Extra informatie

Soorten espressomachines

Er zijn verschillende soorten espressomachines. Wat zijn de verschillen en welk systeem past bij jou?

Portiesystemen: pads/capsules (bijvoorbeeld Nespresso en Dolce Gusto)

Nespresso Gran_MaestriaMeest bekend in deze soort espressomachines zijn Nespresso en Dolce Gusto, maar ook koffiemerken Lavazza en Illy hebben - samen met fabrikanten van machines - cupsystemen ontwikkeld. Zo heb je ook nog Lavazza, Illy Iperespresso en Tassimo.

Bosch Tassimo is officieel geen espresso, want de druk in de machine is niet hoog genoeg. Maar omdat het wel een capsulesysteem is dat met een beetje druk werkt, vermelden we hem wel.

Smaakvariatie in capsules
Voor de variatie in koffiesmaak ben je afhankelijk van het aanbod in capsules. De meeste capsules kun je via internet bestellen of bij een select aantal winkels kopen. De cups van Dolce Gusto en Tassimo zijn bij een groot aantal supermarkten te koop.

 • Dolce Gusto: 42 verschillende smaken waaronder thee en chocolademelk;
 • Nespresso: 23 verschillende standaard smaken en soms limited editions;
 • Lavazza: 10 verschillende smaken;
 • Illy Iperespresso: 4  verschillende smaken;
 • Tassimo: 18 verschillende smaken waaronder thee en chocolademelk.

Dolce Gusto Circolo

Hoeveelheid water aanpassen
Naast de keuze van cups kun je de hoeveelheid water aanpassen. Bij de meeste cups staat wel vermeld welke hoeveelheid water de fabrikant adviseert. Helaas geven de espressomachines niet aan hoeveel water er doorheen loopt, dus dit zul je eerst een keer moeten afmeten om te kijken hoeveel water dat in je kopje is.

Sommige machines hebben wel verschillende standen: bijvoorbeeld een stand voor ristretto, espresso en lungo. Bij andere machines zet je zelf de watertoevoer stop.

Voordelen en kosten
Het variëren in smaak kan dus niet zo uitgebreid als met een volautomatische espressomachine, daarbij kun je kiezen uit honderden verschillende mélanges en maalgraden.

Daar staat tegenover dat deze portiesystemen kleiner zijn, minder onderhoud vergen, makkelijker zijn schoon te maken en goedkoper zijn in de aanschaf. 

Als het gaat om kosten per kopje koffie zijn cupsystemen juist weer duurder (zie ook: prijs van een kopje espresso), dus wie veel koffie drinkt is op de langere termijn vaak goedkoper uit met een vol- of halfautomaat, al hangt dat ook af van de prijs van de volautomaat natuurlijk.

Bekijk en vergelijk portiesystemen

Volautomaten

Delonghi MagnificaS ECAM22110, volautomaat espressomachineVolautomatische espressomachines vul je met bonen. Je kunt zelf instellen hoe fijn de bonen gemalen moeten worden. In een aantal volautomaten kan ook gemalen koffie.

Smaak aanpassen
Je kunt de smaak op een aantal manieren aanpassen, door bijvoorbeeld:

 • van soort bonen te wisselen;
 • de hoeveelheid water aan te passen;
 • de bemalingsgraad van de bonen te veranderen;
 • de dosering koffie aan te passen.

Melk en schuim
Volautomaten zijn er met en zonder melkopschuimmogelijkheid. En ook de wijze van melkopschuimen kan verschillen.

 • De goedkoopste versies hebben een stoompijpje.
 • Daarna kom je in de categorie machines met een zogenaamde cappuccinotoren: dan zuigt de machine melk op uit een kan of pak met een slangetje.
 • Meest luxe zijn de espressomachines met een geintegreerde melkkan. Die kan zet je gevuld met melk in de koelkast en sluit je aan op het moment dat je bijvoorbeeld cappuccino wilt gaan maken. De machine pakt dan zelf de benodigde hoeveelheid melk en schuimt het voor je op.  

Volautomaten hebben behoorlijk wat onderdelen om schoon te maken en afhankelijk van het merk machine gebeurt dit volautomatisch of handmatig.

Bekijk de testresultaten en vergelijk volautomatische espressomachines of kijk direct wat de beste espressomachine uit de test is.

Halfautomaten  

voorbeeld manuele machine philipsOpen systemen of halfautomaten zijn de espressomachines waarbij je vrijwel alles zelf moet doen. De machines bouwen wel druk op en verwarmen het water. Ze zijn voorzien van een filterdrager.

 • In de filterdrager zit een filterbakje die je met gemalen koffie vult of E.S.E.pads. [
 • Na het vullen is het belangrijk om de koffie aan te stampen met een speciale stamper: de tamper. Daarmee haal je de lucht eruit.
 • Daarna plaats je de filterdrager terug in de espressomachine en zet je de espresso.
 • Na het zetten van elke kop koffie gooi je de filterdrager weer leeg, maak je hem schoon en draai je hem terug in de machine. 

Sommige machines van Illy Lavazza lijken op een halfautomaat door de pistongreep - een hendel aan de filterhouder- maar je gebruikt daarbij capsules en geen gemalen koffie of E.S.E.pads. Vaak zijn deze machines voorzien van een stoompijpje voor het opschuimen van melk.

Aluminium, messing of koper
Binnen deze soort espressomachines is er onderscheid te maken in het materiaal van de boiler of thermoblok. Deze kan van aluminium, messing of koper zijn. Bij laatstgenoemde is de temperatuurgeleiding het beste. En het materiaal van de boiler of het thermoblok is bepalend voor de hoeveelheid kalkafzetting. Aluminium is gevoeliger voor kalkafzetting en zal dus ook eerder ontkalt moeten worden. 

Smaak aanpassen
Hoe lekker het kopje espresso is dat je uit dit soort espressomachines haalt is - naast de machine - afhankelijk van:   

 • de melange van de bonen;
 • de maalgraad en constantheid van de maling;
 • het gebruik van versgemalen bonen;
 • de gebruiker; de extractietijd en de aanstampdruk;
 • het onderhoud.

Bekijk de testresultaten en vergelijk alle halfautomaten.

Combinatie-apparaten: koffie + espresso

combinatieDeze apparaten komen niet veel voor. Het zijn eigenlijk een halfautomaat en een gewoon filterkoffiezetapparaat naast elkaar in dezelfde behuizing.  

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
DeLonghi ECAM23.450S
M.A.R.T.I.J.N. Verhey
73.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!