Extra informatie

Starter op de woningmarkt

De starter heeft alleen nog de keuze tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Over de hele looptijd gezien zijn ze even duur. De lineaire hypotheek valt voor de meeste starters af omdat de lasten de eerste jaren veel hoger zijn dan die van de annuïteitenhypotheek.

Overstap naar een andere koopwoning

Wil je verhuizen naar een koophuis en laat je zelf een koophuis achter? Dan valt er heel wat te kiezen en beslissen rondom de financiering van je nieuwe huis. We helpen je graag op weg bij het maken van je keuzes.

Aanpassingen aan de hypotheek

Een huis koop je meestal voor een langere periode. In de tussentijd kan er veel gebeuren waardoor aanpassing van je hypotheek nuttig of noodzakelijk kan zijn: een verbouwing bijvoorbeeld, of een sterk gedaalde rente. Of je hebt net als vele anderen een woekerpolis waar je vanaf wilt.

Eerste indrukken

Producten die nieuw op de markt komen proberen wij zo snel mogelijk aan een kort onderzoek te onderwerpen zodat we een eerste indruk ervan kunnen presenteren. Bekijk de eerste indrukken op het gebied van hypotheken.

Gevolgen strengere leennormen 2015 voor huizenkopers

De Consumentenbond heeft berekend dat potentiële huizenkopers over de hele linie in 2015 een kleine 8% minder kunnen lenen dan in 2014. En mensen met een inkomen van €25.000 kunnen in 2015 maarliefst €30.000 minder lenen voor een hypotheek dan in 2014. Hoe zit dit?

Onderzoek hypotheekrentes

Sinds het begin van de kredietcrisis is de rente op de geld- en  kapitaalmarkt fors gekelderd. Banken hebben hierdoor lagere kosten en zouden dat voordeel moeten delen met hun klanten, concludeerde de Consumentenbond vorig jaar. De banken doen echter alsof hun neus bloedt en de hypotheekrentes blijven hoog. Alleen de Minister van Financiën kan een einde maken aan deze situatie via afspraken met de hypotheekverstrekkers.

Bankspaarhypotheek

Bij een bankspaarhypotheek leen en spaar je tegelijkertijd. Heb je géén, of alleen maar een lage overlijdensrisicoverzekering nodig, kies dan een bankspaarhypotheek. Ook in andere gevallen is de bankspaarhypotheek vaak eerste keus.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek is de rente op het gespaarde kapitaal even hoog als de hypotheekrente. Dat maakt de spaarhypotheek vooral aantrekkelijk bij een hoge hypotheekrente.

Aflossingsvrije hypotheek

Kenmerkend voor de aflossingsvrije hypotheek is dat je geen kapitaal opbouwt en niets aflost. Om de risico's te beperken mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de vrije verkoopwaarde van de woning.

Makelaar inschakelen: tips

Bij de koop of verkoop van een huis kun je een makelaar inschakelen, dit is niet verplicht. Een makelaar mag niet tegelijkertijd de belangen van een koper en verkoper vertegenwoordigen. Naast de kosten van verschillende makelaars zijn er een aantal punten waar je op moet letten voor je een overeenkomst aangaat, je deze wilt ontbinden of wanneer je een klacht hebt over de makelaar.

Maximale hypotheek berekenen voor leden

Bereken zelf snel en makkelijk het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een hypotheek.

Hypotheeklasten vergelijken voor leden

Wat gebeurt er met je hypotheeklasten als de hypotheekrente stijgt of daalt? En wat zijn dan de gevolgen voor de hypotheekschuld (netto restantschuld) en het inmiddels opgebouwde spaarbedrag? Bereken het met de Netto Hypotheeklastenvergelijker. 

We vergelijken 4 hypotheekvormen:

  • aflossingsvrije hypotheek;
  • beleggingshypotheek;
  • spaarhypotheek;
  • annuïteitenhypotheek.
     

Heb je een spaarhypotheek, dan kun je in de vergelijker desgewenst de premie voor de (verplichte) overlijdensrisicoverzekering invullen. Heb je een beleggingshypotheek, dan gaan we uit van een netto rendement (na aftrek van alle kosten) van 6%. Je kunt dit percentage aanpassen.

Huis opeten

Je bezit een eigen huis met geen of een lage hypotheek. Je wilt graag wat meer financiële armslag, maar wel in je huis blijven wonen. Bij voldoende inkomen staan daarvoor een aantal mogelijkheden tot je beschikking.

