Extra informatie

Spiegelreflexcamera: uitleg en werking

Hoewel er tegenwoordig veel andere camera's zijn met vergelijkbare kwaliteit, kiezen veel mensen  voor een spiegelreflexcamera. Er zijn spiegelreflexcamera's voor nog geen €400, terwijl sommige compactcamera's duurder zijn. Maar om het beste uit een spiegelreflexcamera te halen, moet je nog kosten maken voor een goede lens.

Kenmerken spiegelreflexcamera

 • Verkrijgbaar vanaf ongeveer €400 (exclusief lenzen, flitsers etc.);
 • Nauwkeurige doorzichtzoeker waarbij je echt door de lens kijkt;
 • Verwisselbare lenzen;
 • Sensor groter dan bij compactcamera’s (vaak CMOS);
 • Korte opstarttijd; 
 • Meestal groot en zwaar (700 tot 1450 gram)
 • Veel extra apparatuur om mee te dragen (lenzen, externe flitser);
 • Bij filmen kun je niet door de zoeker kijken.

Systeemcamera: losse lenzen

EOS500D-021Een digitale spiegelreflexcamera, ook wel DSLR (Digital Single Lens Reflex) is altijd een systeemcamera. Dat wil zeggen dat je de basis koopt (de 'body'), waaraan allerlei extra's kunnen worden toegevoegd, zoals lenzen, krachtige flitsers of extra accu's. Het is bedoeld om op maat samen te stellen.

Alleen Canon, Nikon en Pentax maken nog spiegelreflexcamera's. De andere merken maken systeemcamera's zonder spiegelsysteem.

Lees meer over deze spiegelreflexachtigen.

Voor elke spiegelreflexcamera heb je de keuze uit lenzen van klein zoombereik tot zeer groot, supergroothoek-lenzen en telelenzen. Er zijn veel kwalitatief hoogwaardige lenzen op de markt die een perfecte beeldkwaliteit verzorgen (macro, tele, groothoek, portret, enzovoorts).

Lees meer over lenzen in het lenzendossier.

Sensor spiegelreflexcamera

De grootte van de beeldsensor is van invloed op de beeldkwaliteit. De beeldsensor is de 'gevoelige plaat' van de camera. Spiegelreflexcamera's hebben eensensor van minimaal 2,5 tot ruim 4 centimeter diagonaal. Ter vergelijking: er zijn ook sensoren van maar een halve centimeter, zoals in sommige smartphones. 

16 megapixel op een grote sensor levert in principe meer detail en kwaliteit dan op een kleinere sensor. De grote sensor heeft minder hitte te verdragen, waardoor de pixels elkaar niet negatief beïnvloeden. En elke pixel kan dan meer licht opvangen.

De grootte van de beeldsensor is ook van invloed op de mogelijkheden van scherptedieptewerking. Oftewel: een scherpe voorgrond met een onscherpe achtergrond. Meer daarover: Lens en beeldsensor bepalen beeldkwaliteit.

Kitlenzen

Wij testen spiegelreflexcamera's met de meegeleverde zoomlens, oftewel: de kitlens. Daarnaast testen we ze soms ook met andere lenzen. Je ziet dan duidelijk dat de lens van invloed is op vele aspecten zoals beeldkwaliteit, videokwaliteit, etc. Meer informatie: Lens en sensor bepalen beeldkwaliteit

 • Kitlenzen hebben vaak een geringe maximale lensopening. Dit beïnvloedt  de prestatie bij weinig licht.  Met handmatige instellingen kunnen de prestaties verbeteren.
 • Kitlenzen zijn meestal niet goed in het beeldvullend fotograferen van kleine onderwerpen. Daarvoor moet je investeren in een macrolens.
 • Kitlenzen vertonen in groothoekstand meer vertekening dan compactcamera’s.
 • Het kan voorkomen dat de foto's van een dure spiegelreflexcamera minder scherp ogen: er kan niet nauwkeurig op het gewenste punt worden scherpgesteld.
 • Spiegelreflexen zijn ook nogal voorzichtig met de belichting (om overbelichting te voorkomen). De kleuren zijn soms minder mooi.

Hoe werkt een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera werkt anders dan een compactcamera. Je kijkt bij een spiegelreflexcamera door de lens naar je onderwerp.

Het licht kaatst via een spiegel naar boven en gaat dan door een zogenoemd pentaprisma, dat ervoor zorgt dat de fotograaf door de zoeker een rechtopstaand beeld ziet.

Op het moment dat op de ontspanner wordt gedrukt, klapt de spiegel naar boven en opent de sluiter, waardoor het beeld gedurende de vastgestelde belichtingstijd op de sensor komt.  

Live View

Van compactcamera's zijn we gewend om het beeld op het schermpje te bekijken (Live View). Bij spiegelreflexcamera's kon dat lange tijd niet; de spiegel zit namelijk voor de sensor. Als bij het afdrukken de spiegel opklapt, heb je geen beeld in de zoeker en komt er geen licht op de systemen voor automatisch scherpstellen en automatische belichting.

Voor dit probleem zijn inmiddels verschillende oplossingen ontwikkeld, waardoor Live View bij spiegelreflexcamera's inmiddels standaard is geworden. Maar let op: op een spiegelreflexcamera is live view vaak trager in gebruik dan de zoeker.

Een spiegelreflexcamera kopen? Vergelijk alle spiegelreflexcamera's.

Vraag en antwoord

Vragen over spiegelreflexcamera's? Kijk eens bij vraag & antwoord of iemand anders die vraag ook al geeft gesteld. Zo niet, dan kun je daar je vraag stellen.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Panasonic Lumix DMC-TZ70
Evi63
76.6666666666667 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!