Hoe wij energieleveranciers testen

 • De Consumentenbond test energieleveranciers op prijs en kwaliteit.
 • Voor de prijzen in de energievergelijker is de Consumentenbond een samenwerking met PrizeWize aangegaan.
 • PrizeWize houdt de energieproducten en tarieven up-to-date.
 • De Consumentenbond is verantwoordelijk voor de kwaliteitsbeoordelingen van de energieleveranciers.
 • PrizeWize zorgt ervoor dat de overstapaanvraag bij de energieleverancier terecht komt.

Energieleveranciers test: prijs en kwaliteit


Prijsvergelijking 

De Consumentenbond test energieleveranciers op prijsniveau. Voor het up-to-date houden van de Energievergelijker werkt de Consumentenbond samen met PrizeWize. PrizeWize heeft contact met de energieleveranciers en verzamelt voor ons de specificaties en tarieven. Geen enkele energieleverancier heeft een direct of indirect belang in de Energievergelijker. Met de Energievergelijker van de Consumentenbond vergelijk je dus onafhankelijk de energieprijzen.


Kwaliteit

SpaarlampWij vroegen ruim 5000 consumenten om hun energieleverancier te beoordelen. Zo kunnen wij energieleveranciers testen op kwaliteit.

Naast een algemeen rapportcijfer voor hun energieleverancier vroegen we naar de tevredenheid over een aantal deelaspecten, zoals telefonische bereikbaarheid en juistheid van de nota. Het algemene rapportcijfer en dat van 5 deelaspecten kun je zien in de Energievergelijker.

Naar een algemeen rapportcijfer is apart gevraagd, het is dus niet berekend aan de hand van de deelaspecten.


Duurzaamheid

Van 22 leveranciers testten wij de duurzaamheid:

 • Met welke bronnen produceren zij stroom of hoe kopen zij hun stroom in?
 • Welke samenstelling heeft de stroom die zij aan eindverbruikers verkopen?
 • Hoe groen zijn hun investeringen?

Onderzoeksbureau SOMO verzamelde de gegevens. Samen met Greenpeace maakten wij een beoordeling  van de duurzaamheid.

Benieuwd naar de uitslag van de test van energieleveranciers en direct zien wat de goedkoopste energieleverancier is voor je? Vergelijk de prijzen van de energieleveranciers zelf en stap meteen over met de Energievergelijker.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een Testoordeel mee. Naast dat Testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.