Wat is zout en wat doet het?

Wat is zout? Heb je het nodig en waar zit het in? Alles over zout.

Wat is zout?

visual-contentpagina-groot(5)veizelKeukenzout is een hele goedkope smaakmaker. Maar het heeft ook minder goede kanten. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). Eén gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride. Dit zijn nuttige stoffen die onder meer zorgen voor de vochtbalans in het lichaam.

Als het om je gezondheid gaat, is vooral natrium de boosdoener. Natrium verhoogt de bloeddruk, wat een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Daarom is te veel zout ongezond.

Bloeddruk

In combinatie met het mineraal kalium levert natrium ook een bijdrage aan het regelen van de bloeddruk. Daar zit het probleem: te veel natrium kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk, met hart- en vaatziekten als mogelijk gevolg.

Effect van zout

Het effect van zout eten op de bloeddruk verschilt bovendien per mens. Over het algemeen lijken mensen met een donkere huidskleur gevoeliger voor de bloeddrukverhogende effecten van zout dan blanken. Ook ouderen lijken gevoeliger te zijn, net als jonge kinderen.

Hoeveel zout 'te veel' is, verschilt waarschijnlijk per persoon. Vast staat dat een overmaat aan zout voor problemen kan zorgen. Daarom heeft iedereen er baat bij om minder zout te eten.

Weinig nodig

Je hebt maar weinig natrium nodig: een volwassene heeft onder normale omstandigheden genoeg aan 0,4 gram per dag. Dagelijks 1 gram keukenzout is dus voldoende.

In de praktijk kun je zelfs helemaal zonder toegevoegd zout. De benodigde hoeveelheid natrium haal je met gemak uit voeding waarin natrium van nature voorkomt.

Zoutconsumptie

Nederlanders eten ongeveer 9 gram zout per dag en dat is veel te veel. De Gezondheidsraad adviseert om maximaal 6 gram per dag binnen te krijgen, maar minder is nog beter. Het lichaam heeft aan 1 gram genoeg.

De rol van de fabrikant

Minder zout eten klinkt makkelijker dan het is. Het meeste zout dat we binnenkrijgen (zo'n 75%) zit namelijk 'verstopt' in ons eten. Vooral kant-en-klare producten - zoals kaas, brood, soepen en sauzen - bevatten veel verborgen zout, dat fabrikanten toevoegen voor een betere smaak en langere houdbaarheid.

Zout op het etiket

Wie graag op zijn dagelijkse zoutinname wilt letten, krijgt daar nog een hele kluif aan. Veel fabrikanten vermelden de hoeveelheid zout of natrium niet op het etiket. Dat maakt bewust kiezen erg lastig!

Er is geen wet die fabrikanten verplicht het zoutgehalte op het etiket te vermelden. Het gebeurt dan ook niet vaak. De kans dat je de hoeveelheid natrium op het etiket kunt aflezen, is iets groter.

Deel bericht via:
Print
  • 25

    25 personen vinden dit leuk!

  • 22

    22 personen vinden dit niet leuk!

Alle reacties (17)

