icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips om duurzaam boodschappen te doen

Als je bij het boodschappen doen let op duurzaamheid, dan lever je een bijdrage aan een beter milieu, aan een betere dierenwelzijn en aan betere arbeidsomstandigheden. Maar waar begin je? Wij geven je een aantal tips.
Aniek Aarsman_S

Aniek Aarsman   Expert voeding & gezondheidBijgewerkt op:26 juni 2023

duurzaam-boodschappen

Ga (vaker) voor plantaardig

Kies vaker voor plantaardige alternatieven, zoals voor peulvruchten, noten, nieuwe eiwitbronnen, veganistische kaas en (kant-en-klare) vleesvervangers.

Vleesvervangers op basis van zuivel zijn iets minder duurzaam.

Vegan kaas is een duurzaam alternatief voor dierlijke kaas, maar niet per se gezonder. 

Verminder verpakkingsafval

Soms kun je hetzelfde product met én zonder verpakking kopen. Het kan per merk verschillen óf en hoe goed je de verpakking kunt recyclen. 

Bekijk ook onze tips om verpakkingsafval te verminderen.

Let op keurmerken

Voor dierlijke producten kun je letten op het Beter Leven Keurmerk. Hoe meer sterren, hoe meer er rekening is gehouden met het dierenwelzijn. 

Biologische producten waarborgen ook het dierenwelzijn.

Voor vis kunnen je letten op het MSC-keurmerk of ASC-keurmerk.

Voor andere producten zijn Fairtrade, Rainforest Alliance, PlanetProof, Europees biologisch, EKO en Demeter de topkeurmerken.

Koop wat je nodig hebt

Verspil zo weinig mogelijk. Je kunt thuis letten op voedsel juist bereiden en bewaren om voedselverspilling tegen te gaan

Kies seizoensgroente en -fruit

Producten uit het seizoen komen vaak van de koude grond en worden niet in kassen gekweekt. Kassen zorgen voor veel broeikasgassen. Ook worden seizoensproducten niet van ver ingevlogen of getransporteerd. Daarmee zijn ze een stuk duurzamer dan je denkt.

Het Voedingscentrum zet op een rij welke soorten groente en fruit bij welk seizoen horen.

Drink water uit de kraan

Kraanwater is veel minder milieubelastend dan verpakt water in een drankkarton, plastic of glazen fles.

Ga niet alleen op het uiterlijk af

Probeer vaker groente en fruit mee te nemen dat er qua vorm en kleur niet perfect uit ziet. De kwaliteit is prima en het smaakt net zo goed. Als iedereen het laat liggen wordt het weggegooid. En dat is natuurlijk zonde. 

Neem een boodschappentas mee

Denk aan een boodschappentas. Zo hoef je geen plastic tassen te kopen. 

Maak bewuste keuzes

Rijst is bijvoorbeeld minder duurzaam dan aardappelen en pasta. Dit komt onder andere door de methaanuitstoot van natte rijstvelden. En aan bijvoorbeeld palmolie kleven veel nadelen. De grootschalige productie van palm(pit)olie leidt tot ontbossing en aantasting van de biodiversiteit.

Wil je weten hoe jij je voedselafdruk kunt verkleinen? Doe dan de test van het Voedingscentrum.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

  • Voedselverspilling

    Zo voorkom je voedselverspilling

    Eten weggooien is zonde. Niet alleen voor het milieu, ook voor je portemonnee. Met deze tips tegen voedselverspilling gooi je met gemak een stuk minder weg.
  • klimaatneutrale boodschappen

    Klimaatneutraal bestaat niet

    Een klimaatneutrale banaan of CO₂-neutrale koffie bestaat niet. Elk voedingsmiddel heeft impact op het klimaat. Toch zie je dit soort claims op producten in de supermarkt en in reclames. Hoe zit dat?
  • Duurzamer eten bestrijdingsmiddelen

    Duurzame voeding voor iedereen

    Voedsel heeft een enorme impact op het milieu. Ongeveer eenderde van de uitstoot aan broeikasgassen en van de milieubelasting komt voor rekening van ons eten en drinken. Wij roepen daarom de overheid en fabrikanten op om het voedselsysteem te verduurzamen.
  • Microplastics algemeen

    Verpakkingsafval verminderen

    De verpakking houdt voedsel vers en goed. Maar pakjes en zakjes betekenen ook afval. Hoe maak je een duurzamere keuze? Wij geven je tips.

Duurzamere keuze

Duurzame opties beschikbaar en betaalbaar voor iedereen, dat vinden wij wel zo eerlijk. In onze testen en adviezen vind je daarom steeds meer informatie  over duurzaamheid.

Duurzaam-eten-voedsel-1200x800px