Hoe wij elektrische fietsen testen

 • In de test elektrische fietsen van 2015 hebben 22 fietsen een volledige test ondergaan. Ten opzichte van voorgaande tests is vooral de actieradius - hoe ver kom je met de zwaarste ondersteuning op één acculading - scherper beoordeeld;
 • Verder hebben we vooral aandacht besteed aan de elektrische ondersteuning en rijeigenschappen.

Bekijk de video

In de test van elektrische fietsen heeft het testteam bij alle elektrische fietsen verschillende metingen uitgevoerd. Onder meer is gemeten wat de fiets weegt. Verder is beoordeeld hoe sterk de motorondersteuning is en hoe snel en vloeiend deze wordt aangepast aan de omstandigheden.

Actieradius

Een belangrijk meetcijfer bij de elektrische fiets is de actieradius. Dit getal zegt hoeveel kilometer de accu energie levert zonder tussentijds op te laden. Dit wordt - om de fietsen goed te kunnen vergelijken - gemeten met de zwaarste ondersteuning.

Omdat de actieradius in de praktijk steeds groter wordt, zijn de ranges in 2012 verhoogd. Vanaf 2015 worden de fietsen nog zwaarder belast in de bepaling van de actieradius. Dit betekent dat de testresultaten vanaf 2015 niet één op één vergelijkbaar zijn met die uit 2014 omdat de actieradius in 2015 'strenger' beoordeeld is. Binnen alle jaartests zijn de testresultaten onderling uiteraard wel vergelijkbaar.

E-bikes met impulse-motor

Van de in 2015 geteste e-bikes hebben er 2 een zogenoemde Impulse-motor. Het gaat om de Kalkhoff Tasman Impulse 8 en de Gazelle Orange C7 Hybrid M. Dit zijn e-bikes met een middenmotor (waarbij de motor de pedalen aandrijft en niet het achter- of voorwiel) die bij de sterkste ondersteuning en bij zware belasting een boost geeft. Deze boost is een tijdelijke verhoging van het maximale vermogen of trekkracht (tot 70 Nm koppel). Daardoor kun je bijvoorbeeld nog makkelijker vanuit stilstand een steile helling op fietsen. In onze (relatief zware) testcyclus wordt de boost bovengemiddeld vaak aangesproken, waardoor het stroomverbruik hoog is en de actieradius relatief laag. De boost is instelbaar door de dealer, bij een mildere instelling zal het stroomverbruik afnemen en de actieradius toenemen.

Pedelec versus e-bike

In het spraakgebruik heeft men het over 'elektrische fietsen' of 'e-bikes'. Eigenlijk is de benaming 'fiets met elektrische trapondersteuning' of 'pedelec' (afkorting van Pedal Electric Cycle) juister. Want een e-bike is feitelijk een elektrische snorfiets die zonder zelf te trappen te gebruiken is. Een e-bike is daarom verzekeringsplichtig en heeft een kenteken. Ook in de fietsenbranche heeft men het bijna nooit over een pedelec, dus de Consumentenbond past zich ook aan het spraakgebruik aan.

Damesfietsen

Er is alleen met damesfietsen getest, omdat elektrische fietsen meer als damesfiets dan als herenfiets worden verkocht. Het frame van een damesfiets heeft een veel makkelijkere instap, maar is iets minder stijf dan een herenframe met extra horizontale stang. Een damesfiets heeft daardoor een iets minder 'strak' rijgedrag dan een herenframe. In de test is echter voornamelijk gelet op de technische kwaliteiten van de fietsen, die voor dames- en herenfietsen gelijk zijn. 

Er is geen levensduurtest uitgevoerd, maar het testteam heeft wel technische problemen ervaren. De meeste problemen deden zich voor in de elektronica.

Lees verder

Weten welke elektrische fietsen het beste scoren? Bekijk de testresultaten. Als lid kun je eenvoudig en interactief elektrische fietsen vergelijken en direct zien welke als beste elektrische fiets uit de test komt.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Giant Prime E+2 (dames/2015)
Paul
84.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!