icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak kennisInloggen
Maak kennisInloggen
Koopadvies

Inboedel- en opstalverzekeringen kiezen

Bij het kiezen van een inboedel- en opstalverzekering komt een hoop kijken. Welke moet je op letten bij het afsluiten van deze verzekering? En welke modules heb ik wel en niet nodig?


1
Waar moet ik op letten bij een woonhuisverzekering?

Bij het afsluiten van een inboedel- en opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) is het zaak om een aantal dingen in gedachte te houden.

 • Wie geen specifieke wensen heeft (zoals duurdere bezittingen of bijvoorbeeld speciaal glas) kan een goedkope verzekering kiezen.
 • Inboedel- en woonhuisverzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten, bespaart geld en gedoe bij een schadeclaim. En het voorkomt overlap en gaten in de dekking. Daarnaast geven verzekeraars korting als je meerdere verzekeringen onderbrengt in één verzekeringspakket.
 • Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen en/of Borgcertificaat is er meestal premiekorting.
 • Voorkom een dubbele verzekering. Als je een appartement hebt is de woonhuisverzekering vaak via de Vereniging van Eigenaren geregeld. Is jouw appartement luxer afgewerkt, bijvoorbeeld met een dure badkamer, dan kan het verstandig zijn hiervoor een eigen woonhuisverzekering af te sluiten.
 • Vraag een paar offertes aan en vergelijk de premies en dekkingen kritisch.
 • Laat je niet zo maar extra verzekeringen aansmeren. Bekijk of je met de verzekering bespaart als er echt iets aan de hand is. Soms moet je uiteindelijk toch een groot deel zelf betalen.
 • Kijk goed naar de standaard dekking van de verzekering. Zo kom je niet voor verrassingen te staan

Lees meer over de dekking

Koopadvies_channel1_1200x800

2
Welke extra dekking heb ik nodig?

 • Koopadvies_channel2_1

  Glasverzekering

  Heeft jouw woning bijzonder glas (bijvoorbeeld glas-in-lood)? Kijk of er dekkingsbeperkingen gelden voor glas.

  Glasverzekering

 • Koopadvies_channel2_2

  Kostbare collectie

  Wie kostbare bezittingen heeft (bijvoorbeeld veel sieraden, antiek of een dure verzameling) moet de dekkingen en uitsluitingen goed napluizen in de voorwaarden. 

  Kostbare collectie

 • Koopadvies_channel3_3

  Verbouwing en leegstand

  Kijk goed of je wel of niet verzekerd bent tijdens de verbouwing van je huis. Of wanneer je voor een lange periode niet thuis bent. Vaak is dit uitgesloten. 

  Verbouwing en leegstand

 • Koopadvies_channel3_4

  Sharingpolis

  De deelcultuur wordt steeds populairder in Nederland. Alleen is het uitlenen van bezittingen niet altijd meeverzekerd. 

  Sharingpolis

3
Premieberekening

Om te kunnen bepalen welke inboedel- en opstalverzekering voor jou de beste voorwaarden en de gunstigste premie biedt, stellen we je in onze vergelijker een aantal vragen over jezelf en over de gewenste dekking. Hieronder leggen we uit waarom we vragen wat we vragen.

Lees meer over premieberekening

 

 

 

 

 

4
Inboedelverzekering- en opstalverzekering en studenten/buitenshuisverzekering

Een ontwikkeling op het gebied van inboedel- en opstalverzekeringen is het aanbieden van buitenshuisdekking. Hiermee spelen verzekeraars in op de toename van waardevolle spullen die mensen mee naar buiten nemen. Denk hierbij aan laptops, smartphones, tablets, mp3-spelers, sieraden, horloges, foto- en filmapparatuur. De dekking is in de meeste gevallen optioneel af te sluiten op de inboedelverzekering.

Een inboedelverzekering voor studenten is een van de belangrijkste verzekeringen als je op kamers gaat. Studentenhuizen en studentenflats staan namelijk bekend als plekken waar veel ingebroken wordt. Ten eerste omdat ze vaak niet goed beveiligd zijn. Er blijven vaak deuren of ramen open staan en er is bijna nooit een alarminstallatie ingeschakeld.

Lees meer over buitenshuisdekking en inboedelverzekering voor studenten

Koopadvies_channel4_1200x800

5
Je appartement verzekeren

Eigenaren van een appartement hoeven, in tegenstelling tot huiseigenaren – in principe geen eigen opstalverzekering af te sluiten. Als het goed is, doet de Vereniging van Eigenaren (VvE) dat voor het hele complex. Maar wat als die VvE niet (meer) actief is? Of als jouw appartement beduidend luxer is dan de rest?

Lees meer over het verzekeren van je appartement 

 

 

 

 

 

6
Veelgestelde vragen

 • Ik neem vaak mijn laptop mee onderweg. Dan staat hij niet meer in mijn huis. Ben ik dan toch verzekerd?

  Je inboedel is niet altijd standaard buitenshuis verzekerd. In dit geval heb je vaak een buitenshuisdekking nodig. Dit kun je als module opnemen in je inboedelverzekering.

  Ik heb afgelopen tijd een hoop nieuwe meubels gekocht. Moet ik dit doorgeven in verband met mijn inboedel verzekering?

  Ja! Het is namelijk goed mogelijk dat het bedrag waarvoor je inboedel verzekerd was niet meer overeen komt met de huidige waarde van je inboedel!

  Ik ben van plan mijn huis te gaan verbouwen. Moet ik dit doorgeven voor mijn opstalverzekering?

  Dat is zeker aan te raden. Zeker als je verwacht dat je huis straks meer waard wordt is het verstandig om je opstalverzekering erop aan te passen. Let verder op dat ongelukken tijdens een verbouwing kunnen zijn uitgesloten van je verzekering! Kijk dit goed na in de voorwaarden.

 • Ik hoorde laatst dat je bij schade een contra-expert kunt inschakelen. Hoe gaat dit in zijn werk?

  Door een contra-expert in te schakelen, zorg je ervoor dat de verzekeraar de schade niet zonder pardon in je nadeel kan vaststellen. De verzekeraar is verplicht om de redelijke kosten die hiervoor gemaakt worden te dekken.

  Ik las laatste een artikel over aard- en nagelvaste zaken. Heeft dit ook een relatie met mijn inboedel- en opstalverzekering?

  Zeker! Aard- en nagelvaste zaken vallen namelijk onder de opstalverzekering en niet onder de inboedelverzekering. Dit verschil is bijvoorbeeld belangrijk in geval van brand. De ingebouwde koelkast valt dan onder aard- en nagelvaste zaken en dus onder de opstalverzekering.

  Als ik mijn huis verzeker is mijn fundering dan ook meeverzekerd?

  Dat hangt af van de verzekering. De fundering is soms wel meeverzekerd in de opstalverzekering maar in andere gevallen niet. Kijk goed of het onder de basisdekking valt of sluit er een extra module voor af.

Community

Hulp nodig?

Wat is eigenlijk het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering? En zijn er nog andere bespaar tips voor deze verzekering? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.