Diëten en Slim eten

Hoe wij diëten testen

We kopen boeken over de meest populaire diëten van het moment en bekijken o.a.:

 • Hoe gezond is het dieet?
 • Hoe praktisch inpasbaar in je leven?
 • Moedigt het aan tot lichamelijke activiteiten?
 • Wat is de looptijd?
 • Welke theorie zit erachter?

Testen van diëten

In principe is het zo dat elk dieet, dat minder calorieën levert dan het lichaam nodig heeft, tot gewichtsverlies leidt. Maar welk dieet is het best?

Gezond

Gewicht verliezen is in sommige gevallen wenselijk, maar dat moet natuurlijk wel op een gezonde manier gebeuren. Wij vroegen ons af of de populaire diëten wel rekening houden met de normen van gezonde voeding. Krijg je als je het dieet volgt wel voldoende vitaminen binnen? En vezels? Beveelt het dieet een minimale hoeveelheid vocht aan?

Populairste diëten

We onderzochten ook of het dieet wel inpasbaar is in het dagelijks leven en of het lichamelijke activiteiten stimuleert. Daarnaast vergeleken wij de looptijd van het dieet, en of je na het dieet nog een ander voedingspatroon dient te volgen.

 

Lekker en licht eten

Of de diëten daadwerkelijk werken, konden wij niet testen. Dat is immers per persoon verschillend. Wel zetten wij voor je op een rij hoe de diëten werken en wat de globale indruk is van de werking en de theorie achter het dieet. En of ze niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Zie de Samenvatting: wat zijn gezonde diëten?


Delen van dit dossier zijn afkomstig uit de boeken Fit en gezond en Lekker en licht eten van Georgie Dom, uitgegeven door de Consumentenbond. Beide boeken kun je bestellen in de Webwinkel.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.