Extra informatie

Soorten espressomachines

Er zijn verschillende soorten espressomachines:

Portiesystemen: pads/capsules (bijvoorbeeld Nespresso en Dolce Gusto)

Nespresso Gran_MaestriaMeest bekend in deze soort espressomachines zijn Nespresso en Dolce Gusto, maar ook koffiemerken Lavazza en Illy hebben - samen met fabrikanten van machines - cupssystemen ontwikkeld. Bosch Tassimo is officieel geen espresso, want de druk in de machine is niet hoog genoeg. Maar omdat het wel een capsulesysteem is vermelden we hem wel.

De capsules kun je via internet bestellen of bij een aantal winkels kopen. De cups van Dolce Gusto zijn bij een groot aantal supermarkten te koop.

Voor de variatie in koffiesmaak ben je afhankelijk van het aanbod in capsules.

  • Dolce Gusto: 25 verschillende smaken;
  • Nespresso: 16 verschillende standaard smaken;
  • Lavazza: 8 verschillende smaken;
  • Illy: 4  verschillende smaken;
  • Tassimo: 12 verschillende smaken.

Dolce Gusto CircoloNaast de keuze van cups kan de hoeveelheid water worden aangepast. Bij de meeste cups staat wel vermeld welke hoeveelheid water de fabrikant adviseert. Helaas geven de espressomachines niet aan hoeveel water er doorheen loopt, dus dit zul je eerst een keer moeten afmeten en kijken hoeveel water dat in je kopje is.

Het variëren in smaak is dus niet zo uitgebreid als bij een volautomatische espresso-machine. Daar staat tegenover dat de apparaten kleiner zijn, minder onderhoud vergen, schoonmaken makkelijker is en dat de espresso-machines goedkoper in aanschaf zijn. 

Als het gaat om kosten per kopje koffie zijn cupsystemen juist weer duurder (zie ook: prijs van een kopje espresso), dus wie veel koffie drinkt is op de langere termijn goedkoper uit met een vol- of halfautomaat.

Bekijk en vergelijk portiesystemen

Volautomaten

Delonghi MagnificaS ECAM22110, volautomaat espressomachineDeze espressomachines vul je met bonen. Je kunt zelf instellen hoe fijn de bonen gemalen moeten worden. In een aantal volautomaten kan gemalen koffie.
Je kunt de smaak op een aantal manieren aanpassen, door bijvoorbeeld van soort bonen te wisselen, de hoeveelheid water aan te passen, de bemalingsgraad van de bonen te veranderen of de dosering koffie aan te passen. Volautomaten hebben behoorlijk wat onderdelen om schoon te maken en afhankelijk van het merk machine gebeurt dit volautomatisch of handmatig.

Wij testten verschillende soorten espressomachines:  halfautomaten, volautomaten en gesloten portiesystemen. Log in of maak gratis kennis, bekijk de testresultaten en vergelijk volautomatische espressomachines of kijk direct wat het beste espressomachine uit de test is.

Halfautomaten  

voorbeeld manuele machine philipsDe espressomachines waarbij je vrijwel alles zelf moet doen worden ook wel open systemen of halfautomaten genoemd. De machines bouwen wel druk op en verwarmen het water. De espressomachines zijn voorzien van een filterdrager. In de filterdrager zit een filterbakje die je met gemalen koffie vult of E.S.E.pads. Na het vullen is het belangrijk om de koffie aan te stampen met een speciale stamper: de tamper. Daarmee haal je de lucht eruit. Daarna plaats je de filterdrager terug in de espresso machine en zet je de espresso. Na het zetten van elke kop koffie gooi je de filterdrager weer leeg, maak je hem schoon en draai je hem terug in de machine.  Overigens lijken sommige machines van Illy Lavazza op een oog een halfautomaat door pistongreep, maar je gebruikt daar capsules en geen gemalen koffie of ESEpads. 

Binnen deze soort espressomachines is er onderscheid te maken in het materiaal van de boiler of thermoblok. Deze kan van aluminium, messing of koper zijn. Bij laatstgenoemde is de temperatuurgeleiding het beste. En het materiaal van de boiler of het thermoblok is bepalend voor de hoeveelheid kalkafzetting. Aluminium is gevoeliger voor kalkafzetting en zal dus ook eerder ontkalt moeten worden. 

Hoe lekker het kopje espresso is dat je uit dit soort espressomachines haalt is - naast de machine - afhankelijk van:   

  • De melange van de bonen;
  • De maalgraad en constantheid van de maling;
  • Het gebruik van versgemalen bonen;
  • De gebruiker; de extractietijd en de aanstampdruk;
  • Het onderhoud.

Bekijk de testresultaten en vergelijk alle halfautomaten.

Combinatie-apparaten: Koffie + espresso

combinatieDeze apparaten komen niet veel voor. Het zijn eigenlijk een halfautomaat en een gewoon filterkoffiezetapparaat naast elkaar in dezelfde behuizing.  

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
Gisteren hoorde ik dat in de originele Nespresso cups varkensvet (aangegeven via een E nummer) zou zitten om het schuimkraagje mooi te krijgen. Ofwel in de koffie zelf ofwel in de samenstelling van de...
Martin Boon,
Stel een vraag
Laatste review
DeLonghi Nespresso Lattissima Pro EN750.MB
H. Zanting
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!