icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen
Koopadvies

Inboedel- en opstalverzekering kiezen

Bij het kiezen van een inboedel- en opstalverzekering komt veel kijken. Waar moet je op letten bij het afsluiten van deze verzekering? En welke modules heb je nodig?

Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering


1
Waar moet ik op letten bij een woonhuisverzekering?

Bij het afsluiten van een inboedel- en opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) is het zaak om een aantal zaken in gedachten te houden.

 • Hoe meer modules je kiest hoe duurder de verzekering wordt. 
 • Je inboedel- en woonhuisverzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten, bespaart geld en gedoe bij een schadeclaim. Het voorkomt ook overlap en gaten in de dekking. Daarnaast geven verzekeraars korting als je meerdere verzekeringen onderbrengt in 1 verzekeringspakket.
 • Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen en/of Borgcertificaat is er meestal premiekorting.
 • Voorkom een dubbele verzekering. Als je een appartement hebt is de woonhuisverzekering vaak via de Vereniging van Eigenaren geregeld. Is jouw appartement luxer afgewerkt, bijvoorbeeld met een dure badkamer, dan kan het verstandig zijn hiervoor een eigen woonhuisverzekering af te sluiten.
 • Vraag een paar offertes aan en vergelijk de premies en dekkingen kritisch.
 • Laat je geen extra verzekeringen aansmeren. Bekijk ook of je met de verzekering wel geld bespaart, als er echt iets aan de hand is. Soms moet je uiteindelijk toch een groot deel zelf betalen.
 • Kijk goed naar de standaard dekking van de verzekering. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Koopadvies_channel1_1200x800

2
Welke extra dekking heb ik nodig?

 • Koopadvies_channel2_1

  Glasverzekering

  Heeft jouw woning bijzonder glas (bijvoorbeeld glas-in-lood)? Kijk of er dekkingsbeperkingen gelden voor glas.

  Glasverzekering

 • Koopadvies_channel2_2

  Kostbare collectie

  Wie kostbare bezittingen heeft (bijvoorbeeld veel sieraden, antiek of een dure verzameling) moet de dekkingen en uitsluitingen goed napluizen in de voorwaarden. 

  Kostbare collectie

 • Koopadvies_channel3_3

  Verbouwing en leegstand

  Kijk goed of je wel of niet verzekerd bent tijdens de verbouwing van je huis. Of wanneer je voor een lange periode niet thuis bent. Vaak is dit uitgesloten. 

  Verbouwing en leegstand

 • Koopadvies_channel3_4

  Sharingpolis

  De deelcultuur wordt steeds populairder in Nederland. Alleen is het uitlenen van bezittingen niet altijd meeverzekerd. 

  Sharingpolis

3
Premieberekening

Welke verzekering biedt jou de beste voorwaarden en de gunstigste premie? Om dat te bepalen, stellen we je in onze vergelijker een aantal vragen over jezelf en over de gewenste dekking. 

Vergelijk inboedel- en opstalverzekeringen

Lees meer over premieberekening

 

 

 

 

 

4
Je appartement verzekeren

Eigenaren van een appartement hoeven in tegenstelling tot huiseigenaren in principe geen eigen opstalverzekering af te sluiten. Als het goed is, doet de Vereniging van Eigenaren (VvE) dat voor het hele complex. Maar wat als die VvE niet (meer) actief is? Of als jouw appartement beduidend luxer is dan de rest?

Lees meer over het verzekeren van je appartement 

 

 

 

 

 

5
Inboedelverzekering en buitenshuisdekking

Een ontwikkeling op het gebied van inboedelverzekeringen is het aanbieden van buitenshuisdekking. Hiermee spelen verzekeraars in op de toename van waardevolle spullen die mensen mee naar buiten nemen. Denk hierbij aan laptops, smartphones, tablets, mp3-spelers, sieraden, horloges, foto- en filmapparatuur. De dekking is in de meeste gevallen optioneel af te sluiten op de inboedelverzekering.

Lees meer over de buitenshuisdekking

Koopadvies_channel4_1200x800

6
Inboedelverzekering voor studenten

Een inboedelverzekering voor studenten is een van de belangrijkste verzekeringen als je op kamers gaat. Studentenhuizen en studentenflats staan namelijk bekend als plekken waar veel ingebroken wordt. Ten eerste omdat ze vaak niet goed beveiligd zijn. Er blijven vaak deuren of ramen open staan en er is bijna nooit een alarminstallatie ingeschakeld.

Lees meer over een inboedelverzekering voor studenten

7
Veelgestelde vragen

 • Ik neem vaak mijn laptop mee onderweg. Dan staat hij niet meer in mijn huis. Ben ik dan toch verzekerd?

  Je inboedel is niet altijd standaard buitenshuis verzekerd. In dit geval heb je vaak een buitenshuisdekking nodig. Dit kun je als module opnemen in je inboedelverzekering.

  Ik heb afgelopen tijd een hoop nieuwe meubels gekocht. Moet ik dit doorgeven in verband met mijn inboedel verzekering?

  Ja! Het is namelijk goed mogelijk dat het bedrag waarvoor je inboedel verzekerd was niet meer overeen komt met de huidige waarde van je inboedel.

  Ik ben van plan mijn huis te gaan verbouwen. Moet ik dit doorgeven voor mijn opstalverzekering?

  Dat is zeker aan te raden. Vooral als je verwacht dat je huis meer waard wordt door de verbouwing is het verstandig om je opstalverzekering aan te passen. Let verder op dat ongelukken tijdens een verbouwing kunnen zijn uitgesloten van je verzekering! Kijk dit goed na in de voorwaarden.

 • Ik hoorde laatst dat je bij schade een contra-expert kunt inschakelen. Hoe gaat dit in zijn werk?

  Door een contra-expert in te schakelen, zorg je ervoor dat de verzekeraar de schade niet zonder pardon in je nadeel kan vaststellen. De verzekeraar is verplicht om de redelijke kosten die hiervoor gemaakt worden te dekken.

  Ik las laatst een artikel over aard- en nagelvaste zaken. Heeft dit ook een relatie met mijn inboedel- en opstalverzekering?

  Zeker! Aard- en nagelvaste zaken vallen namelijk onder de opstalverzekering en niet onder de inboedelverzekering. Dit verschil is bijvoorbeeld belangrijk in geval van brand. De ingebouwde koelkast valt dan onder aard- en nagelvaste zaken en dus onder de opstalverzekering.

  Als ik mijn huis verzeker, is mijn fundering dan ook meeverzekerd?

  Dat hangt af van de verzekering. De fundering is soms wel meeverzekerd in de opstalverzekering maar in andere gevallen niet. Kijk goed of het onder de basisdekking valt of sluit er een extra module voor af.

Community

Hulp nodig?

Wat is eigenlijk het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering? En zijn er nog andere bespaar tips voor deze verzekering? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.