Extra informatie

Onderhoud cv-ketel

Van een cv-(combi)ketel mag je verwachten dat hij gedurende een jaar of 15 het huis verwarmt en voor warm water zorgt. Maar om te zorgen dat hij dat veilig en zuinig doet moet hij wel onderhouden worden. Het niet of niet goed onderhouden van een cv-ketel kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals koolmonoxidelekkage. Ook zorgt regelmatig onderhoud ervoor dat de ketel optimaal energiezuinig werkt, en dat 'ie langer meegaat.

Aan te bevelen is het afsluiten van een onderhoudscontract. Welke verschillende onderhoudscontracten zijn er om je cv-ketel te laten onderhouden en wat kosten deze?

Een storing aan je cv-ketel is nooit leuk, want wie wil er nou in de kou of zonder warm water zitten? Een onderhoudscontract is aan te raden: dan krijgt je ketel regulier onderhoud, en sta je niet achteraan de rij als op een koude winterdag half Nederland een storing aan de ketel heeft. En door het reguliere onderhoud is die storingskans trouwens hoe dan ook kleiner.

Storingen

De meest voorkomende storingen aan de cv-installatie betreffen:

 • het expansievat
 • de driewegklep (bij combiketels)
 • de warmtewisselaar
 • de ventilator
 • de elektronische ontsteking
 • de besturingsautomaat
 • onderdelen van de brander
 • de pomp

Onderhoud

De fabrikant schrijft voor hoe vaak een ketel onderhouden moet worden. Vaak is dat om de 2 jaar, maar bij sommige merken is dat ieder jaar, bij andere weer om de 3 jaar.

We raden aan om een onderhoudscontract af te sluiten:

 • om de kans op storingen kleiner te maken
 • om sneller geholpen te worden als je toch een storing hebt
 • voor een optimale energiezuinigheid
 • om de levensduur te verlengen
 • voor een veilige werking van je ketel

Toch zijn de huishoudens met zo'n onderhoudscontract voor de cv-ketel in de minderheid: slechts 44% heeft zo'n contract. De meesten laten het dus aankomen op die koude winterdag en staan dan achteraan in de rij als alle beschikbare monteurs zijn uitgerukt.

Onderhoudscontracten

Onderhoudscontracten zijn er in alle vormen en maten. Je betaalt jaarlijks een bedrag voor het reguliere onderhoud: reinigen, controleren en afstellen van de cv-ketel. Vervolgens zijn er allerlei varianten waarbij je bij een storing wel of geen voorrijkosten, uurloon of materiaalkosten (te vervangen onderdelen) betaalt. Bij het meest voorkomende contract betaal je bij een storing geen voorrijkosten en uurloon, alleen eventuele materiaalkosten. Bij het het meest complete contract zijn de materiaalkosten ook inbegrepen, maar die contracten zijn ook flink wat duurder. 

Als je net een nieuwe cv-ketel hebt hoef je je nog niet zoveel zorgen te maken over storingen en defecten. Toch kan het raadzaam zijn direct een onderhoudscontract af te sluiten. Een aantal ketelfabrikanten heeft namelijk in de garantievoorwaarden de eis opgenomen, dat vanaf ingebruikname een jaarlijkse of tweejaarlijkse inspectie en/of onderhoudsbeurt plaatsvindt door een erkend installateur. Kijk dus goed in de garantievoorwaarden of dat bij jouw ketel het geval is.

In 2015 hebben we een prijspeiling gedaan naar onderhoudscontracten.

OK-CV

OK-CV logoLet er bij het afsluiten van een onderhoudscontract op dat het bedrijf minimaal Erkend Installateur is (dit keurmerk wordt uitgegeven door Uneto-VNI). 

Nog beter is het om een bedrijf te kiezen met het keurmerk OK CV. Dan heb je de garantie dat alle belangrijke controles worden uitgevoerd tijdens een onderhoudsbeurt. En dat het systeem als geheel wordt nagekeken op onveilige situaties. 

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
Test vergelijking onderhoudsabonnemtnen
heer W.A. Bode,
Stel een vraag
Laatste review
Vaillant ecoTec plus VHR 30-34 /5-5
Willem van Tol
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!