Extra informatie

Starter op de woningmarkt

De starter heeft alleen nog de keuze tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Over de hele looptijd gezien zijn ze even duur. De lineaire hypotheek valt voor de meeste starters af omdat de lasten de eerste jaren veel hoger zijn dan die van de annuïteitenhypotheek.

Lokpolissen

In het verleden sloten veel huisbezitters een winstdelende levenhypotheek af, gelokt met hoge winsten. Hoewel deze polissen niet allemaal torenhoge kosten hebben, doet een flink aantal niet onder voor de woekerpolissen.

Eerste indrukken

Producten die nieuw op de markt komen proberen wij zo snel mogelijk aan een kort onderzoek te onderwerpen zodat we een eerste indruk ervan kunnen presenteren. Bekijk de eerste indrukken op het gebied van hypotheken.

Gevolgen strengere leennormen 2015 voor huizenkopers

De Consumentenbond heeft berekend dat potentiële huizenkopers over de hele linie in 2015 een kleine 8% minder kunnen lenen dan in 2014. En mensen met een inkomen van €25.000 kunnen in 2015 maarliefst €30.000 minder lenen voor een hypotheek dan in 2014. Hoe zit dit?

Rekenhulp: Hypotheek oversluiten na de rentevastperiode

Hypotheek oversluiten? Kijk zelf of het gunstig is.

Rekenhulp: Hypotheek oversluiten tijdens de rentevastperiode

Het vervroegd oversluiten van een hypotheek op een lagere rente is niet altijd even verstandig. Reken zelf uit hoe dit voor jou uitpakt.

Onderzoek hypotheekrentes

Sinds het begin van de kredietcrisis is de rente op de geld- en  kapitaalmarkt fors gekelderd. Banken hebben hierdoor lagere kosten en zouden dat voordeel moeten delen met hun klanten, concludeerde de Consumentenbond vorig jaar. De banken doen echter alsof hun neus bloedt en de hypotheekrentes blijven hoog. Alleen de Minister van Financiën kan een einde maken aan deze situatie via afspraken met de hypotheekverstrekkers.

Hypotheek boetevrij aflossen

De hypotheekschuld is door de dalende huizenprijzen hoger dan de vrije verkoopwaarde van de woning. Bij verkoop kun je dus een flinke schuld over houden. Extra aflossen op je hypotheek kan verstandig zijn.

Hypotheekvormen

De annuïteitenhypotheek, aflossingsvrije hypotheek, de spaarhypotheek, de bankspaarhypotheek en de beleggingsverzekeringhypotheek.

Welke hypotheek je kiest hangt af van je wensen en mogelijkheden.

Bankspaarhypotheek

Bij een bankspaarhypotheek leen en spaar je tegelijkertijd. Heb je géén, of alleen maar een lage overlijdensrisicoverzekering nodig, kies dan een bankspaarhypotheek. Ook in andere gevallen is de bankspaarhypotheek vaak eerste keus.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek is de rente op het gespaarde kapitaal even hoog als de hypotheekrente. Dat maakt de spaarhypotheek vooral aantrekkelijk bij een hoge hypotheekrente.

Aflossingsvrije hypotheek

Kenmerkend voor de aflossingsvrije hypotheek is dat je geen kapitaal opbouwt en niets aflost. Om de risico's te beperken mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de vrije verkoopwaarde van de woning.

Makelaar inschakelen: tips

Bij de koop of verkoop van een huis kun je een makelaar inschakelen, dit is niet verplicht. Een makelaar mag niet tegelijkertijd de belangen van een koper en verkoper vertegenwoordigen. Naast de kosten van verschillende makelaars zijn er een aantal punten waar je op moet letten voor je een overeenkomst aangaat, je deze wilt ontbinden of wanneer je een klacht hebt over de makelaar.

Maximale hypotheek berekenen voor leden

Bereken zelf snel en makkelijk het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een hypotheek.

Hypotheeklasten vergelijken voor leden

Wat gebeurt er met je hypotheeklasten als de hypotheekrente stijgt of daalt? En wat zijn dan de gevolgen voor de hypotheekschuld (netto restantschuld) en het inmiddels opgebouwde spaarbedrag? Bereken het met de Netto Hypotheeklastenvergelijker. 

We vergelijken 4 hypotheekvormen:

  • aflossingsvrije hypotheek;
  • beleggingshypotheek;
  • spaarhypotheek;
  • annuïteitenhypotheek.
     

Heb je een spaarhypotheek, dan kun je in de vergelijker desgewenst de premie voor de (verplichte) overlijdensrisicoverzekering invullen. Heb je een beleggingshypotheek, dan gaan we uit van een netto rendement (na aftrek van alle kosten) van 6%. Je kunt dit percentage aanpassen.

Huis opeten

Heb je niet genoeg pensioen, dan kun je je huis 'opeten': met de overwaarde je pensioen aanvullen. Momenteel zijn er 2 aanbieders van deze opeethypotheken: Rabobank en Florius.

De overwaarde op je huis gebruiken

Langgekoesterde dromen hebben een ding gemeen: Het kost vaak veel geld om ze te verwezenlijken. Voor sommige mensen is het een reële optie om daar de overwaarde op het huis voor aan te spreken. Moet je wel zeker weten dat je dat vermogen niet nodig hebt als aanvulling op je pensioen.

Hoe kun je het best de overwaarde op je huis gebruiken? Iedere manier heeft zo zijn eigen voordelen en instinkers.

Een verbouwing financieren

Een verbouwing kan aardig in de papieren lopen. Dan is het fijn als je veel spaargeld hebt. Toch is het soms goedkoper om van je spaargeld af te blijven en een lening af te sluiten voor je verbouwing.

