Extra informatie

Inboedelverzekering en studenten

binnenpagina_inbraakEen inboedelverzekering voor studenten is een van de belangrijkste verzekeringen als je op kamers gaat. Studentenhuizen en studentenflats staan namelijk bekend als plekken waar veel ingebroken wordt. Ten eerste omdat ze vaak niet goed beveiligd zijn. Er blijven vaak deuren of ramen open staan en er is bijna nooit een alarminstallatie ingeschakeld.

Buitenshuisdekking

Verder zijn er in de weekenden en/of vakanties doorgaans weinig of geen mensen thuis.

Bovendien zijn er in een studentenhuis met bijvoorbeeld acht studenten vaak ook acht tv's, computer en telefoons te vinden. Let met het oog op die laatste twee apparaten ook op de aanwezigheid van de zogeheten buitenshuisdekking, voor het geval je laptop of smartphone bijvoorbeeld in de trein wordt gestolen.

Brandveiligheid

BrandEen inboedelverzekering voor studenten dekt de schade als er iets gestolen wordt, maar ook als er waterschade is of brand-/rookschade in je studentenhuis ontstaat. Bijvoorbeeld als je huisgenoot de kraan open heeft laten staan terwijl hij het weekend weg is en water door het plafond is gelekt. Daarbij is het juist in studentenhuizen vaak niet goed gesteld met de brandveiligheid.

Uitkering

Let op: er is wel een aantal eisen waar aan voldaan moet worden, alvorens de verzekering overgaat tot uitkering. Zo moet er bij diefstal altijd sprake zijn van braaksporen, wat in een studentenhuis soms lastiger is; een huisgenoot kan ook even vergeten zijn de deur goed af te sluiten na een avondje stappen.

Korting

Studenten kunnen vaak flinke korting krijgen op een inboedelverzekering. Univé bijvoorbeeld, heeft een speciaal label voor jongeren/studenten (Zekur.nl). Informeer echter altijd eerst bij de huisbaas of die een algemene (of gezamenlijke) inboedelverzekering heeft afgesloten, waar alle studenten ook onder vallen. Zo voorkom je dat je eventueel dubbel verzekerd bent. Het gaat weliswaar 'maar' om een paar euro per maand, maar gedurende je hele studentenhuis praat je dan toch al gauw over een paar hónderd euro. Maak dus voor jezelf de afweging: heb ik voldoende waardevolle spullen om een inboedelverzekering voor studenten te rechtvaardigen, of neem ik het risico?

Aansprakelijkheidsverzekering

De Consumentenbond vindt dat iedereen moreel verplicht is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te hebben. Voor studenten geldt hierbij dat zolang je uitwonend bent voor studie en ongehuwd, je altijd verzekerd bent op de AVP van je ouders. Bij ABN Amro, FBTO, Hema, Interpolis, Polis Direct en Univé geldt dit ook voor gehuwde uitwonende studenten.

Geïnteresseerd in een inboedelverzekering? Kijk in onze vergelijker.

Deel bericht via: