Extra informatie

Overstap naar een andere koopwoning

Wil je verhuizen naar een koophuis en laat je zelf een koophuis achter? Dan valt er heel wat te kiezen en beslissen rondom de financiering van je nieuwe huis. We helpen je graag op weg bij het maken van je keuzes.

Aanpassingen aan de hypotheek

Een huis koop je meestal voor een langere periode. In de tussentijd kan er veel gebeuren waardoor aanpassing van je hypotheek nuttig of noodzakelijk kan zijn: een verbouwing bijvoorbeeld, of een sterk gedaalde rente. Of je hebt net als vele anderen een woekerpolis waar je vanaf wilt.

Eigen huis en belasting

Het kopen en bezitten van een eigen huis heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting. Maar het is ook van invloed op de hoogte van je gemeentelijke belastingen. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Senioren en eigen huis

Heb je de hypotheek van je huis (deels) afgelost of heb je een overwaarde op je woning? Dan kun je overwegen het geld vrij te maken om zo je pensioen aan te vullen. Voor het aanvragen van een nieuwe hypotheek geldt overigens geen leeftijdsgrens. Als je (pensioen)inkomen groot genoeg is en je aan de voorwaarden voldoet, is een nieuwe hypotheek ook op latere leeftijd nog mogelijk.

Advies en bemiddeling

Bij de aankoop en financiering van je huis is goed advies vaak essentieel. Waar moet je op letten bij het selecteren van een adviseur en hoe voorkom je een financiële strop?

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Als je geld nodig hebt, is een persoonlijke lening of doorlopend krediet vaak het eerste waaraan je denkt. Ga echter niet met de eerste de beste aanbieder in zee. Je kunt honderden, en vaak zelfs duizenden euro's besparen door een lening af te sluiten bij een voordelige aanbieder.

Rekenhulpen

Wil je graag weten hoeveel je maximaal kunt lenen voor een hypotheek? Of ben je benieuwd wat er gebeurt als je hypotheekrente omhoog of omlaag gaat? Maak dan gebruik van onze rekenhulpen.

Extra aflossen op je hypotheek

Jaarlijks mag je een maximaal percentage boetevrij aflossen op de hypotheek. Daarnaast geldt bij veel banken een minimumbedrag voor een extra aflossing. Wanneer is het verstandig om af te lossen op je hypotheek of om dit juist niet te doen?

Eerste indrukken

Producten die nieuw op de markt komen proberen wij zo snel mogelijk aan een kort onderzoek te onderwerpen zodat we een eerste indruk ervan kunnen presenteren. Bekijk de eerste indrukken op het gebied van hypotheken.

Gevolgen strengere leennormen 2015 voor huizenkopers

De Consumentenbond heeft berekend dat potentiële huizenkopers over de hele linie in 2015 een kleine 8% minder kunnen lenen dan in 2014. En mensen met een inkomen van €25.000 kunnen in 2015 maarliefst €30.000 minder lenen voor een hypotheek dan in 2014. Hoe zit dit?

Onderzoek hypotheekrentes

Sinds het begin van de kredietcrisis is de rente op de geld- en  kapitaalmarkt fors gekelderd. Banken hebben hierdoor lagere kosten en zouden dat voordeel moeten delen met hun klanten, concludeerde de Consumentenbond vorig jaar. De banken doen echter alsof hun neus bloedt en de hypotheekrentes blijven hoog. Alleen de Minister van Financiën kan een einde maken aan deze situatie via afspraken met de hypotheekverstrekkers.

Bankspaarhypotheek

Bij een bankspaarhypotheek leen en spaar je tegelijkertijd. Heb je géén, of alleen maar een lage overlijdensrisicoverzekering nodig, kies dan een bankspaarhypotheek. Ook in andere gevallen is de bankspaarhypotheek vaak eerste keus.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek is de rente op het gespaarde kapitaal even hoog als de hypotheekrente. Dat maakt de spaarhypotheek vooral aantrekkelijk bij een hoge hypotheekrente.

Aflossingsvrije hypotheek

Kenmerkend voor de aflossingsvrije hypotheek is dat je geen kapitaal opbouwt en niets aflost. Om de risico's te beperken mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de vrije verkoopwaarde van de woning.

Hypotheek met hulp van pa en ma

De financiële steun van ouders om de hypotheek rond te krijgen is aan veel regels gebonden. Ouders moeten nu bijvoorbeeld kunnen aantonen dat ze een deel van de hypotheeklasten van het kind zelf kunnen dragen. Toch zijn er nog volop mogelijkheden om een huis te kopen met hulp van ouders.

Scheiden en je hypotheek

Huizenbezitters die in 2014 gingen scheiden, kregen te maken met nieuwe strenge hypotheekregels die in 2011 en 2013 zijn ingevoerd. Je hypotheek wordt onbetaalbaar en je loopt het risico dat je je huis met verlies moet verkopen.

Verzekeringen en je huis

Vaak is het verstandig om naast je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bij een relatief hoge hypotheek ontkom je er zelfs niet aan: de bank stelt zo'n verzekering verplicht. Dat geldt altijd voor een zal de opstalverzekering.

Je hypotheekadviseur zal ook altijd kijken of het verstandig is om een woonlastenverzekering of betalingsbescherming af te sluiten.

Serviceabonnementen

Wees op je hoede als je bij het afsluiten van de hypotheek een serviceabonnement krijgt aangeboden. Het gaat om fikse bedragen, en daarmee ben je er vaak nog niet.

Profiteren van renteaftrek

In 2013 ging de hypotheekrenteaftrek op de schop. De rente van nieuwe hypotheken mag alleen nog worden afgetrokken als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost via een annuïteitenhypotheek, duo-hypotheek of lineaire hypotheek. Wat zijn aanraders? 

Woordenboek

Bekijk veelgebruikte termen bij hypotheken en hypotheekvormen.

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Kun jij helpen?
Afloop rentevaste periode en daarna een restschuld van de levensverzekering. Hoe los ik dit laatste op? Ik heb een hypotheek bij de ABN AMRO. Mijn leeftijd is 69 jaar. de restschuld is ca. €. 26000,-- Ik...
heer A.P. van Dijk,
Stel een vraag
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!