  • waar kan ik pansalt kopen weet iemand dat. Reageer op deze reactie
  • Jammer jammer dat recent wetenschappelijk onderzoek naar het gebrui van zout wordt genegeerd. Het is een vooroordeel dat zout ongezond is. Natuurlijk kent het zijn grenzen, zoals alles, maar de gemiddelde mens kan best aardig wat zout gebruiken, welke dan ook. Voor speciale doelgroepen is het uitkijken, vraag het je arts. Zorgen over zout? Kijk liever naar je suiker gebruik! Reageer op deze reactie
  • Kalium is GEEN vervanger voor natrium. Het lichaam heeft zowel kalium als natrium nodig om te blijven functioneren. Onlangs waarschuwden cardiologen nog voor een te stringente zoutreductie, die juist voor hartpatiënten fataal kan zijn. Ik denk dat ik er niet ver naast zit dat het bloeddrukverhogende effect van suiker veel en veel groter is dan dat van zout. Koolhydraatrijk eten, zoals officieel aanbevolen door Gezondheidsraad, Voedingscentrum en Consumentenbond, houdt gemiddeld een liter of drie meer vocht vast dan een koolhydraatbeperkt dieet. Ik snap die fixatie op zout dan ook niet als de grote boosdoener. Je kunt bijna geen verwerkt voedingsproduct kopen zonder toegevoegde suiker. Ik weet wel zeker dat de gemiddelde gezondheid er met sprongen op vooruit gaan als geraffineerde koolhydraten tot het uiterste worden beperkt. Maar ja, de belangen van de suikerverwerkende industrie... Reageer op deze reactie
  • Zout met een Natrium vermindering van 60 tot 70% is overal in Nederland verkrijgbaar in de supermarkten, dus als Natrium de grote boosdoener is dan is het zoutprobleem opgelost. Of zie ik het verkeerd? Reageer op deze reactie
  • Ik had vroeger elke drie weken last van jight aanvallen. dit was echt niet leuk meer. Nu gebruik ik al een gruime tijd een natriumarm dieet en geloof het of niet maar sinds ik weinig of geen natrium in mijn eten doe heb ik geen jigh taanval meet gehad. Reageer op deze reactie
  • Kalium is geen vervanger voor natrium. Het menselijk lichaam heeft ze allebei nodig in de juiste verhouding voor o.a. de werking van het hart. Verstoring van dat evenwicht, bijvoorbeeld door een te stringente reductie van keukenzout in de voeding, vergroot juist het risico op hartaandoeningen. Iedereen met een gezonde nierfunctie verwerkt moeiteloos een gram of tien zout per dag. Op de bloeddruk heeft zout een te verwaarlozen invloed bij gezonde mensen, zoals al genoemd. Reageer op deze reactie
  • Jammer dat jullie nauwelijks verder kijken dan pure NaCl. Kalium wordt wel genoemd, maar kijk ook eens naar bv grijs zeezout/Keltisch zeezout (http://www.keltischzeezout.com/wat_is_keltisch_zeezout_.aspx). Dit zout is een mengsel van vele zouten en mineralen in een samenstelling die aansluit bij waar ons lichaam behoefte aan heeft. Pure NaCl is een industrieel product wat eigenlijk niet geschikt is voor menselijke consumptie. Enigszins vergelijkbaar met gedestilleerd water. Water hebben we nodig, maar gedestilleerd water is ongezond, doordat het allerlei essentiële stoffen mist. Zo is het ook met zout: een waardevol voedingsmiddel, maar dan wel in de vorm zoals die van nature voorkomt. Wanneer je er één stof uit isoleert heb je een heel ander product (al lijkt de smaak erop) dat niet meer geschikt is voor consumptie. Ik heb zelf minder hoofdpijn sinds ik dit zout gebruik (waarschijnlijk had ik tekort aan magnesium) en van anderen hoor ik ook positieve effecten op de gezondheid. Reageer op deze reactie
  • Van een internetsite http://www.salsamentum.nl/pages/Kaliumzout.html Wat niet op de verpakking staat is dat: de smaak bitter en scherp is het geeft een branderig gevoel op de tong en blijft heel lang aanwezig en dat je nog steeds Nacl binnen krijgt, maar dan wel met een bijsmaak! een Kaliumzout is bv. verkrijgbaar bij Albert Heijn onder het merk LowSalt Mijn advies: Als je dan toch zout gebruikt! Neem dan een goed zout! Een zout waarvan je dan ook werkelijk geniet! Maar gebruik gewoon minder! Reageer op deze reactie
