Terug naar het overzicht 03-mei-2012

Stevia: eerste indruk

Stevia: review

Conclusie

Voor mensen die aan de lijn willen denken is stevia een goed alternatief voor suiker. Het levert namelijk geen calorieën en er kan mee gekookt worden, maar je levert wel in aan smaak.

Ice Tea

Lipton heeft in zijn Ice Tea Green een deel van de suiker vervangen door steviolglycosiden: stevia. Negentien mensen vergeleken de oude Ice Tea Green met suiker met de nieuwe Ice Tea Green met stevia. Beide dranken zien er hetzelfde uit, dus komt het echt aan op smaak. Hierover is de mening duidelijk. De stevia-drank wordt omschreven als waterig, bitter en zurig. Ook de nasmaak is wat bitter en je krijgt er een droog gevoel van in de mond, aldus onze proevers. Bijna iedereen vindt de Ice Tea Green met suiker zoeter en lekkerder dan de Ice Tea Green met stevia.

Cake

Stevia is ook te gebruiken om mee te bakken. Wij bakten twee cakes, één met poedersuiker en één met stevia (naar verhouding zoals aangegeven op de verpakking 75 gram stevia in plaats van 200 gram suiker). Het verschil is goed zichtbaar wanneer het beslag gemaakt wordt. De stevia wil niet goed mengen met de boter en de eieren. Wanneer de bloem door het mengsel met stevia gaat is het moeilijk om een glad geheel te krijgen en het beslag met stevia is veel stugger dan het beslag met suiker. Ook wanneer de cake uit de oven komt is er een duidelijk verschil. Er komt veel vet uit de cake met stevia en hij is minder goed gerezen. De korst is wel mooi knapperig. Gesneden ziet de cake met stevia er ook heel anders uit. De mensen die wij vroegen te proeven omschreven de cake met stevia als compact met niet gare (boter)koek. De suikercake ziet er wel gaar en luchtig uit.

Door het verschil in uiterlijk was voor het panel al snel duidelijk welke cake met stevia en welke met suiker was gemaakt. Ook de smaak van de cake was duidelijk anders. De cake met stevia werd omschreven als niet zoet en smakeloos, terwijl de suikercake over het algemeen als lekker werd ervaren. Sommigen vonden de cake met stevia een rare nasmaak hebben.

Update: In de Gezondgids van december 2013 publiceerde de Consumentenbond een artikel over producten waar stevia in verwerkt is. Vaak is de werkzame stof, steviolglycosiden, namelijk niet de enige zoetmaker in deze producten.

Stevia - ook honingkruid genoemd - is een nieuwe zoetstof. Het is ongeveer 200 à 300 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën. Stevia is in november 2011 goedgekeurd als zoetstof en mag nu worden toegevoegd aan levensmiddelen.

De eerste producten gezoet met stevia zijn al in de winkel te vinden. Zo zagen wij Ice Tea Green van Lipton, Sprankelfruit met minder calorieën van Appelsientje en Zin van Arla. Vele andere producenten hebben aangekondigd stevia te gaan gebruiken in hun producten.

Stevia is al langere tijd los verkrijgbaar in poedervorm, voornamelijk bij natuurwinkels of via internet. Toen het nog niet was goedgekeurd stond op de verpakking vaak te lezen: 'alleen voor uitwendig gebruik'. Nu stevia is goedgekeurd als zoetstof mag het ook in Nederland los verkocht worden voor bijvoorbeeld in de koffie of om mee te bakken.

Is stevia een goed alternatief voor suiker? Lees de review.

Deel bericht via:

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Toon: