Terug naar het overzicht 13-mrt-2014

Deezer: eerste indruk

Deezer: review (2014)

Bekijk de video.

1x1De muziekcollectie van Deezer bevat miljoenen nummers. Voor maximaal €10 per maand kun je deze beluisteren, maar op je computer luister je gratis met reclame. Het gebruiksgemak van de dienst stelt wat teleur, maar na koploper Spotify, is Deezer het beste alternatief.

Eén luistersessie per abonnement

Bij Deezer kun je zoeken op artiest, album of songtitel. Tijdens het typen verschijnen er al zoekresultaten. Dat is handig. Betalende klanten luisteren reclamevrij, maar niet op meerdere apparaten tegelijk. Gezinnen hebben daarom meer dan één abonnement nodig.

Waarom zou je nog betalen?

Bij Deezer kun je met een gratis account onbeperkt muziek luisteren. Dit kan echter alleen op je computer. Er zijn maar 4 redenen om binnen het eerste jaar een betalende klant te worden:

  1. Je hoort en ziet geen advertenties meer tijdens het luisteren;
  2. Je kunt ook muziek luisteren op mobiele apparaten;
  3. Je kunt kiezen voor een hogere geluidskwaliteit;
  4. Je kunt muziek offline opslaan, zodat je kunt luisteren op een laptop zonder wifi en smartphone met beperkte databundel.

Muziekbibliotheek beperkt in toegevoegde waarde

Deezer - computerDeezer biedt je de mogelijkheid om een muziekbibliotheek aan te leggen op een andere manier dan met afspeellijsten. Naast het maken van zulke lijstjes, kun je namelijk artiesten en albums toevoegen aan je bibliotheek. Dat is handig om snel iets uit te zoeken om te luisteren. Het is echter niet mogelijk om alles in je bibliotheek snel in willekeurige volgorde af te spelen. Ook kun je bijvoorbeeld niet eenvoudig alle rockmuziek uit je eigen bibliotheek filteren. In het verleden was deze functie een stuk uitgebreider, maar is nu verworden tot een ‘profielpagina’ die anderen ook kunnen zien.

Sociaal op Deezer?

Op Deezer heb je naast deze profielpagina een lijst met vrienden. Je kunt hun muziekbibliotheek bekijken en muziek aan hen voorstellen. Ook kun je bijvoorbeeld hun afspeellijsten volgen. Veel uitgebreider is de functionaliteit niet. Wie niet op een sociaal muziekaspect zit te wachten, verbergt een en ander zeer eenvoudig. Wie echter volop met vrienden wil interacteren, kan beter terecht bij bijvoorbeeld Spotify.

Je eigen muziek op alle apparaten

Bij Deezer kun je ook je eigen muziek uploaden. Waar je bij Spotify alleen de muziek op het huidige apparaat kunt toevoegen, zie je bij Deezer je eigen muziek terug op alle Deezer-apparaten. Daarmee is het dus een soort cloud-opslag voor je muziek, vergelijkbaar met iTunes Match.

Deezer - IphoneEr is geen beperking aan de hoeveelheid nummers. Je kunt hierdoor je eigen muziek toevoegen aan afspeellijsten en met het Premium+-abonnement ook op je mobiele apparaten beluisteren. Deze functie is erg handig, omdat je het aanbod van Deezer kunt uitbreiden met je bestaande muziekcollectie. Muziek van lokale bandjes of ontbrekende artiesten is daardoor te combineren met de talloze nummers van Deezer.

Niet zoveel apps 

Binnen Deezer kun je een tiental apps installeren. Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld Chordify, waarmee je muziek kunt omzetten in akkoorden. Nederlandse apps als 3voor12, NUmuziek en Radio 2 vind je er niet. Die vind je alleen bij Spotify. Mogelijk worden er later meer apps toegevoegd aan Deezer.

Gebruiksgemak redelijk

Op je computer luister je naar Deezer via de website. Je kunt dus geen programma installeren op je computer, maar luistert altijd via de browser. Dat werkt net wat minder prettig. De webspeler gebruikt soms grote letters en afbeeldingen, waardoor het lastiger te gebruiken is met véél afspeellijsten. Verder valt het op dat de zoekfunctie geen autocorrectie heeft - typ je de artiestennaam nét verkeerd, dan krijg je geen resultaten.

Opgesloten binnen Deezer

deezer-prisonJe wordt nooit eigenaar van de muziek in Deezer. Afspeellijsten die je maakt en favoriete nummers die je verzamelt, verdwijnen als je je account verwijdert of het bedrijf failliet gaat. Overstappen is lastig als je je muziekverzameling wil koesteren.

Onderhevig aan veranderingen 

Andere nadelen kleven aan een streaming-dienst. Platenlabels en artiesten kunnen muziek van Deezer verwijderen. Dan kun je het niet meer luisteren. Ook is het mogelijk dat Deezer voorwaarden en/of prijzen nadelig verandert. Dit zijn duidelijke nadelen ten opzichte van het kopen van muziek, waarbij je je favoriete deuntjes altijd behoudt.

Conclusie: prima alternatief voor het betere Spotify

Te allen tijde loont het om een account aan te maken bij Deezer. Op je computer luister je gratis naar de uitgebreide muziekcollectie. Je start gemakkelijk een afspeellijst met opzwepende zomerhits of rustige slaapmuziek - zonder dat het je wat kost.

Op zichzelf is Deezer een goede streaming-dienst. Functies als het uploaden van muziek onderscheiden van de concurrentie. Het gebruiksgemak had beter gekund, vooral het ontbreken van een computer-app is jammer. Toch heeft Deezer voldoende functies om muziek te verzamelen en te luisteren. Het is al met al een prima alternatief voor Spotify.

Wil je meer lezen? Dan raden we onze eerste indruk van Spotify en onze test van 8 online muziekdiensten aan.

Update 22 april 2014

In het eerste kwartaal van 2014 schreven we de eerste indrukken van Spotify en Deezer. Inmiddels hebben beide diensten zich verder ontwikkeld. Wat ons betreft nemen Spotify en Deezer hiermee afstand van de concurrentie. Spotify blijft wel een stap voor op Deezer.

Ontwikkelingen bij Deezer
Gebruikers van Deezer met een gratis account kunnen nu ook muziek luisteren via de Deezer-app op smartphones. Voor Premium+-abonnees heeft Deezer een testversie van een app voor Apple Macs uitgebracht. Beide stappen zijn in navolging van Spotify en zijn verbeteringen van huidige minpunten van de dienst.

Ontwikkelingen bij Spotify
Naast een nieuw ontwerp, heeft Spotify de functie Mijn Muziek toegevoegd. Die maakt het mogelijk om naast afspeellijsten ook albums, nummers en muziek op te slaan in een 'eigen' muziekcollectie. De functie ordent muziek op een vergelijkbare manier als iTunes. 

1x1Deezer is een muziekdienst waarbij je kunt luisteren naar miljoenen liedjes. Deze muziek kun je streamen. Dat betekent dat je via internet luistert naar muziek, terwijl deze niet op je computer staat. Het is daarnaast mogelijk om een aantal liedjes offline toegankelijk te maken.

Luistermogelijkheden en sociaal aspect

Bij Deezer heb je de mogelijkheid om specifieke nummers, artiesten of albums op te zoeken. Daarnaast zijn er verschillende hitlijsten, charts genaamd, die je kunt sorteren op losse nummers, albums, artiesten en afspeelijsten. Ook kun je deze filteren op een bepaald genre. Verder vind je luistertips in de secties ‘Hear This’ en ‘Ontdekken’. Ook is er het sociale aspect: je kunt vrienden volgen om te zien wat ze luisteren en welke afspeellijsten ze hebben. Je kunt je ook abonneren op hun afspeellijsten. Deezer - op meerdere apparaten

Op al je apparaten

Deezer is beschikbaar op veel apparaten. Op je computer blijft dat wel beperkt tot een webplayer in je browser. Behalve voor Windows 8, want daar kun je wel een Deezer-app installeren. Je kunt Deezer ook beluisteren op je smartphone of tablet. De dienst vind je op steeds meer plekken terug, zo kun je het ook luisteren via bepaalde typen tv’s, de Xbox 360 en Parrot autoradio's.

