Grasmaaiers specificaties en prijzen vergelijken
Extra informatie

Soorten grasmaaiers

Het maaien van je gazon kan een vervelend karwei zijn, vooral als je een grote tuin hebt. Het is bovendien een klus die altijd terug blijft komen. De aanschaf van een passende grasmaaier kan enorm veel schelen. Grasmaaiers worden onderverdeeld naar aandrijving en manier van maaien.

Aandrijving

Elektrisch, benzine of met een accu

  • Elektrische grasmaaiers starten vlotter, maken minder lawaai en vergen minder onderhoud dan maaiers die op benzine werken. Bovendien produceren ze geen hinderlijke uitlaatgassen. Ook zijn ze vaak lichter in gewicht. Deze modellen zijn doorgaans goedkoper dan andere modellen
  • Makita_kleinEen grasmaaier met een benzinemotor betekent simpelweg meer bewegingsvrijheid. Je hoeft de maaier niet meer in te pluggen en je hebt geen last meer van een snoer. Bovendien hebben motormaaiers doorgaans een grotere maaibreedte. Hierdoor is de klus sneller geklaard.
  • Grasmaaiers met een accu hebben dezelfde voordelen als elektrische grasmaaiers, plus het voordeel dat ze geen snoer hebben. Ook zijn ze nog wat stiller dan elektrische grasmaaiers. De accu gaat niet altijd heel lang mee, soms niet eens een hele maaibeurt, zo bleek uit een test van de Belgische consumentenbond. Ook zijn ze vaak zwaarder en minder krachtig dan de andere soorten maaiers. Een apart type accumaaier is de robotmaaier. Deze apparaten zorgen ervoor dat je nooit meer zelf je gazon hoeft te maaien. Daar betaal je echter wel voor!

Elektrische grasmaaiers en accumaaiers zijn vooral geschikt voor kleine tuinen. Benzinemodellen zijn geschikter voor grote tuinen met 'hindernissen' zoals bomen en bloemperken.

Lees meer over de verschillende kenmerken van een grasmaaier

Manier van maaien

Cilindermaaier, cirkelmaaier en zweefmaaier

  • Een cilindermaaier heeft verschillende messen die tegen een stilstaand mes bewegen, vergelijkbaar met een schaar. Deze manier van trimmen tref je over het algemeen aan op handmaaiers. Deze manier van maaien zorgt voor een beperkte maaibreedte en is  minder geschikt voor grote gazons.
  • Een cirkelmaaier, ook wel wielmaaier genoemd, is het bekendste type grasmaaier. De messen draaien met hoge snelheid in een horizontaal vlak rond in een afgesloten ruimte. Het gemaaide gras kan eventueel worden opgevangen in een bak, achterop de machine. Zowel elektrische grasmaaiers, als grasmaaiers met een accu of benzinemotor passen deze manier van maaien toe.
  • luchtkussenmaaierEen zweefmaaier (ook wel luchtkussenmaaier of hover genoemd) is een cirkelmaaier zonder wielen. Een speciale rotor aan de onderkant zorgt ervoor dat de maaier zijn werk doet. De maaier komt daarbij iets omhoog. Hovers zijn zeer makkelijk te manoeuvreren en daarom handig voor zeer vlakke gazons. De maaihoogte is niet of beperkt in te stellen, dus een hobbelige grasmat kan problemen geven. Daarnaast kan het gemaaide gras niet worden opgevangen in een bak of zak.

Vergelijk de specificaties en prijzen van alle soorten grasmaaiers. 

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Rob Wakker
83.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!