Extra informatie

Energie besparen: beeld, geluid en computers

energieleveranciers-vergelijkenTelevisies, notebooks en computers zijn natuurlijk heel leuk, maar gebruiken ook aardig wat energie. Maar geen nood, ook op het gebruik van je televisie en computer kun je energie besparen. Bekijk onze energiebespaartips.

Energiebespaartip: zuinige televisie

Een flinke televisie met bijbehorende randapparatuur kan de grootste stroomvreter in huis zijn als hij vaak aan staat. Fabrikanten zijn wel druk bezig dat stroomverbruik te verlagen.

Het soort scherm maakt nogal uit voor het energiegebruik. Gelukkig moeten nieuwe televisies sinds december 2011 een energielabel hebben, zodat makkelijker te zien is of een televisie zuinig is of niet. De meeste led-lcd-tv's hebben energielabel A. Plasmaschermen zijn veel minder zuinig maar hebben vaak nog geen energielabel; als ze dat wel zouden hebben zou het vaak label F of G zijn.

Maar dat energiegebruik is niet constant. Hoe lichter de beelden, des te meer energie de plasmatelevisie vraagt, en andersom.

Ook geldt over het algemeen: hoe groter het scherm van een tv, des te hoger het energiegebruik. Zoek daarom een televisie uit die in je huiskamer past. De meeste mensen vinden een afstand van ongeveer driemaal de beelddiagonaal prettig om te kijken. Bij een tv-scherm met een diagonaal van 66 cm moet je rekening houden met een afstand tot het scherm van ongeveer 2 meter, bij een beeldscherm van 80 cm met ongeveer 2,5 meter, bij 94 cm met 3 meter en bij 107 cm met 3,5 meter.

Lichtsterkte en contrast aan
De standaard fabrieksinstellingen voor helderheid/contrast van het beeldscherm zijn vooral bij lcd-schermen vaak onnodig hoog. Hoe helderder, des te meer energiegebruik. Pas dit dus aan (doe dit niet bij daglicht). Het gemakkelijkst gaat dit via het kiezen van de voorkeursinstelling 'standaard' of 'natural'.

Zet de televisie helemaal uit
Zet de televisie uit als je de kamer uitgaat. Vergeet je dat? Dan kun je kiezen voor een tv met een bewegingssensor. Deze herkent een persoon binnen 5 meter van het beeld. Is er niemand in de buurt? Dan schakelt hij zichzelf uit.

Laat de televisie niet op standby staan, maar zet hem echt uit. In de standby-stand gebruikt een televisie namelijk nog aardig wat energie.

Bekijk onze test televisies en zie zelf welke tv als zuinigste uit de test komt.

Homecinema-sets
Homecinema-sets zijn grootverbruikers. Een homecinema-set in huis? Gebruik deze dan alleen bij programma's waar een goede geluidsweergave meerwaarde biedt (bijvoorbeeld bij films en sportwedstrijden). Gebruik voor overige programma's de luidsprekers van de televisie.

Bekijk ook de test homecinema-sets.

Energiebespaartips computers

Voor tekstverwerken, surfen en e-mailen kun je prima uit de voeten met een eenvoudige computer. Voor videobewerking en gamen is een zwaarder computersysteem nodig, dat meer energie gebruikt.

Energiegebruik monitor
Stel de energie-instellingen van je computer zo in dat het scherm uitgaat als de computer niet wordt gebruikt. Screensavers besparen geen energie. Ze kunnen zelfs voor een hoger energiegebruik zorgen als het om complexe beelden gaat. Ook kost het meer energie als een screensaver de computer verhindert om naar een energiebesparende stand over te gaan.

Een kleine monitor is zuiniger dan een grote monitor. Monitors gaan veelal langer mee dan computers, dus bij het kopen van een nieuwe computer zal het niet altijd nodig zijn om ook een nieuwe monitor te kopen.

Notebook = zuinig
Een notebook (laptop) verbruikt beduidend minder stroom dan een desktop en een monitor samen. Maar let op: als je een externe monitor op de laptop aansluit, wordt dat verschil deels tenietgedaan.

Computer in energiebesparende stand
Zet de computer in een energiebesparende stand als hij even niet wordt gebruikt. Bij Power Management (Energiebeheer) kun je instellen dat dit automatisch gebeurt. Kies een zo kort mogelijke tijdsduur. Je zult even moeten experimenteren wat nog comfortabel is. Nog beter is het de computer direct handmatig in de slaap- of sluimerstand te zetten. Er is dan geen 'wachttijd' waarin de computer nog veel energie gebruikt en de computer gaat direct door naar de meest energiebesparende stand.

