icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Systeemcamera’s

Voor gevorderde fotografen was de spiegelreflexcamera de enige echte optie. Tegenwoordig zien we steeds minder spiegelreflexcamera’s. En is een systeemcamera steeds vaker de standaard voor de serieuze fotograaf.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert fotocamera'sBijgewerkt op:18 april 2024

systeemcamera

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is een camera waarvan je de lens kunt verwisselen. Vaak gaat het specifiek om camera’s die geen spiegelsysteem hebben. Een spiegelreflexcamera is ook een systeemcamera. Je koopt de basis (de ‘body') waar je allerlei extra’s aan toe kunt voegen. Denk aan cameralenzen, krachtige flitsers of extra accu's van hetzelfde systeem. Je stelt zelf je ideale camera samen.

De standaard meegeleverde lens heeft meestal 3 keer zoom. Met losse cameralenzen vergroot je het zoombereik. We hebben ook veel systeem- en spiegelreflexcamera's getest met een primelens. De fotokwaliteit is dan vaak beter dan bij de standaard zoomlens, maar zoomen kan niet.

Verschil systeemcamera en spiegelreflexcamera

  • Een spiegelreflexcamera (links) is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp.
  • Een systeemcamera (rechts) is een camera met verwisselbare lens, maar zonder spiegelsysteem. Je kijkt op het scherm of in een elektronische zoeker naar je onderwerp.
  • Lees meer over hoe een spiegelreflexcamera werkt.

Spiegelreflex vs systeemcamera landscape

Een systeemcamera zonder spiegel is vaak wat kleiner dan een spiegelreflexcamera. Een spiegelreflexcamera is soms wel weer goedkoper. In onze vergelijker kun je beide soorten camera's goed met elkaar vergelijken.

Bekijk alle systeemcamera's in onze vergelijker

Hoe werkt een systeemcamera?

Bij een systeemcamera zonder spiegel valt het licht direct op de sensor. Via de elektronische zoeker of het scherm op de achterkant zie je direct het beeld dat de sensor registreert.

De grootte van de beeldsensor is van invloed op de beeldkwaliteit. De beeldsensor is de 'gevoelige plaat' van de camera. Systeemcamera's hebben een sensor van ongeveer 2 tot ruim 4 centimeter diagonaal. Ter vergelijking: er zijn ook sensoren van maar een halve centimeter, zoals in sommige smartphones.

Alle grote merken maken systeemcamera's, maar alleen Canon, Nikon en Pentax maken (ook) spiegelreflexcamera's. Voor elke systeemcamera heb je de keuze uit lenzen van klein zoombereik tot zeer groot, supergroothoek-lenzen en telelenzen. Ook de prijsklasse van lenzen loopt vaak flink uiteen.

Kleine en grote systeemcamera's

Er zijn zowel kleine als grote systeemcamera’s op de markt, Spiegelreflexcamera's zijn altijd wat groter. Kies daarom voor:

  • Een kleine systeemcamera als je niet wil slepen met een zware tas, maar fotokwaliteit wel belangrijk vindt. Daarnaast kun je lenzen wisselen voor een groter zoombereik.
  • Een grote systeemcamera of spiegelreflex als je een grotere camera prettig vindt en het wat hogere gewicht geen bezwaar vindt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.