Extra informatie

Digitale huishoudboekjes

Om meer controle over je financiën te krijgen en misschien ook te bezuinigen, is het handig inzichtelijk te maken waar het geld aan op gaat. Een digitaal huishoudboekje kan hierbij helpen.

Er zijn veel verschillende huishoudboekjes; van simpel tot uitgebreid, gratis of tegen betaling of bijvoorbeeld via je eigen bank.

Gratis huishoudboekje

Veel huishoudboekjes zijn gratis. Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat gratis boekjes niet onder doen voor de betaalde versies. Sommige huishoudboekjes, bijvoorbeeld 'AFAS Personal', 'Cashflow Online' en 'Simpel Huishoudboekje', hebben zowel een gratis als betaalde versie. De betaalde versies hebben meer mogelijkheden, zoals begroten, rapportages maken en subcategorieën aanmaken.

Automatische indeling

Het voordeel van een digitaal huishoudboekje ten opzichte van een papieren overzicht of een zelfgeknutseld excelbestandje, is dat het programma de uitgaven automatisch indeelt in categorieën. Sommige online huishoudboekjes,zoals 'Simpel Huishoudboekje' en 'Het Huishoudboekje', doen dit niet.

Bijna alle huishoudboekjes bieden de mogelijkheid om per categorie een budget vast te stellen. 'Tim' - het huishoudboekje van de ING - geeft bijvoorbeeld een waarschuwing per sms of e-mail als je het budget dreigt te overschrijden.

Begrotingsadvies

Bij veel huishoudboekjes is het mogelijk je uitgaven te vergelijken met die van andere gebruikers. Je kunt ook aangeven met wat voor soort mensen je je uitgavenpatroon wilt meten. De vergelijking tussen een alleenstaande en een gezin met opgroeiende kinderen gaat immers volledig mank. 

De 'Cashflow Manager' van BankingTools en 'AFAS Personal Plus' gebruiken voor deze vergelijkingen de landelijke gemiddelden van het Nibud. Je kunt dan vergelijken wat mensen in een vergelijkbare situatie minimaal en gemiddeld besteden.

Stel, een echtpaar besteed maandelijks €450 aan huishoudelijke uitgaven. De Nibud-richtbedragen daarvoor zijn minimaal €367 en gemiddeld €429. Er valt dan maximaal €83 te besparen.

App bij digitaal huishoudboekje

Sommige digitale huishoudboekjes bieden ook een app aan. Die van 'AFAS Personal' is geschikt voor Android en iPhone, die van 'Cashflow Manager' alleen voor iPhone. Met de app van 'AFAS Personal' kun je bijvoorbeeld kassabonnen scannen met de mobiele telefoon en in het huishoudboekje importeren. Het is ook een handige manier om kassabonnen - die soms na een lange periode niet leesbaar zijn - te bewaren.

Verdienmodel

De aanbieders van digitale huishoudboekjes verdienen aan de verkoop van betaalde versies van de huishoudboekjes en aan advertenties en links naar andere websites. De meeste huishoudboekjes benaderen klanten niet actief met aanbiedingen via e-mail of sms. Alleen 'Online Kasboek' geeft aan dat hij wel aanbiedingen stuurt via deze kanalen.

Sommige kasboekjes verzenden ook nieuwsbrieven, maar hieraan wordt vermoedelijk niet verdiend.

Aanbieders van huishoudboekjes

Er zijn veel aanbieders van digitale huishoudboekjes, bijvoorbeeld:

Op de website van Wijzer in Geldzaken staat ook een overzicht van digitale huishoudboekjes. Het overzicht is bedoeld om consumenten te helpen het huishoudboekje te vinden dat het beste bij hem/haar past.

Deel bericht via:

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!