Hoe wij elektrische fietsen testen

 • In de test elektrische fietsen van 2013 hebben 18 fietsen een volledige test ondergaan. Ten opzichte van voorgaande tests is vooral de actieradius - hoe ver kom je op één acculading - scherper beoordeeld;
 • Verder hebben we vooral aandacht besteed aan de elektrische ondersteuning en rijeigenschappen.

Bekijk de video

In de test van elektrische fietsen heeft het testteam bij alle elektrische fietsen verschillende metingen uitgevoerd. Onder meer is gemeten wat de fiets weegt. Verder is beoordeeld hoe sterk de motorondersteuning is en hoe snel en vloeiend deze wordt aangepast aan de omstandigheden.

Actieradius

Een belangrijk meetcijfer bij de elektrische fiets is de actieradius. Dit getal zegt hoeveel kilometer de accu energie levert zonder tussentijds op te laden. In 2011 is de gemeten actieradius ingedeeld in onderstaande ranges met bijbehorende scores. Omdat de actieradius in de praktijk steeds groter wordt, zijn de ranges in 2012 verhoogd. De score per range bleef hetzelfde. Dit betekent dat de testresultaten vanaf 2012 niet één op één vergelijkbaar zijn met die uit 2011 omdat de actieradius in 2012 'strenger' beoordeeld is. Binnen alle jaartests zijn de testresultaten onderling uiteraard wel vergelijkbaar.

 2011vanaf 2012Score 
 0 km 20 km  1
 10 km 30 km 3
 20 km 40 km  4,5
 30 km 50 km  6,5
 40 km 60 km  8
 50 km 70 km  10

Pedelec versus E-bike

In het spraakgebruik heeft men het over 'elektrische fietsen' of 'E-bikes'. Eigenlijk is de benaming 'fiets met elektrische trapondersteuning' of 'pedelec' (afkorting van Pedal Electric Cycle) juister. Want een E-bike is feitelijk een elektrische snorfiets die zonder zelf te trappen te gebruiken is. Een E-bike is daarom verzekeringsplichtig en heeft een kenteken. Ook in de fietsenbranche heeft men het bijna nooit over een pedelec, dus de Consumentenbond past zich ook aan het spraakgebruik aan.

Damesfietsen

Er is alleen met damesfietsen getest, omdat elektrische fietsen meer als damesfiets dan als herenfiets worden verkocht. Het frame van een damesfiets heeft een veel makkelijkere instap, maar is iets minder stijf dan een herenframe met extra horizontale stang. Een damesfiets heeft daardoor een iets minder 'strak' rijgedrag dan een herenframe. In de test is echter voornamelijk gelet op de technische kwaliteiten van de fietsen, die voor dames- en herenfietsen gelijk zijn. 

Er is geen levensduurtest uitgevoerd, maar het testteam heeft wel technische problemen ervaren. De meeste problemen deden zich voor in de elektronica.

Lees verder

Benieuwd naar de testresultaten? Log in of maak gratis kennis. Als lid kun je eenvoudig en interactief elektrische fietsen vergelijken en direct zien welke als beste elektrische fiets uit de test komt.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een Testoordeel mee. Naast dat Testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Doe mee

Laatst gestelde vraag
het display valt regelmatig weg of is voor de helft zichtbaar .halve cijfers. licht dit aan het display of aan een vuil of slecht contact
jh van dongen
Beantwoord door
Karin,
Laatste review
Gazelle Orange Xtra Innergy
Wietze R. Mast
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!