icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen
Gebruikstips

Gebruikstips voor je inboedel- en opstalverzekering

Schade aan je huis of inboedel is erg vervelend. We geven je graag een aantal tips over de afhandeling van schade en waar je op moet letten.

Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering


1
Voorkom onderverzekering

Bij opstalverzekeringen is het belangrijk dat je de juiste herbouwwaarde verzekert. Het bedrag waarvoor je je verzekert is namelijk het maximumbedrag dat de verzekeraar zal uitkeren bij schade. Blijkt bij schade dat de kosten van herbouw hoger zijn dan het bedrag dat je verzekerde, dan is het meerdere voor je eigen rekening. En als het gaat om je huis, kan dat behoorlijk in de papieren lopen.

Meer over onderverzekering 

Gebruikstips_Voorkomonderverzekering

2
Woningbrand: checklist waarop te letten?

Vergelijk bij het afsluiten van een inboedel- en opstalverzekering goed welke vergoedingen je krijgt als je getroffen wordt door een woningbrand. De verschillen tussen de verzekeraars zijn groot. We hebben een aantal tips voor wanneer je huis onverhoopt afbrandt.

  • Maak een goede inventarislijst van al je bezittingen en maak foto's van de inboedel en waardevolle spullen. Bewaar deze gegevens in een omgeving als de ‘cloud’. Zo heb je altijd toegang tot deze informatie.

  • Fotografeer en registreer alle spullen die het calamiteitenbedrijf meeneemt. Dan is er hard bewijs als er spullen ontbreken.

  • Informeer meteen de verzekeraar en geef je mobiele nummer door.

Lees meer van onze tips over wat je kunt doen als je huis (deels) afbrandt

Gebruikstips_Woningbrandchecklist

3
Storm- en waterschade

Schade door storm en directe neerslag wordt door alle verzekeraars gedekt. Van storm is in verzekeringstermen al sprake vanaf windkracht 7, oftewel bij windsnelheden van meer dan 50 kilometer per uur. Schade door een dijkdoorbraak is niet standaard gedekt. Maar wanneer door hevige regenval de putten overstromen is eventuele schade weer wel gedekt. De meeste opstalverzekeraars hanteren bij stormschade wel een verhoogd eigen risico, dat kan oplopen tot €450.

Lees meer over storm- en waterschade 

Gebruikstips_Stormenwaterschade

4
Vergeet je huisdieren niet

Je moet er niet aan denken, maar stel dat je een ongeval krijgt of acuut ziek wordt. Of je huis staat in brand of onder water. Voor jou wordt gezorgd, maar wie bekommert zich over je huisdieren? De Sophia-Vereeniging bedacht een oplossing; de noodsticker.

 

Lees meer over de noodsticker

5
Tips

  1. Wisselen van verzekering is een stuk simpeler geworden. Heb je een inboedel- of opstalverzekering afgesloten vóór 1 januari 2010, dan moet de verzekeraar zelf, en op tijd, laten weten per wanneer de verzekering automatisch wordt verlengd.
  2. Huissleutel kwijt? Meld het snel bij je inboedelverzekeraar. Die zal - zeker als de sleutel is gestolen - de kosten van een nieuw slot vaak vergoeden.
  3. Als je in je huis maatregelen neemt tegen inbraak, krijg je bij een aantal inboedelverzekeraars korting op de premie en/of een betere dekking.

Lees uitgebreid over onze tips 

Gebruikstips_Tips
Community

Hulp nodig?

Wat is eigenlijk het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering? En zijn er nog andere bespaar tips voor deze verzekering? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.