ESBL-bacterie

Belangrijke informatie over ESBL

Naar met ESBL besmette bacteriën wordt veel onderzoek gedaan omdat er nauwelijks nog antibiotica tegen in te zetten zijn.  Lees hier alles over de ESBL-bacterie en bekijk tips en wat de Consumentenbond heeft gedaan naar de overheid.

 1. Alles over ESBL

  ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat door darmbacteriën wordt geproduceerd en ervoor zorgt dat die bacteriën resistent worden voor bijna alle soorten antibiotica. De plotselinge opkomst van met ESBL besmette bacterie zorgt voor veel onrust. Daarom hier een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.

  Veelgestelde vragen over ESBL
 2. Tips voor consumenten

  Deskundigen verwachten dat de kans klein is dat via je eten besmet raakt met ziekmakende bacteriën met ESBL. Hier volgen wat tips om die kans nog verder te verkleinen.

  Tips voor een kleinere kans op ESBL-besmetting
 3. Campagne 'Schone kip'

  De Consumentenbond strijdt al enkele jaren tegen het nodeloze antibioticagebruik in de intensieve veehouderij omdat dit heeft geleid tot grote problemen met multiresistente bacteriën die de volksgezondheid bedreigen. Sinds vorig jaar is bekend dat in Nederland het overgrote deel van de kippen in de supermarkt besmet is met deze bacteriën. Daarom is een campagne gaande om dit te stoppen.

  Naar de campagne

Achtergrondinformatie over ESBL

Meest recente vragen over ESBL

Meer vragen en antwoorden