Extra informatie

Graanproducten, groente, fruit en dranken

Groente en fruit

Veel groente en fruit komt per vliegtuig naar Nederland. Dat zorgt het hele jaar door voor een uitgebreid aanbod, maar ook voor een aanzienlijke milieubelasting. Tweederde van onze dagelijkse groente komt uit eigen land. Dat klinkt duurzaam, maar dat is het niet als die groente uit een energieslurpende kas komt. De Groente- en Fruitkalender van MilieuCentraal is een handig hulpmiddel voor wie wil weten welke soorten groente en fruit in welk jaargetijde de slimste keuze zijn als het gaat om het energiegebruik. Groente uit blik of pot is buiten het seizoen een gezond en duurzaam alternatief. 

Aardappelen, pasta en rijst 

Het is een groot vak in de schijf van vijf: brood, aardappelen, rijst, pasta en andere graanproducten. Ze leveren vitaminen, voedingsvezels en energie. Wat duurzaamheid betreft is rijst een minder goede keuze. Bij de natte rijstteelt komen uit de bodem grote hoeveelheden vrij van het sterke broeikasgas methaan.

Duurzamer drinken

Water uit de kraan is een stuk duurzamer dan water uit een fles. Water uit een glazen fles draagt 1300 keer zoveel bij aan de opwarming van de aarde als kraanwater; water uit een plastic fles weinig minder. Filterkoffie, melk en sinaasappelsap belasten het milieu relatief zwaar. Thee is een milieubewustere keuze, vooral als er niet onnodig veel water voor aan de kook wordt gebracht. 

Duurzame palmolie

De moderne voedingsindustrie drijft op palmolie. Koekjes bijvoorbeeld worden er lekker knapperig van. Daarnaast zit het in schoonmaak- en verzorgingsproducten en wordt het gebruikt voor biobrandstof. Maar er zijn ook nogal wat regenwouden gekapt om plaats te maken voor oliepalmplantages. Dat is een bedreiging voor de flora en fauna. De Roundtable on Sustainable Palm Oil probeert de palmolieproductie te verduurzamen en fabrikanten gebruiken steeds vaker duurzamere palmolie. Wel blijken er nogal wat verschillen in hoe bedrijven hier mee omgaan. Lees meer over palmolie in onze dagelijkse voeding in het artikel uit de Consumentengids (april 2013).

Deel bericht via:

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
C. Consumentenbond inlog relatie 1
Beantwoord door
C. Consumentenbond inlog relatie 1,
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!