Extra informatie

Beste fotocamera voor leden

xray camera 102 x 92Bekijk de beste modellen per categorie, en camera's met een goede prijs-kwaliteitverhouding. 

  • Veel zoom, kleine camera: Compact, Travelzoom
  • Heel veel zoom, grotere camera: Compact, Superzoom
  • Valbestendig, stof- en waterdicht: Compact, Outdoor
  • Fotokwaliteit en instellingen: Compact, Geavanceerd
  • Kleine camera, verwisselbare lenzen: Kleine systeemcamera
  • Grote camera, verwisselbare lenzen: Grote systeemcamera incl. spiegelreflex

Eerste indrukken

Producten die nieuw op de markt komen proberen wij zo snel mogelijk aan een kort onderzoek te onderwerpen zodat we een eerste indruk ervan kunnen presenteren. Bekijk de eerste indrukken op het gebied van digitale camera's.

Camera kiezen

We delen de camera’s in 7 groepen in: travelzoom, superzoom, geavanceerd, outdoor, kleine systeemcamera's, grote systeemcamera's (inclusief spiegelreflex) en smartphonecamera's.

Op basis van die indeling kunnen we bepalen welke camera's de 'Beste uit de test' en 'Beste koop' zijn.

Compactcamera vs smartphone, tablet en camcorder

Kan de compactcamera thuisblijven als je op pad gaat met een smartphone, tablet of camcorder? We zetten de verschillende apparaten naast elkaar.

Compact of spiegelreflex?

wide angle lens 102 x 92Een spiegelreflexcamera is niet per definitie beter dan een compactcamera. Hij biedt andere voordelen. We zetten de verschillen op een rijtje en geven aan welke alternatieven er zijn.

Spiegelreflexcamera: uitleg en werking

EOS500D-021Professionals en gevorderde amateurfotografen kiezen vaak voor een spiegelreflexcamera. Het is een systeemcamera waarmee je verschillende soorten lenzen kunt gebruiken. Dat betekent meer mogelijkheden en controle over de foto’s die je wilt maken.

Er zijn nu al spiegelreflexcamera’s voor nog geen €400, terwijl sommige compactcamera’s duurder zijn. Maar om het beste uit een spiegelreflexcamera te halen, moet je nog kosten maken voor een goede lens.

Geheugenkaart kiezen

sd kaarten handen 102 x 92Geheugencapaciteit en snelheid, daar gaat het om bij een SD-kaart. Maar let op: het snelste kaartje is niet automatisch het beste kaartje voor het apparaat waarvoor je het wilt gebruiken. Geef dus niet onnodig veel geld uit.

Camera-accu's

Originele accu's zijn prijzig. Alternatieve merken zijn zo'n 30% goedkoper en vaak een goed alternatief.

Camera-onderhoud

Camera’s hebben niet veel onderhoud nodig, maar af en toe kunnen ze wel wat aandacht gebruiken.

Camera reparatie

Camera kapot? Camera's en objectieven zijn vaak binnen én buiten de garantieperiode te repareren en te reinigen. Je leest hier wat je moet doen om problemen met je camera op te lossen.

Fotografietips

Diepte creëren, spelen met kleuren: zo maak je betere foto's met je smartphone of fotocamera.

Foto's opslaan en beheren

Op een harde schijf kun je duizenden foto's opslaan. Meer foto's is natuurlijk leuk, maar naarmate een collectie groeit, neemt ook de behoefte aan ordening toe. Fotobeheer vergt discipline en kan een tijdrovende klus zijn. Foto's opslaan kan gewoon in de mappen van Windows verkenner. Sommigen vinden dat prettig werken; voor meer mogelijkheden is een speciaal 'fotobeheerprogramma' handig.

Foto's bewerken

Een foto is zelden perfect. Gelukkig kun je er nog heel wat aan oppoetsen. Simpele bewerkingen zijn op de camera zelf uit te voeren, maar uitgebreider ingrijpen doe je met een fotobewerkingsprogramma.

Foto's delen via internet

Er zijn diverse handige manieren om uw foto’s met vrienden te delen via internet.

Foto's afdrukken

Foto's afdrukken: kies je voor een fotoservice of printjes? Er zijn veel mogelijkheden, van een enkele afdruk op fotopapier tot een compleet fotoboek.

Fotoboeken

Fotoboeken zijn razend populair. Verkopers adverteren met allerlei prijzen, formaten en papiersoorten. Wat is een fotoboek en welke prijzen kun je verwachten? Veel aanbieders bestellen fotoboeken bij dezelfde afdrukcentrale. Dus waar word je klant? En wat doe je als je niet tevreden bent?

Foto's aan de muur

Je mooiste foto megagroot aan de muur. Een afdruk op canvas kent iedereen waarschijnlijk wel, maar ook andere technieken winnen aan populariteit. Er is ook aluminium-dibond, kunststof en plexiglas. Welk materiaal verdient een plekje aan jouw muur?

Garantie

Winkelier en fabrikanten geven meestal 1 of 2 jaar garantie op hun producten. Ze beloven daarmee dat het product bij normaal gebruik gedurende die periode probleemloos functioneert. Wat houdt wettelijk garantie precies in?

Woordenboek

Veel termen en begrippen zijn voor digitale camera's al helemaal ingeburgerd, maar wat houden ze nu precies in? De Consumentenbond zet ze hier voor je op een rijtje

Doe mee

Kun jij helpen?
Ik zoek een eenvoudige camera om mijn zeer beweeglijke en actieve jonge kinderen te fotograferen. Ben nu vaak een fractie te laat . Wie heeft hiermee ervaring.
heer A.P. Hattinga van t Sant,
Stel een vraag
Laatste review
Sony Cyber-shot DSC-HX90
P.H.A.M. van der Ende
96.6666666666667 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!