Extra informatie

Lineaire en annuïteitenhypotheek

Annuïteitenhypotheek: eerste keus voor starters

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je - zolang de rente niet wordt aangepast - elke maand hetzelfde bedrag. In het begin van de looptijd bestaat dit bedrag vooral uit rente, aan het einde van de looptijd vooral uit aflossing. Dit heeft tot gevolg dat de schuld in het begin maar langzaam daalt. Bij een looptijd van 30 jaar en een rente van 5%, is na vijf jaar slechts 8% van de lening afgelost. Na 10 jaar is dit 18,7% en halverwege de looptijd 32%. Omdat de rente fiscaal aftrekbaar is maar de aflossing niet, nemen de netto lasten elk maand toe. Omdat er op lange termijn altijd sprake is van inflatie is dit geen probleem. Bij een hypotheekrente van 5% is een inflatie van iets meer dan 1,08% al voldoende om de netto lasten reëel te laten dalen.

Voor starters is de annuïteitenhypotheek de aangewezen hypotheekvorm. Doorstromers met een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek kunnen deze het beste meenemen naar de nieuwe woning. Deze hypotheekvormen hebben over de hele looptijd gezien immers lagere nettolasten. Als het bedrag van de oude hypotheek niet volstaat om de nieuwe woning te financieren, dan sluit je een annuïteitenhypotheek voor het restant.

Lineaire hypotheek: veilig voor starters

Bij de lineaire hypotheek los je bij een looptijd van 30 jaar elke maand 1/360 van de oorspronkelijke lening af. Daarnaast betaal je rente over de openstaande schuld. Het nadeel is dat je in het begin hele hoge lasten hebt. Het voordeel is dat de schuld heel snel daalt en dat ook de netto maandlasten elke maand omlaag gaan. Door de hoge aanvangslasten is deze hypotheekvorm niet populair.

Voor starters is de lineaire hypotheek de veiligste vorm. Halfweg de looptijd is de schuld ook de helft van het oorspronkelijke bedrag. Bij de annuïteitenhypotheek is dit nog 68%.

Lees ook meer over:

Vergelijk ook alle hypotheken.

Deel bericht via:

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Kun jij helpen?
wij keen terug naar Nederland. Mijn man is 77 en ik word in Juni 70. Wij willen een appartement kopen van € 185000,00 met een eigen bijdragen van € 80000,00. Is het mogelijk om dan nog een hypotheek...
E. Beek,
Stel een vraag
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!