Windows Vista beschikt naast de slaapstand over een sluimerstand (hibernate). Bij de slaapstand worden de openstaande documenten en programma's weggeschreven in het geheugen en vervolgens wordt de computer in een stand geplaatst die weinig energie gebruikt (in Windows XP werd dit 'standby' genoemd).

In de sluimerstand wordt het systeemgeheugen (dus ook open documenten en programma's) op schijf bewaard en schakelt de computer daarna geheel uit. Bij het opnieuw opstarten wordt het opgeslagen geheugen ingeladen en zijn direct alle eerder geopende documenten en programma's beschikbaar.

In het scherm Power Management (Energiebeheer) kun je de sluimerfunctie toewijzen aan de aan/uit-knop van de computer.

Bij Windows 7: ga naar de Startknop, pijltje rechts naast afsluiten en dan sluimerstand. In Windows XP heet dit de slaapstand.

Zet niet-gebruikte voorzieningen uit
Op veel apparatuur zitten voorzieningen die je niet gebruikt en die toch energie vragen. Deze voorzieningen kun je beter uitzetten. Denk aan Bluetooth, wifi en UMTS op een mobiele telefoon of computer.

Energiebespaartips printers

Ook randapparaten verbruiken energie. Bedenk daarom vooraf welke randapparaten echt nodig zijn. Koop het liefst multifunctionele apparaten; een aparte scanner en aparte printer zorgen samen voor meer milieubelasting dan een all-in-one-printer. Randapparaten die op een usb-poort worden aangesloten en verder geen stekker hebben, kunnen niet meer dan 2,5 W verbruiken

Printerinkt is nog steeds ongelooflijk duur. Het loont om klooncartridges of navulinkt te gebruiken, want dat is goedkoper dan een nieuwe cartridge van de fabrikant. Kies daarom een printer waarvoor alternatieve of navulbare cartridges op de markt zijn. Ook uit milieuoogpunt is navulinkt beter, want het bespaart cartridges met elektronica (en dus zware metalen).

Veel inkjetprinters waarschuwen voortijdig dat de inkt opraakt. Uit de printertest van de Consumentenbond is gebleken dat er vaak toch nog een aantal goede prints gemaakt kan worden door de waarschuwing te negeren. Dit bespaart inkt. De inktcartridge moet echter wel vervangen worden zodra de kwaliteit van de prints slechter wordt: de inkt beschermt namelijk de printkoppen.

Printer vervangen
Een oude printer kun je uit milieuopzicht met een gerust hart vervangen. Het standby-verbruik van printers is de laatste jaren flink gedaald. In 2001 was dat gemiddeld nog 6,5 W, dus jaarlijk 57 kWh aan onnodig verbruik. Nu is dat gemiddeld zo'n 1 W, dus 9 kWh per jaar. Niet voldoende reden om alleen daarom een nieuwe printer aan te schaffen, maar wel mooi meegenomen als de printer toch al aan vervanging toe is. Oude printer in huis? Maak hem dan stroomloos als hij uitstaat. Sommige printers gebruiken dan overigens wel meer inkt, omdat ze - als ze na een stroomloze periode weer aangezet worden - de koppen gaan reinigen en daar wat inkt bij gebruiken.

Bekijk ook de testresultaten van de all-in-one printers.

Printen
Print alleen wat nodig is. Ga bijvoorbeeld bij het uitprinten van internetpagina's via het printvoorbeeld na of alle pagina's geprint moeten worden; misschien is een selectie voldoende.
Je kunt de printer in snelle-afdruk-modus zetten. Dat print niet alleen sneller, maar scheelt ook inkt. Wel is de printkwaliteit dan wat minder.

Dubbelzijdig printen scheelt aanzienlijk aan papier, en dus bomen, en natuurlijk de energie die nodig is voor de productie van papier. Heeft de printer geen duplex-eenheid, dan kun je dubbelzijdig printen door eerst alle oneven pagina's af te drukken, de printjes vervolgens terug te doen in de papierla en vervolgens de even pagina's te printen. Het is ook mogelijk twee pagina's op één A4 te printen. Dit kan door het 'aantal pagina's per vel' in te stellen op twee. Doorgaans is dit nog goed leesbaar. De eigenschappen van de printer kunnen eventueel zo ingesteld worden dat de printer standaard twee pagina's op één A4 afdrukt.

Draadloos?
Een draadloze muis en toetsenbord zijn wellicht handig, maar gebruiken ook aardig wat batterijen. Koop ze niet, tenzij je echt niet zonder kunt.

De energierekening omlaag krijgen kan ook eenvoudig door te wisselen van energieleverancier. Bekijk met de Energievergelijker welke energieleverancier het voordeligste voor je is en stap meteen over.

Deel bericht via: