Extra informatie

Cappuccino maken

cappuccinoEen cappuccino maken - of andere koffievarianten met melk - kan zowel handmatig als automatisch. Als het handmatig moet, heeft het apparaat meestal een stoompijpje. Is er een pompsysteem aanwezig, dan is het een kwestie van een druk op een knop. Sommige machines maken met één druk op de knop direct cappuccino, cafe latte of latte macchiato, dit zijn zogenaamde one-touch-systemen. 

Verschillende systemen

 Afhankelijk van het systeem van de espressomachine kun je zelf melkopschuimen, of werkt het automatisch.

 • Dolce Gusto espressomachines worden altijd geleverd zonder melkopschuimvoorziening. Er zijn speciale cups voor.
 • Lavazza A Modo Mio modellen zijn verkrijgbaar met stoompijpje of automatische melkopschuimvoorziening.
 • Nespresso Gran_MaestriaBij Nespresso zijn alleen (enkele) machine van Delonghi voorzien van een melkopschuimsysteem. De Krups en Magimix modellen van Nespresso kun je aanschaffen met losse elektrische melkopschuimer, de Aerocinno.
 • Het systeem van FrancisFrancis en Illy heeft met de Y5 ook een capsule model dat een automatische melkopvoorziening heeft.
 • Bij volautomaten leveren vrijwel alle merken modellen met en zonder melkopschuimvoorziening. Als er een melkopschuimvoorziening is dan kan dat met een stoompijpje of met een automatisch systeem. Een automatisch melkopschuimsysteem kan bestaan uit een melkunit die je aan de machine koppelt, of uit een slangetje dat melk opzuigt uit een pak of beker. Zo'n slangetje wordt ook wel een cappuccinotoren genoemd.

In de vergelijker van espresssomachines kun je filteren op de beste kwaliteit opgeschuimde melk.

Bekijk welke mogelijkheden er zijn voor melk opschuimen en bekijk ook de tips voor het opschuimen van melk.

Welke melk opschuimen?

latte artHet maakt in principe niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk wordt over het algemeen het lekkerst gevonden en geeft het mooiste resultaat. Het hoeft dus ook geen koemelk te zijn; sojamelk kan ook. Voor het maken van latte art (figuurtjes in cappuccino) werkt volle melk het beste.

Handmatig cappuccino maken

opschuimenSommige apparaten zijn voorzien van een stoompijpje waarmee je handmatig melk opschuimt. Dat kan een metalen stoompijpje zijn, of bij goedkopere varianten een kunststof pijpje.

Maar van welk materiaal het stoompijpje ook is gemaakt, begin altijd met de melk opschuimen en zet daarna koffie. Als het goede melkschuim is, dan is er nog voldoende schuim als de koffie klaar is.

 • Voor het opschuimen van melk gebruik je melk direct uit de koelkast (4 graden).
 • Gebruik een speciaal kannetje. Vul die 2/3 tot net onder het begin van het schenktuitje.
 • Zet de stoompijp vol aan en laat even doorlopen, zo verwijder je condens uit het pijpje.
 • Plaats dan het tuitje van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk.
 • Voeg lucht toe tot de melk handwarm is.
 • Plaats dan het pijpje dieper in de melk en houd hem wat schuin om een draaikolk (swirl) te creëren. Zorg ervoor dat de melk in beweging blijft.
 • Nu wordt er geen lucht mee toegevoegd maar worden de bellen kleiner gemaakt (stretchen van de melk).
 • Let wel op, als je het stoompijpje te diep in de melk laat komen dan krijg je alleen maar warme melk en geen schuim.
 • Laat de temperatuur van de melk niet te hoog worden. Dan gaat het zurig smaken. Houd tussen de 65-71C aan; 75 graden is echt het maximum.
 • Tik de kan met de onderzijde enkele keren stevig op een vlakke ondergrond om luchtbellen te verwijderen.
 • Zet de koffie en giet de melk erbij.
 • Maak direct na het zetten het stoompijpje schoon door hem even open te zetten en af te nemen met een vochtige doek.

Een goede melkschuim is stevig, heeft een fijne structuur (microschuim) en voelt romig in de mond.

Automatisch cappuccino maken met een pompsysteem

volautomaat met melkunitSommige apparaten hebben een melkreservoir. Dit vul je met melk en de machine maakt met een druk op de knop melkschuim. Het melkreservoir kan aangesloten zijn op de machine. Het melkreservoir is dan via een slangetje aan te sluiten of op de machine te bevestigen. Het kan ook los naast het apparaat staan zoals bij een aantal Nespressomachines.   

Melkpoeder

Naast het opschuimen van gewone vloeibare melk, is er ook een apparaat dat het met melkpoeder kan. Momenteel zien we dit alleen terug bij de Caffeo Latteo van Melitta. Je kunt kiezen uit verschillende smaken melkpoeder, zoals vanille en chocolade.

Het kan alleen met het speciale poeder milk2shower van Melitta. Het poeder plaats je in een houdertje dat met een magneetje aan de machine hangt. Je zet dan een glas onder de koffie-uitloop. Je laat vervolgens heet water met een soort douche over het poeder spuiten waardoor schuim ontstaat. Het schuim stroomt van het houdertje automatisch naar het glas. 

Elektrische melkopschuimer

Bekijk de video

Sommige apparaten worden geleverd met een aparte elektrische melkopschuimer. In zo'n melkopschuimer zit een minigarde die elektrisch wordt aangedreven of een gekartelde kunstof ring die wordt aangedreven door een magneet. Je maakt dus los koffie en melkschuim.   

In de zomer van 2013 testten we verschillende melkopschuimers. Lees het gidsartikel met de resultaten van de melkopschuimers (pdf voor leden). 

De Consumentenbond testte espresso-apparaten met handmatige en automatische melkopschuimers. Bekijk de testresultaten en vergelijk espresso-apparaten.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
DeLonghi ECAM23.450S
M.A.R.T.I.J.N. Verhey
73.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!