Extra informatie

Zijn combinaties van E-nummers gevaarlijk?

Het is mogelijk dat een additief op zichzelf geen ongewenst effect heeft, maar samen met een andere stof wel.

Combinaties van E-nummers

binnepag_frisdrank_zonZo zou de antioxidant E320 in combinatie met vitamine C (E300) vrije radicalen opleveren die schade aan de cellen en met name het erfelijk materiaal veroorzaken. Om die reden heeft de EU het gebruik van E320 beperkt. 

Als het conserveermiddel benzoëzuur (E210) of natriumbenzoaat (E211) in aanraking komt met ascorbinezuur (vitamine C of E300) ontstaat het schadelijke benzeen. Vandaar dat benzoëzuur tegenwoordig steeds minder vaak in frisdranken wordt gebruikt.

Hyperactief door kleurstoffen?

Ook zou benzoëzuur in combinatie met kleurstoffen minder gunstige effecten hebben. Dat bleek uit een onderzoek in 2007 naar een aantal kleurstoffen. In combinatie met benzoëzuur zou het leiden tot hyperactiviteit en concentratieproblemen bij Engelse kinderen. Of dat echt bewezen is, daarover verschillen de meningen.

vrouw supermarkt grootDe Europese voedselautoriteit EFSA tekent aan dat het om een erg klein effect gaat en dat er twijfels zijn bij de manier van meten in het onderzoek, maar het Europees Parlement maakte zich toch zorgen. Vanaf 20 juli 2010 moeten fabrikanten daarom de waarschuwing 'kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden' op het etiket plaatsen als hun product de volgende kleurstoffen bevat:

  • E102 Tartrazine;
  • E104 Chinolinegeel;
  • E110 Zonnegeel;
  • E122 Carmoisine;
  • E124 Ponceau 4R;
  • E129 Allurarood.

Op producten met deze kleurstoffen staat een waarschuwing dat ze de activiteit of oplettendheid van kinderen negatief kunnen beïnvloeden. Schadelijk of niet, deze zes kleurstoffen worden maar weinig meer gebruikt in producten in de Nederlandse supermarkt. Fabrikanten gebruiken in plaats daarvan andere kleurstoffen of  - steeds vaker - plantenextracten. Zo worden de bekende groene snoepkikkertjes groengekleurd door appel, spirulina (een alg) en saffloer (een distelsoort).

Lees ook:

 

Deel bericht via:

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Kun jij helpen?
warme maaltijden ( zelf warm maken) in welke winkels kun je deze het best kopen. gelet op gezond eten, vitamines, div.. maaltijd keuzes, prijs, houdbaarheid. Gaarne een goed advies. vr. gr.
heer F.R. Theunissen,
Stel een vraag
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!