Extra informatie

KeePass: wachtwoordkluis workshop

Goede, unieke wachtwoorden bedenken is best een klus. En dan zijn het er ook nog zo veel! Gelukkig zijn er wachtwoordmanagers: programma's waarmee het beheren van wachtwoorden eenvoudig wordt. Hoe werkt dat, en wat is het beste programma? Bekijk voor het antwoord onze test van 5 wachtwoordmanagers.

video In deze workshop leggen we je stap-voor-stap uit hoe de wachtwoordmanager KeePass werkt. KeePass is niet de meest uitgebreide wachtwoordmanager, en ook niet de meest gebruiksvriendelijke. Maar het is wel de enige wachtwoordmanager die helemaal gratis (en open source) is. Vandaar dat we KeePass aanraden aan mensen die eens een wachtwoordmanager willen proberen.

KeePass is Engelstalig en er is alleen een officiële versie voor Windows. Voor andere besturingsystemen zijn er versies die door de makers aangeraden worden.

1. Download & installeer KeePass

Je vindt KeePass op http://keepass.info/download.html. We raden de 'professional' versie aan (versie 2.x). Op dezelfde pagina vind je ook
de versies voor andere besturingssystemen, zoals Mac OS en Linux.

2. Maak een nieuwe wachtwoordkluis aan 

Een wachtwoordkluis heet in KeePass een 'database'. Je maakt een nieuwe kluis met File->New.. Geef het bestand een naam, bijvoorbeeld  'wachtwoorden.kdbx' en sla het op een logische plaats op.

Je moet nu een moederwachtwoord voor je kluis opgeven. Let op: dit wachtwoord moet je onthouden! Kies een sterk wachtwoord of een lange wachtzin, herhaal het wachtwoord en klik op 'OK'.

  Keepass_svs_web_1_440

 

Eventueel kun je in het volgende scherm je kluis een naam geven en hem voorzien van commentaar. Dit is niet noodzakelijk. Klik op 'OK'.

Keepass_svs_web_2_440

 

3. Maak een nieuwe groep aan

Binnen je kluis in KeePass kun je wachtwoorden groeperen. We maken hier een groep aan voor webwinkels. Klik met de rechtermuisknop op de naam van je wachtwoorkluis en kies 'add group'.

Keepass_svs_web_3_440

 

Typ in het volgende scherm de naam, bijvoorbeeld 'Webwinkels'  en klik 'OK'.

Keepass_svs_web_4_440

 

4. Voeg een wachtwoord toe

We gaan nu een wachtwoord toevoegen aan de groep 'Webwinkels'. Zorg dat de groep 'Webwinkels' geslecteerd is, klik met de rechtermuisknop in het rechterdeel van het venster en kies 'Add Entry...'

Keepass_svs_web_5_440

 

Voeg nu de gegevens in: de titel, de gebruikersnaam en eventueel het internetadres. Het wachtwoord wordt automatisch voor je gegenereerd. Je kunt het wachtwoord bekijken en wijzigen als je op het icoontje met de 3 bolletjes klikt.

  Keepass_svs_web_6_440

 

Je kunt eventueel een nog sterker wachtwoord laten genereren als je op het icoontje daaronder klikt en kiest voor 'Open Password Generator...'   

Keepass_svs_web_7_440

 

Klik als je klaar bent op 'OK'.

5. Sla de kluis op

Klik op het diskette-icoontje om je kluis, met het nieuwe wachtwoord, op te slaan.

6. Knip en plak het wachtwoord

We hebben nu een kluis met een opgeslagen wachtwoord. Als je het wachtwoord nodig hebt, kun je op de regel gaan staan, met de rechtermuis klikken, en kiezen voor 'Copy Password'. je kan ook direct de toetscombinatie Ctrl+C gebruiken.

Keepass_svs_web_8_440

 

Je hebt nu 12 seconden om het wachtwoord te plakken op de juiste plek. 

 

Dit is in de basis de manier waarop KeePass en andere wachtwoordmanagers werken. Er zijn andere wachtwoordmanagers die het je nog makkelijker maken. Bijvoorbeeld door de wachtwoorden automatisch voor je in te vullen via een browseruitbreiding. Die oplossing zijn echter meestal niet gratis. Lees voor meer informatie onze test wachtwoordmanagers.

Extra: delen van de kluis via Dropbox

Je kunt je wachtwoordkluis ook op meerdere computers toegankelijk maken. Dat is heel eenvoudig. Je kunt je wachtwoordkluis met File->Save As opslaan in je Dropbox folder, en dan doet Dropbox de rest.

Extra: documenten veilig opslaan in de kluis

Keepass biedt ook nog de interessante optie om bestanden als 'attachment' in de kluis toe te voegen. Deze bestanden worden met de wachtwoordkluis meeversleuteld, en ze zijn dus ook alleen te lezen als je de kluis en het moederwachtwoord hebt. Dat is handig voor gevoelige documenten die je toch vaak nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een scan van je paspoort.

Klik met de rechtermuisknop op een wachtwoord en kies 'Edit/view Entry'. Ga naar het tabje 'Advanced' en kies Attach->Attach File(s)... 

Keepass_svs_web_9_440

 

Deel bericht via:

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
C. Consumentenbond inlog relatie 1
Beantwoord door
C. Consumentenbond inlog relatie 1,
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!