Abonnementen

Om muziek bij Deezer te luisteren, kies je uit een van de 2 abonnementsvormen:

  1. Met de gratis Discovery-variant luister je onbeperkt naar muziek, maar alleen op je computer. Dit wordt mogelijk gemaakt door advertenties, die je ziet en hoort tussen het luisteren door.
  2. De Premium+-variant (€10 p/m) biedt een hogere geluidskwaliteit en geen advertenties. Daarnaast luister je op je mobiel en tablet. Op al je apparaten kun je muziek ook offline opslaan. Volgens Deezer wordt het ook mogelijk om nieuwe albums voor hun officiële release te luisteren én om kans te maken op concertkaartjes en cadeautjes.

In 2012 schreef collega Stefan Vrijdag deze eerste indruk van Deezer.
Interessant om te lezen hoe dit bedrijf ooit begonnen is en wat de Consumentenbond er destijds van vond.

Deezer is een streaming muziekdienst, zoals Spotify en RaRa. Streaming muziek speel je af via internet. Nummers hoef je niet te downloaden; ze nemen dus geen ruimte in op je harde schijf. Streaming muziekdiensten geven toegang tot miljoenen nummers.

Deezer lijkt erg op Spotify. Het grote verschil is dat echt gratis luisteren niet mogelijk is. Wel kun je kiezen voor een 15 dagen gratis proefabonnement. Het betaalde aanbod kost evenveel als dat van Spotify en heeft dezelfde geluidskwaliteit. Ook de inhoud komt overeen.

Niet echt gratis

Bij het gratis aanbod van Deezer zijn alleen de eerste 30 seconden van een nummer gratis te beluisteren. Ook de thematische radiostations (per genre of artiest) zijn gratis. Je kunt dus niet - zoals bij Spotify - afspeellijsten maken met nummers en albums. Dat kan alleen als je betaalt. Voor €5 maand is het aanbod reclamevrij, onbeperkt en in hoge kwaliteit te beluisteren. Voor €10 is het aanbod ook mobiel toegankelijk (de nummers kun je dan eventueel downloaden).

Facebook verplicht

Je hebt een Facebook-account nodig om je te registreren voor Deezer. Zonder Facebook geen Deezer. Eenmaal geregistreerd is het wel mogelijk je Deezer-profiel los te koppelen van Facebook.

Aanbod in orde

Er zitten 13.000.000 nummers in de database van Deezer; 2.000.000 minder dan bij concurrent Spotify. Inhoudelijk lijkt het aanbod behoorlijk overeen te komen. Ook bij Deezer zijn alle grote platenmaatschappijen vertegenwoordigd, dus aan nieuwe popmuziek geen gebrek. Ook alternatief en meer obscuur materiaal is er te vinden. En net als bij Spotify  is er ook bij Deezer geen The Beatles en Led Zeppelin.

Geluidskwaliteit

Het gratis aanbod van Deezer is 160 kbp/s, het betaalde aanbod is 320 kbp/s. Spotify levert dezelfde geluidskwaliteit.

Muziek ontdekken en delen

Deezer biedt veel manieren om nieuwe muziek te ontdekken. Je kunt radiostations van artiesten beluisteren of per genre. Daarnaast zijn er toplijsten en bij artiesten staan de namen van 'fans'. Volg een fan met dezelfde muzieksmaak en je krijgt een goed overzicht van interessante muziek. Naast via Facebook kun je muziek delen via Twitter, mail en het Deezer-netwerk.

Mobiel

Voor €10 per maand kun je muziek beluisteren op een smartphone. We probeerden de iPhone-app. Daarover zijn we meer dan tevreden. De app werkt snel en is overzichtelijk. Nummers zijn te downloaden en af te spelen zonder internetverbinding.

Conclusie

Deezer is een geduchte concurrent voor Spotify. Het aanbod is in orde, evenals de geluidskwaliteit. Wel is het opmerkelijk dat je een Facebook-account moet hebben om je te registreren voor Deezer. Hetzelfde geldt overigens ook voor nieuwe gebruikers van Spotify.

Deel bericht via:

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Toon:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Schrijf een review voor homecinema-sets
Help anderen met jouw ervaring.
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!