Eerder hypotheek aflossen verstandig?

Er zijn verschillende situaties waarin aflossen op de hypotheek verstandig is.

Als je nog een restje hypotheek hebt, kan het slim zijn om die versneld af te lossen. Op een spaarhypotheek kun je beter niet gaan aflossen. Gewoon sparen levert in dat geval meer op.

Hypotheek met hulp van pa en ma

De financiële steun van ouders om de hypotheek rond te krijgen is aan veel regels gebonden. Ouders moeten nu bijvoorbeeld kunnen aantonen dat ze een deel van de hypotheeklasten van het kind zelf kunnen dragen. Toch zijn er nog volop mogelijkheden om een huis te kopen met hulp van ouders.

Soorten advies en bemiddeling

Er zijn verschillende soorten advies en bemiddeling. Welke past het beste bij jouw situatie?

Onafhankelijk advies

Waar moet je op letten als je op zoek bent naar onafhankelijk financieel advies?

Betalen voor advies

Provisie is voor veel producten verboden. Een beloning voor financieel advies voor bijvoorbeeld een hypotheek of pensioen betaal je rechtstreeks aan de adviseur. Niet alle financiële producten vallen onder het provisieverbod. Ook zijn de regels anders voor bestaande producten, waarover al wel provisie is betaald.

Hypotheek afsluiten zonder tussenpersoon

Het afsluiten van een hypotheek is voor de meeste mensen de grootste financiële beslissing in hun leven. Een verkeerde keuze kan iemand tienduizenden euro's kosten. Om je daarvoor te behoeden kun je advies inwinnen bij een financieel expert. Maar die is ook niet gratis. Wanneer kun je wel en wanneer kun je niet heen om financieel advies bij het afsluiten van een hypotheek?

Scheiden en je hypotheek

Huizenbezitters die in 2014 gingen scheiden, kregen te maken met nieuwe strenge hypotheekregels die in 2011 en 2013 zijn ingevoerd. Je hypotheek wordt onbetaalbaar en je loopt het risico dat je je huis met verlies moet verkopen.

Huis onder water

Je huis staat onder water als de hypotheek hoger is dan de waarde van je huis. Banken financieren de restschuld bij een verhuizing dan niet zomaar mee. Zes tips voor een huis onder water.

Woekerpolis naar banksparen: nog niet overal mogelijk

Wil je van de woekerpolis in je hypotheek af? Je kunt de polis omzetten naar banksparen. Banksparen is een populaire spaarvariant als aantrekkelijk alternatief voor de kapitaalverzekering.

Voorkom hypotheekstress

Financiële producten zijn vaak eindeloos gecompliceerd. Weinig consumenten hebben de benodigde financiële kennis om zelf een hypotheek af te sluiten. De meeste consumenten schakelen daarom een hypotheekadviseur in, maar ook daarbij kan van alles misgaan, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Lees hoe je een goed hypotheekadvies kunt krijgen.

Verzekeringen en je huis

Vaak is het verstandig om naast je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bij een relatief hoge hypotheek ontkom je er zelfs niet aan: de bank stelt zo'n verzekering verplicht. Dat geldt altijd voor een zal de opstalverzekering.

Je hypotheekadviseur zal ook altijd kijken of het verstandig is om een woonlastenverzekering of betalingsbescherming af te sluiten.

Hypotheek voor senioren

Voor huizenkopers die vijftig jaar of ouder zijn, is het moeilijker om een hypotheek te krijgen dan voor jongere huizenkopers. De redenen hiervan zijn de grotere overlijdenskans, het lagere inkomen na pensionering en de mogelijk kortere looptijd van de hypotheek.

Koophuis verhuren via de leegstandwet

Huiseigenaren die hun te koop staande huis tijdelijk verhuren via de leegstandwet hebben na vijf jaar een groot probleem. Hypotheekverstrekkers en minister Blok van Wonen weigeren de termijn van vijf jaar te verlengen. Huiseigenaren worden hierdoor gedwongen hun huis alsnog met verlies te verkopen of te veilen, waardoor ze blijven zitten met een forse restschuld.

Serviceabonnementen

Wees op je hoede als je bij het afsluiten van de hypotheek een serviceabonnement krijgt aangeboden. Het gaat om fikse bedragen, en daarmee ben je er vaak nog niet.

Beoordeel je hypotheekadviseur

Heb je onlangs een adviseur bezocht? De Consumentenbond is benieuwd naar je ervaring. Beoordeel nu je hypotheekadviseur.

Profiteren van renteaftrek

In 2013 ging de hypotheekrenteaftrek op de schop. De rente van nieuwe hypotheken mag alleen nog worden afgetrokken als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost via een annuïteitenhypotheek, duo-hypotheek of lineaire hypotheek. Wat zijn aanraders? 

Video's: Geld, Recht en Verzekeringen

In deze afspeellijst vind je diverse video's over geldzaken, recht, verzekeringen en aanverwante zaken. We hebben video's met tips, hoe we testen en eerste indrukken. In het zoek-balkje rechts op de pagina kun je zoeken naar meer video's over financiële zaken.

Woordenboek

Bekijk veelgebruikte termen bij hypotheken en hypotheekvormen.

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Kun jij helpen?
Bank wil huis verkopen, hen naast hypotheek schuld 127000, nog een rest schuld van 22000 . Betaald naast mijn maandlasten nog 125 euro extra af. Kan ik hier nog tegen ingaan? Om dit te voorkomen? Graag...
dick elderman,
Stel een vraag
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!