Extra informatie

Foto's opslaan en beheren

Op een harde schijf kun je duizenden foto's opslaan. Meer foto's is natuurlijk leuk, maar naarmate een collectie groeit, neemt ook de behoefte aan ordening toe. Fotobeheer vergt discipline en kan een tijdrovende klus zijn. Foto's opslaan kan gewoon in de mappen van Windows verkenner. Sommigen vinden dat prettig werken; voor meer mogelijkheden is een speciaal 'fotobeheerprogramma' handig.

Foto's opslaan en beheren via Windows verkenner

fotobeheer_softwareDe meeste mensen beheren hun foto's met de Windows verkenner. Dat werkt goed als je niet enorm veel foto's hebt. Foto's opslaan en archiveren gaat via het aanmaken van mappen, bijvoorbeeld; in de map 'Mijn afbeeldingen' maak je mappen aan waar je foto's in plaatst (op datum en/of thematisch), bijvoorbeeld '2009 07 vakantie St Tropez' of '2009 08 09 verjaardag oma'.

Fotobeheer met een speciaal programma

Rijst je verzameling foto's de pan uit? Dan is een fotobeheerprogramma een uitkomst. Deze software organiseert je verzameling op een slimme manier. Met titels en/of trefwoorden en speciale verzamelingen foto's schep je orde in de chaos en wordt fotobeheer eenvoudiger. Ook creëer je een beter overzicht in de foto's die je hebt verzameld. Met een fotobeheerprogramma scroll je in één venster door de foto's; je hoeft dus niet telkens afzonderlijke mappen te openen.

Virtuele foto albums

Verzamelingen zijn virtuele albums waarin je foto's plaatst. Het verschil met een 'fysieke map' op de harde schijf ('Mijn afbeeldingen') en een virtueel album is dat de laatste slechts bestaat uit verwijzingen naar foto's die op meerdere plaatsen kunnen staan. Bij een 'fysieke map' kan dit niet zonder kopieën van de foto's te maken.

Een virtuele verzameling kun je heel gemakkelijk vanuit het fotobeheerprogramma op CD of DVD zetten, per e-mail versturen, op internet zetten zodat 'genodigden' de foto's kunnen bekijken en in volle kwaliteit kunnen downloaden, of direct naar een afdrukcentrale sturen.

Extra gegevens toevoegen aan foto's

Aan de foto's die je maakt wordt automatisch informatie toegevoegd. Naast bestandseigenschappen (locatie op je pc, bestandsgrootte ed.) zijn dat de zogeheten EXIF-gegevens van de camera. EXIF staat voor Exchangeable Image File format. Voorbeelden van EXIF-gegevens zijn: datum en camera-instellingen als belichtingtijd, ISO-waarde en brandpuntsafstand. Met sommige software kun je (een deel van) deze gegevens achteraf bewerken. Zo kun je bijvoorbeeld de tijd aanpassen als de foto's in een andere tijdzone zijn gemaakt.

Foto's opslaan: trefwoorden of tags  

Bij het opslaan van foto's kun je aan iedere foto trefwoorden (ook wel tags, labels of zoekwoorden genoemd) toevoegen. Denk aan personen, plaatsen en gebeurtenissen.  Foto's taggen neemt veel tijd in beslag. Het voordeel is dat je later snel alle foto's met een bepaalde combinatie van trefwoorden terug kunt vinden.

Je kunt foto's ook een titel of bijschrift geven om aan te geven wat er op de foto staat. Voordeel van het 'titel'-veld is dat Windows Verkenner daar ook in kijkt als je een bestand met een bepaalde naam zoekt.

Verder kun je waarderingen aan een foto toevoegen, meestal in de vorm van sterren. Je allermooiste foto's krijgen bijvoorbeeld vijf sterren: automatisch wordt een verzameling gevormd. Handig om zo de foto's van je vakantie te 'sorteren'.

Trefwoorden en waarderingen worden makkelijker door meerdere programma's opgepikt dan verzamelingen. Trefwoorden en waarderingen kun je direct bij foto's opslaan, zodat andere programma's ze in principe ook kunnen gebruiken. Maar niet elk programma gebruikt dezelfde vakjes voor de gegevens. Zo gebruikt Adobe het vakje 'bijschrift' waar Google Picasa 'titel' gebruikt. Een uitgebreid programma als ACDsee maakt beide mogelijk, bij eenvoudige programma's is dit meestal niet zo.

Geotagging: waar is die foto gemaakt?

fotobeheer_geotagging'Geotagging' is het toevoegen van locatiegegevens aan een foto. Met de opgeslagen gps informatie kun je zien waar precies een foto gemaakt is en kun je foto's sorteren op plaats, land of locatie. Er zijn twee manieren van geotaggen: bij het nemen van de foto en naderhand. 

Er zijn camera's en camcorders die direct locatiegegevens van foto's opslaan bij een foto. Bijna elk groot merk heeft een camera met gps. Heeft je camera geen gps, dan kun je ook kiezen voor een losse geheugenkaart met geotagging. Ook die slaat de locatiegegevens direct op de geheugenkaart op. Daarnaast slaan de meeste moderne smartphones ook coördinaten op bij foto's.

Na een opname geotaggen is omslachtiger en kost meer tijd en moeite. Er zijn losse gps-modules voor aan je fototas. Daarmee kun je achteraf via de PC gps-data aan een foto toevoegen. Ten slotte kun je handmatig via bijvoorbeeld Picasa locatiegegevens toevoegen aan je foto's. Ook dit is een bewerkelijk klusje.

Lees ook

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
wat is de beste compact camera die zich met een spiegelreflex kan meten
wa vd haagen
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Nikon Coolpix S9900
Olaf
86.6666666666667 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!