Extra informatie

Goede fotocamera-merken

Heb je liever een Panasonic, Nikon, Canon, Olympus of een ander merk fotocamera? Welke fotocamera-merken doen het goed? Hoe worden ze gewaardeerd door hun gebruikers? We vroegen het in de tweede helft van 2011 aan 6200 leden van internetpanel van de Consumentenbond.

De uitslag van het onderzoek liet onder andere zien dat Canon bij zowel de compact- als systeemcamera's het populairste fotocamera-merk was, maar niet het beste rapportcijfer kreeg.

Compact- of systeemcamera

90% van ons panel had een digitale fotocamera, in een kwart van de gevallen was dat een camera met verwisselbare lenzen.  

Sterke merken

Canon was zowel bij de compact- (29%) als bij de systeemcamera's (47%) met afstand het populairste merk. Het leidde echter niet tot het beste rapportcijfer. Dat kreeg Panasonic (8,0) bij de compactcamera's en Nikon (8,4) bij de systeemcamera's. Beide merken hadden meer zeer tevreden gebruikers dan Canon als het op prestaties en gebruiksgemak aankomt. De spiegelreflexen van Nikon en Canon hadden de trouwste aanhang. In het compactsegment genoot Canon de grootste merkentrouw. Gebruikers van compacte Casio- en Olympustoestellen waren opvallend minder vaak tevreden over prestaties en gebruiksgemak en noemden vaker de slechte prijs-kwaliteitverhouding.

Bij de systeemcamera's was er een scherpe tweedeling tussen de kampioenen uit het analoge tijdperk (Canon en Nikon) en de merken die daar aansluiting bij proberen te vinden. De merken met een klein marktaandeel kregen veel lagere beoordelingen op het gebied van gebruiksgemak, wellicht omdat ze in sommige gevallen een wat minder traditionele bediening en vorm kennen. Olympus was hier met een rapportcijfer van 7,8 een duidelijke achterblijver.

Grafiek

  • Groen: de merken die significant beter scoorden dan het gemiddelde.
  • Rood: de merken die significant slechter scoorden dan het gemiddelde.
  • Blauw: de merken die dichtbij het gemiddelde scoren of waarvan er te weinig exemplaren in het onderzoek zitten om duidelijke uitspraken over te doen.

CAMERA

Wat & Hoe

De uitkomsten zijn gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en oordelen uit 2011 van ruim 6200 consumenten met en over nieuwe elektronische apparaten. De uitspraken over merken gaan niet over specifieke modellen. De verschillen tussen de apparaten van een merk kunnen groot zijn. Zo varieerde de leeftijd van 'net gekocht' tot 'meer dan 10 jaar oud' en liepen de prijzen van de apparaten sterk uiteen. Ook de manier waarop het apparaat werd gebruikt, speelde een rol in de ervaringen van de respondenten. De uitkomsten van dit onderzoek gelden dus niet voor alle modellen van een bepaald merk. Ze gelden zeker niet automatisch voor de modellen die nu in de winkels staan.

Wat is de beste digitale camera? Lees de samenvatting van de test digitale fotocamera's.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
canon ixus 132 hs komt overeen met canon ixus..........?
heer W.H.J. Kuis
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Nikon Coolpix S3300
P Arts
93.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!