De overwaarde op je huis gebruiken

Langgekoesterde dromen hebben een ding gemeen: Het kost vaak veel geld om ze te verwezenlijken. Voor sommige mensen is het een reële optie om daar de overwaarde op het huis voor aan te spreken. Moet je wel zeker weten dat je dat vermogen niet nodig hebt als aanvulling op je pensioen.

Hoe kun je het best de overwaarde op je huis gebruiken? Iedere manier heeft zo zijn eigen voordelen en instinkers.

Hypotheek met hulp van pa en ma

De financiële steun van ouders om de hypotheek rond te krijgen is aan veel regels gebonden. Ouders moeten nu bijvoorbeeld kunnen aantonen dat ze een deel van de hypotheeklasten van het kind zelf kunnen dragen. Toch zijn er nog volop mogelijkheden om een huis te kopen met hulp van ouders.

Soorten advies en bemiddeling

Er zijn verschillende soorten advies en bemiddeling. Welke past het beste bij jouw situatie?

Onafhankelijk advies

Waar moet je op letten als je op zoek bent naar onafhankelijk financieel advies?

Betalen voor advies

Provisie is voor veel producten verboden. Een beloning voor financieel advies voor bijvoorbeeld een hypotheek of pensioen betaal je rechtstreeks aan de adviseur. Niet alle financiële producten vallen onder het provisieverbod. Ook zijn de regels anders voor bestaande producten, waarover al wel provisie is betaald.

Hypotheek afsluiten zonder tussenpersoon

Het afsluiten van een hypotheek is voor de meeste mensen de grootste financiële beslissing in hun leven. Een verkeerde keuze kan iemand tienduizenden euro's kosten. Om je daarvoor te behoeden kun je advies inwinnen bij een financieel expert. Maar die is ook niet gratis. Wanneer kun je wel en wanneer kun je niet heen om financieel advies bij het afsluiten van een hypotheek?

Scheiden en je hypotheek

Huizenbezitters die in 2014 gingen scheiden, kregen te maken met nieuwe strenge hypotheekregels die in 2011 en 2013 zijn ingevoerd. Je hypotheek wordt onbetaalbaar en je loopt het risico dat je je huis met verlies moet verkopen.

Voorkom hypotheekstress

Financiële producten zijn vaak eindeloos gecompliceerd. Weinig consumenten hebben de benodigde financiële kennis om zelf een hypotheek af te sluiten. De meeste consumenten schakelen daarom een hypotheekadviseur in, maar ook daarbij kan van alles misgaan, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Lees hoe je een goed hypotheekadvies kunt krijgen.

Verzekeringen en je huis

Vaak is het verstandig om naast je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bij een relatief hoge hypotheek ontkom je er zelfs niet aan: de bank stelt zo'n verzekering verplicht. Dat geldt altijd voor een zal de opstalverzekering.

Je hypotheekadviseur zal ook altijd kijken of het verstandig is om een woonlastenverzekering of betalingsbescherming af te sluiten.

Hypotheek voor senioren

Voor huizenkopers die 50 jaar of ouder zijn, is het moeilijker om een hypotheek te krijgen dan voor jongere huizenkopers. De redenen hiervan zijn de grotere overlijdenskans, het lagere inkomen na pensionering en de mogelijk kortere looptijd van de hypotheek.

Serviceabonnementen

Wees op je hoede als je bij het afsluiten van de hypotheek een serviceabonnement krijgt aangeboden. Het gaat om fikse bedragen, en daarmee ben je er vaak nog niet.

Beoordeel je hypotheekadviseur

Heb je onlangs een adviseur bezocht? De Consumentenbond is benieuwd naar je ervaring. Beoordeel nu je hypotheekadviseur.

Profiteren van renteaftrek

In 2013 ging de hypotheekrenteaftrek op de schop. De rente van nieuwe hypotheken mag alleen nog worden afgetrokken als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost via een annuïteitenhypotheek, duo-hypotheek of lineaire hypotheek. Wat zijn aanraders? 

Woordenboek

Bekijk veelgebruikte termen bij hypotheken en hypotheekvormen.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Als je geld nodig hebt, is een persoonlijke lening of doorlopend krediet vaak het eerste waaraan je denkt. Ga echter niet met de eerste de beste aanbieder in zee. Je kunt honderden, en vaak zelfs duizenden euro's besparen door een lening af te sluiten bij een voordelige aanbieder.

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
Is het - als er sprake is van overkreditering - onmogelijk om met een hypotheek over te stappen naar een andere bank?
Elke Romijnders
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!