Extra informatie

E-books kopen

Een e-reader gaat pas echt leven als er ook leuke boeken op staan. Die kun je kopen in Nederlandse webwinkels, of via de winkel die aan de e-reader is gekoppeld. Het is zelfs mogelijk tweedehands e-books te kopen en verkopen, of lid te worden van een digitale boekenclub.

E-books kopen

ereader_biebE-books die je bij Nederlandse boekwinkels koopt hebben meestal het epub-formaat. Je kunt ze lezen op epub e-readers, smartphonestablets en computers.

Voorheen waren veel boeken beveiligd met Adobe DRM. Sinds 2013 verkopen de meeste Nederlandse uitgevers gelukkig boeken zonder deze gebruiksonvriendelijke kopieerbeveiliging. In plaats daarvan worden de meeste e-books voorzien van een watermerk. Ze zijn daardoor herleidbaar naar de koper van het bestand, maar er is geen speciale software meer nodig om deze e-books te openen. Je kunt op verschillende manieren boeken op een e-reader zetten.

Er zijn diverse boekenwinkels op internet waar je digitale boeken kunt kopen, zoals:

De Consumentenbond brengt zelf ook e-books uit. Deze zijn allemaal DRM- en watermerkvrij. Je vind ze in de webwinkel van de Consumentenbond.

Boekwinkels gekoppeld aan een e-reader

Sommige e-readers zijn gekoppeld aan een eigen boekwinkel. Je kunt direct vanaf de e-reader e-books kopen en als je boeken op de website van de boekwinkel aanschaft, worden ze direct op de reader afgeleverd.

Nadeel van deze diensten is dat ze er allemaal hun eigen kopiëerbeveiliging op na houden. Deze verkopers maken het daarmee extra moeilijk om boodschappen te doen bij de concurrent. Onbeveiligde boeken kun je op alle apparaten lezen. We raden daarom aan zo veel mogelijk boeken zonder kopiëerbeveiliging te kopen.

Winkel

Apparaten waarmee je kunt lezen

Kopiëerbeveiliging 

Amazon.nl

Amazon Kindle e-readers en apps op smartphones en tablets

Eigen kopiëerbeveiliging

Apple iBooks

iPads, iPhones en Macs

Eigen kopiëerbeveiliging

Google Play Boeken

Androids en iOS-apparaten, computers

Adobe DRM

Kobobooks

Alle epub e-readers, smartphonestablets en computers

Adobe DRM

Tweedehands e-books

Bij papieren boeken is het volkomen vanzelfsprekend dat je ze tweedehands kunt doorverkopen. Voor digitale boeken geldt dit nog niet. Inmiddels is er tomkabinet.nl, een Nederlandse website waarop je tweedehands e-books kunt kopen en verkopen. Wij schreven een review over Tom Kabinet.

Boekenclubs

Je kunt elke keer een los boek kopen, maar er zijn ook digitale boekenclubs waarbij je maandelijks voor een vast bedrag een aantal e-books kunt kopen. Een voorbeeld hiervan is Elly's choice, een dienst waarbij je maandelijks een selectie van 10 boeken kunt downloaden. Lees de review van Elly's choice.

Prijzen en aanbod van e-books  

binnenpag_lezenHet aanbod van e-books groeit gestaag. Nieuwe boeken worden vrijwel altijd ook als e-book uitgebracht. Maar nog niet elk boek heeft ook een digitale editie.

Over de prijzen van e-books is redelijk veel verwarring, en dat is begrijpelijk. Voor e-books geldt het hoge btw-tarief van 21%, maar voor hetzelfde boek gedrukt op papier betaal je maar 6% btw. Aan de andere kant geldt voor papieren boeken de vaste boekenprijs, waarbij uitgevers de prijs van een boek mogen dicteren, en boekwinkels de prijs niet kunnen aanpassen. Voor digitale boeken geldt die beperking niet: online boekwinkels kunnen met elkaar concurreren op basis van de prijs. 

Al met al zijn Nederlandse e-books meestal een stuk goedkoper dan de papieren versie. Maar er zijn wel variaties tussen boekwinkels. Prijsvergelijken loont dus bij e-books. 

LeesID

Via de website van LeesID kun je het overzicht houden over boeken die je gekocht hebt bij diverse Nederlandse webwinkels. Je kunt accounts van aangesloten boekhandels koppelen aan je LeesID. Zo kun je vanaf één plek boeken uit meerdere online boekwinkels downloaden. Toch blijft het nut tot nu toe nog beperkt. Er zijn nog weinig aangesloten boekhandels. Grote namen zoals Kobo, Amazon, Apple en Google vind je er niet terug. Daarnaast laat de functionaliteit van de site vooralsnog te wensen over. 'Boeken lezen op elk apparaat' is lastiger dan wordt voorgespiegeld.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
PocketBook Touch Lux 2 626
MNQ
84.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!