Extra informatie

De economische crisis

In de zomer van 2007 begon een kredietcrisis in de Verenigde Staten, toen de huizenmarkt daar instortte. Al snel bereikte de crisis ook andere landen, waaronder Nederland.

Wat gebeurde er?

Banken, verzekeraars, beleggingsmaatschappijen en andere partijen hebben de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in ingewikkelde financiële producten. Die producten leverden een tijd lang veel winst op, maar bleken veel minder waard te zijn en meer risico's te hebben dan men dacht. Hierdoor hadden veel banken in Europa te maken met zware verliezen en moesten zij met steun van de overheid overeind gehouden worden (in Nederland bijvoorbeeld ABN Amro en ING).

Door de problemen bij de banken kwam ook het bedrijfsleven in de problemen. Bedrijven kregen geen kredieten meer en het vertrouwen in de economie daalde.

Eind 2008 was er sprake van een recessie in de Eurozone; de Europese economie kromp met 1,2%. De werkloosheid binnen de Europese Unie nam toe. Ook daalden de huizenprijzen, waardoor veel huizen onder water zijn komen te staan; de waarde van je hypotheek is dan hoger dan de waarde van je huis.

In 2014 zijn de eerste teken van herstel zichtbaar. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er sinds eind 2013 geen sprake is meer van een recessie en halverwege 2014 daalt onder andere de werkloosheid en krimpt de consumptie niet meer.

 

.

Deel bericht via:

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!