  • Hier ben ik het niet mee eens. Ik ben voorstander voor minder zout in de voeding. Dat is iets anders dan helemaal geen zout of vervangen door iets anders. Ik hou ook van zout op bepaalde producten maar wil dat wel zelf kunnen kiezen! bovendien ben je meer bewust van het zout wat je eet als je het er zelf op moet strooien. Reageer op deze reactie
  • Toch jammer dat de wetenschappelijke basis voor deze campagne ronduit zwak te noemen is. Uit de meest gebruikte wetenschappelijke (consensus gebaseerde) database voor de geneeskunde (UpToDate online) blijkt dat zoutinname verlaging van 10gram per dag naar 6 gram (5.88) per dag bij normale (niet-hypertensieve/geen hogebloeddruk hebbende) mensen een bloeddrukdaling geeft van 2/1 mmHg (systolisch/diastolisch). Dit is routinematig niet eens als verschil te meten. Daarbij heeft de bloeddrukmeter een ijk-afwijking waardoor dit verschil door de arts niet eens serieus genomen wordt, maar gezien wordt als variant/meetfout ('dit is acceptabel'), ook omdat een medicus de bloeddruk afrondt (naar even getallen). Daarnaast wordt teveel doorberedeneerd: zout verhoogd de bloeddruk, dus ook de kans op hart- en vaatziekten. Dit is, voor zout, ook niet aangetoond. Mvg Reageer op deze reactie
  • Ik gebruik al jaren 'LoSalt' in een strooibus van 350 gram. Bevat 33% NaCl en 66% KCl Reageer op deze reactie
  • Als kaliumzout als vervanger voor natriumzout wordt gebruikt, zal dit weer leiden tot andere negatieve effecten. Ik denk dat wij beiden nodig hebben maar met mate. Reageer op deze reactie
  • wat zou er in de plaats moeten komen als zout niet meer in levensmiddelen gebruikt zou mogen worden wat word er dan in gestopt iets beters of iets slechters ? mijn vader heeft zijn hele leven zout op zijn eten gestrooid en dat was echt heel veel ! verder weet ik dat hij .100 jaar geworden is.bovendien 12 gram zout p.d.word probleemloos door de nieren verwerkt ik denk dat het probleem heel ergens aan ten grondslag zal liggen. wat doet suiker op ons lichaam is daar wel ooit onderzoek naar gedaan! of is b.v.kankerbestrijding ook zo iets waar tientallen jaren gezocht word naar de bekende weg la me nie lachen. Reageer op deze reactie
  • Goed, deze campagne - voor diegenen die de genoemde producten kopen en eten. Met moeite heb ik onlangs 'Pansalz' geimporteerd uit Duitsland. Het bevat minder natriumchloride (nu 56%) en meer kaliumchloride (28%) en magnesiumsulfaat (12%). Het is in Finland al een langere tijd algemeen ingevoerd en heeft daar geleid tot een aanzienlijke sterftereductie. Tja, het is iets duurder. Zie voor (uitgebreide) informatie http://www.pansalz.de en in het engels http://www.nuveda.co.uk/pansalt.htm . Over twee jaar een campagne tegen suiker resp. glucose als ingrediënt ? Dat is pas echt vergif. Reageer op deze reactie
  • De voedsel en warenautoriteit hoort hier eigenlijk gewoon meer toezicht op te houden. Zoals deze autoriteit in geloof ik noorwegen. niks toevoegen. alles gewoon zoals het is. Reageer op deze reactie
  • Nu duidelijk is dat fabrikanten zelf niet reageren, moet het dus maar wettelijk geregeld worden dat zout zodanig verminderd wordt in alle producten dat mensen niet meer binnen krijgen aan zout dan goed voor een mens is. Ik steun de actie van de consumentenbond dus van harte! Reageer op deze reactie
  • Kalium is een prima zoutvervanger. Waarom wordt dat niet ingezet??? Reageer op deze reactie

Uw reactie:

* deze velden zijn verplicht

Aantal gebruikte tekens: 0 /1000

Voeg bestanden of filmpje toe

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

footer image