspelers leveren een HDMI-kabel mee. Meestal moet je die dus zelf kopen. De kabels zijn verkrijgbaar bij elektronicazaken, maar soms ook bij bouwmarkten. Zorg ervoor dat de kabel niet langer is dan nodig: hoe langer de kabel, des te groter de kans op kwaliteitsverlies. In meer over HDMI gaan we dieper in op de technologie en het kiezen van een kabel.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Schrijf een review voor Blu-rayspelers
Help anderen met jouw ervaring.
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!