Extra informatie

Cv-ketel: welke keuzes heb je?

Een centrale verwarmingsketel of cv-ketel is een installatie die voor de verwarming van een gebouw zorgt. Een combiketel zorgt ook voor de verwarming van het kraanwater. Ook van combiketels zijn er nog verschillende types.

Verwarming

Een cv-ketel is aangesloten op het buizenstelsel van de verwarming in een woning. Met behulp van een gasaansluiting wordt water verwarmd. Met een circulatiepomp wordt het warme water vanaf de ketel door het buizenstelsel gepompt en de centrale verwarming in de woning aangestuurd.

Capaciteit

De capaciteit, of het vermogen, van een cv-ketel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Het is een maat voor hoeveel warmte de ketel kan leveren. Als de capaciteit te klein is kan het op koude winterdagen lastig zijn het hele huis goed warm te krijgen. Voor de meeste woningen geldt dat de benodigde capaciteit voor verwarming kleiner is dan de capaciteit die nodig is voor een goed warmwatercomfort (zie CW-klasse verderop op deze pagina).

Alle ketels die wij testen hebben een vermogen van 23 kW of hoger. Voor de meeste woningen is dat (ruim) voldoende. Wie erg groot en/of vrijstaand woont, of een slecht geïsoleerd huis heeft, doet er goed aan een installateur te raadplegen over welke capaciteit nodig is. De installateur kan dan een zogenaamde warmteverliesberekening maken. Hij bepaalt daarmee welke ketelcapaciteit voldoende is voor een comfortabele temperatuur in huis op de koudste dagen.

Verbrandingsgassen

Bij de verbranding van aardgas in een cv-ketel komen de schadelijke verbrandingsgassen stikstofoxide (NOx) en koolstofmonoxide (CO) vrij. Om die gassen veilig af te voeren, wordt een cv-ketel op een rookafvoerkanaal aangesloten.

Zogenaamde gesloten cv-ketels hebben naast een luchtafvoer- ook een luchtaanvoerkanaal dat de zuurstof voor de verbranding van buiten haalt. Dat is veel veiliger dan een toestel dat de verbrandingslucht uit de opstelruimte haalt. Koolmonoxidevergiftiging is bij een vakkundig geïnstalleerd en onderhouden gesloten toestel vrijwel onmogelijk, maar komt bij open cv-ketels nog wel eens voor. Alle door ons geteste toestellen zijn gesloten toestellen. Sommige modellen zijn ook nog in een open uitvoering verkrijgbaar.

Lees in de testresultaten welke van de geteste cv-ketels de minste schadelijke gassen uitstoten.

Energielabel verplicht

Sinds 26 september 2015 moeten nieuwe cv-ketels verplicht een energielabel hebben. Dat zal in Nederland bijna altijd label A zijn, omdat hier nagenoeg alleen nog hoogrendementsketels (HR-ketels) verkocht worden, die dit A-label hebben. Ze zijn zo zuinig doordat de ketel het vocht uit de verbrandingsgassen laat condenseren en de warmte die daarbij vrijkomt voor de verwarming gebruikt. HR-ketels hebben daarom een afvoer nodig voor het condenswater.

Label A is dus meestal al binnen, maar ook A+ of A++ is nog mogelijk. Een HR-ketel combineren met een bijvoorbeeld een slimme thermostaat of zonneboiler kan zelfs tot label A+++ leiden.

Verouderd: de VR-ketel

Een zeer klein deel van de cv-ketels is nog VR, Verbeterd Rendement. De meeste merken maken helemaal geen VR-ketels meer. VR-ketels hebben een lager rendement dan hoogrendementsketels, maar er is geen waterafvoer voor nodig. Vanaf september 2015 mogen VR-ketels niet meer verkocht worden. Ze moeten dan ook voorzien zijn van een energielabel.

Bij een verouderd rookafvoerkanaal in een appartementengebouw kan een VR-ketel desondanks de enige optie zijn, als aanpassingen aan het rookkanaal niet mogelijk zijn. Hiervoor is in de regelgeving een uitzondering gemaakt.

Doorstroommodellen

Er zijn verschillende soorten combiketels. Sommige hebben een voorraadvat om warm water op voorraad te hebben. Met zo'n vat heb je snel warm water, maar het kost ook veel energie om een grote hoeveelheid water warm te houden.

