Extra informatie

Spiegelreflexcamera: uitleg en werking

Professionals en gevorderde amateurfotografen kiezen vaak voor een spiegelreflexcamera. Het is een systeemcamera waarmee je verschillende soorten lenzen kunt gebruiken. Dat betekent meer mogelijkheden en controle over de foto's die je wilt maken.  

Er zijn spiegelreflexcamera's voor nog geen €400, terwijl sommige compactcamera's duurder zijn. Maar om het beste uit een spiegelreflexcamera te halen, moet je nog kosten maken voor een goede lens.

Kenmerken spiegelreflexcamera

• verkrijgbaar vanaf ongeveer €400 (exclusief lenzen, flitsers etc.);
• altijd nauwkeurige doorzichtzoeker waarbij je echt door de lens kijkt;
 verwisselbare lenzen;
• sensor groter dan bij compactcamera’s (vaak CMOS);
• korte opstarttijd; 
• meestal groot en zwaar (700 tot 1450 gram);
• veel extra apparatuur om mee te dragen (lenzen, externe flitser);
• filmpjes maken niet met alle modellen mogelijk. 

Lenzen wisselen

EOS500D-021Een digitale spiegelreflexcamera, ook wel DSLR (Digital Single Lens Reflex) is altijd een systeemcamera. Dat wil zeggen dat je de basis koopt (de 'body'), waaraan allerlei extra's kunnen worden toegevoegd, zoals krachtige flitsers of extra accu's. Het is bedoeld om op maat samen te stellen.

Voor elke spiegelreflexcamera heb je de keuze uit lenzen van klein zoombereik tot zeer groot, supergroothoek-lenzen en telelenzen. Er zijn veel kwalitatief hoogwaardige lenzen op de markt die een perfecte beeldkwaliteit verzorgen (macro, tele, groothoek, portret, enzovoorts).
Lees meer over lenzen in het lenzendossier.

NB. Inmiddels zijn er ook compactcamera's met verwisselbare lenzen op de markt: spiegelloze systeemcamera's

Sensor spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera's  hebben andere sensoren dan compactcamera's. De sensoren van de door ons geteste systeemcamera's zijn ongeveer vijf tot vijftien keer groter dan die van een compactcamera. De grootte van de sensor is van invloed op de beeldkwaliteit. Zo levert 10 megapixel op een grote sensor in principe meer detail en kwaliteit dan op een kleinere sensor. De sensor heeft dan minder hitte te verdragen, waardoor de pixels elkaar niet negatief beïnvloeden. En elke pixel kan dan meer licht opvangen.

De grootte van de beeldsensor bepaalt mede de mogelijkheden van scherptedieptewerking. Oftewel: een scherpe voorgrond met een onscherpe achtergrond. Meer daarover: Lens en beeldsensor bepalen beeldkwaliteit.

Beperkingen kitlenzen

Wij testen spiegelreflexcamera's met de meegeleverde zoomlens, oftewel: de kitlens. Daarnaast testen we ze soms ook met andere lenzen. Je ziet dan duidelijk dat de lens van invloed is op vele aspecten zoals beeldkwaliteit, videokwaliteit, etc. (zie: lens en sensor bepalen beeldkwaliteit). Met kitlens presteert een spiegelreflexcamera meestal slechter.

  • Kitlenzen hebben vaak een geringe maximale lensopening. Dit beïnvloedt  de prestatie bij weinig licht.  Met handmatige instellingen kunnen de prestaties verbeteren.
  • Kitlenzen zijn meestal niet goed in het beeldvullend fotograferen van kleine onderwerpen. Daarvoor moet je investeren in een macrolens.
  • Kitlenzen vertonen in groothoekstand meer vertekening dan compactcamera’s.
  • Het kan voorkomen dat de foto's van een dure spiegelreflexcamera minder scherp ogen: er kan niet nauwkeurig op het gewenste punt worden scherpgesteld.
  • Spiegelreflexen zijn ook nogal voorzichtig met de belichting (om overbelichting te voorkomen). De kleuren zijn soms minder mooi.

Hoe werkt een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera werkt anders dan een compactcamera. Je kijkt bij een spiegelreflexcamera door de lens naar je onderwerp.

Het licht kaatst via een spiegel naar boven en gaat dan door een zogenoemd pentaprisma, dat ervoor zorgt dat de fotograaf door de zoeker een rechtopstaand beeld ziet.

Op het moment dat op de ontspanner wordt gedrukt, klapt de spiegel naar boven en opent de sluiter, waardoor het beeld gedurende de vastgestelde belichtingstijd op de sensor komt.  

Live View

Van compactcamera's zijn we gewend om het beeld op het schermpje te bekijken (Live View). Bij spiegelreflexcamera's kon dat lange tijd niet; de spiegel zit namelijk voor de sensor. Als bij het afdrukken de spiegel opklapt, heb je geen beeld in de zoeker en komt er geen licht op de systemen voor automatisch scherpstellen en automatische belichting. Voor dit probleem zijn inmiddels verschillende oplossingen ontwikkeld, waardoor Live View bij spiegelreflexcamera's inmiddels standaard is geworden.

Canon heeft voor spiegelreflexcamera's bijvoorbeeld twee manieren van automatisch scherpstellen. In beide gevallen moet je een apart knopje gebruiken voor het scherpstellen, dus niet de gewone ontspanknop. In het eerste geval gaat het scherm even op zwart tijdens het scherpstellen, want de spiegel wordt weer naar beneden geklapt. Dat gaat best snel. In het tweede geval gaat het scherm niet op zwart, maar wordt het contrast op de sensor gemeten om scherp te stellen. Dit gaat heel langzaam. De LiveView waarmee Sony haar spiegelreflexcamera's uitrust is veel sneller.

Een spiegelreflexcamera kopen? Vergelijk alle spiegelreflexcamera's.

Vraag en antwoord

Vragen over spiegelreflexcamera's? Kijk eens bij vraag & antwoord of iemand anders die vraag ook al geeft gesteld. Zo niet, dan kun je daar je vraag stellen.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
canon ixus 132 hs komt overeen met canon ixus..........?
heer W.H.J. Kuis
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Nikon Coolpix S3300
P Arts
93.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!