Tegenwoordig zijn de meeste HR-combiketels zogeheten doorstroommodellen. Die houden geen water warm in een voorraadvat, maar verwarmen het direct. Bij de ketels die wij in 2009 getest hebben, zorgde dit vaak voor een langere opwarmtijd. In 2012 bleek dit niet meer op te gaan: sommige doorstroommodellen leveren binnen 5 seconden warm water (direct onder het toestel). Bekijk bij welke geteste cv-ketels je langer op warm water moet wachten.

Warmwaterklasse

Het Gaskeur CW-label van een combiketel geeft aan hoeveel warm water de ketel tegelijk kan leveren. Een hoger getal staat voor meer en sneller warm water. Zo moet:

  • een CW4-ketel (zo’n beetje de standaard tegenwoordig) een bad van 120 liter binnen 11 minuten met water van 40 graden kunnen vullen;
  • een CW5-ketel dat met 150 liter in 10 minuten kunnen;
  • een CW6-ketel daarnaast de mogelijkheid bieden 2 warmwaterkranen tegelijk aan te zetten; overigens is dit bij alle ketels vanaf CW4 mogelijk mits beide kranen van een waterbesparende perlator/douchekop zijn voorzien.
  • je bij een CW3-ketel wat minder luxe bij het badderen verwachten, maar dit type volstaat in veel gevallen ook. Zeker als het niet belangrijk is dat je een bad snel kunt vullen.

Dat we van een bepaald merk een ketel van een bepaalde warmwaterklasse hebben getest, wil niet zeggen dat dit merk geen modellen in de andere klassen aanbiedt.   

Warmwaterinstallatie

Als de cv-ketel erg ver zit van de plek waar je warm water nodig hebt, zoals de keuken of badkamer, duurt het langer voor er warm water uit de kraan komt. Het kan dan comfortabeler zijn om een aparte warmwaterinstallatie voor zo'n vertrek aan te leggen, zoals een close-in boiler of kokendwaterkraan. Zo'n installatie die op stroom in plaats van op gas loopt kost echter veel meer aan energie. Dat betekent meer CO2-uitstoot en een hogere rekening. Beter is het om, waar mogelijk, de cv-combiketel dichterbij te installeren. De meeste moderne HR-ketels zijn compact van formaat en passen in een standaard keukenkastje. Een installateur kan beoordelen of plaatsing in de keuken daadwerkelijk mogelijk is. Soms is dit niet zo, of brengt het te veel kosten en moeite met zich mee. Vraag de installateur dan of het mogelijk is een korte, dunne leiding (binnendiameter maximaal 10 mm) van ketel naar keuken aan te leggen. Dat kan ook al fors in de wachttijd schelen.

Bekijk wat het formaat van de geteste ketels is.

Spaardouche

douche2Vroeger kon je niet zomaar een spaardouche op elke cv-ketel aansluiten. Een goede spaardouche verbruikt namelijk zo weinig water dat sommige conventionele cv-ketels en VR-ketels niet aanslaan en dus geen of maar heel even warm water leveren.

Zogeheten modulerende cv-ketels - alle HR-ketels zijn modulerende ketels - kunnen variëren tussen hoog en laag vermogen. Ze kunnen zonder problemen een kleine stroom water verwarmen. Die cv-ketels zijn dus geschikt voor een spaardouche.

HRe-ketel

Een Micro Warmtekrachtcentrale, ook wel Micro Warmtekrachtkoppeling (WKK) en HRe-ketel genoemd, is de volgende stap om huishoudens nog energiezuiniger te maken. Het principe van deze installaties is dat je met de warmte die wordt geproduceerd voor de cv eerst elektriciteit opwekt, en de afvalwarmte gebruikt voor de verwarming. In theorie kan op die manier 17% extra rendement (energiebesparing) worden gehaald.

De ontwikkeling van de HRe-ketels is al jaren aan de gang en inmiddels is de HRe-ketel productierijp. Zo heeft Remeha de eVita HRe-ketel uitgebracht. Helaas is de prijs van rond de €10.000 nog erg hoog. Een normale HR-ketel zal voor de meeste consumenten een veel goedkopere optie zijn. Alleen grootverbruikers zouden jaarlijks genoeg kunnen besparen om gedurende de te verwachten levensduur van zo'n 15 jaar de aanschafprijs van een HRe-ketel terug te verdienen.

Lees meer:

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
Test vergelijking onderhoudsabonnemtnen
heer W.A. Bode,
Stel een vraag
Laatste review
Vaillant ecoTec plus VHR 30-34 /5-5
Willem van Tol
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!