Extra informatie

ProviderMonitor: wie staat er op nummer 1?

logo_providermonitorDe Consumentenbond bewaakt de kwaliteit van internetproviders met een gebruikerspanel. De 11.000 panelleden geven maandelijks hun ervaringen door. Deze Providermonitor leidt tot een rangschikking. Welke provider gaat aan kop?

Modemrouter van je provider getest voor leden

netwerk-102x92Veel internetproviders leveren tegenwoordig een modemrouter (een modem met ingebouwde router). Als deze niet voldoet dan kun je een losse draadloze router op de modemrouter aansluiten. Soms is dit lastig, maar meestal is het de moeite waard, vooral vanwege een betere wifi-dekking.

Over aanbieders van internet, tv en telefonie

De breedbandmarkt is zo goed als verzadigd en glasvezel is zijn opmars begonnen. Aanbieders van internet proberen zich van elkaar te onderscheiden met abonnementen waarbij de snelheid van de verbinding, de prijs en diverse extra's belangrijke factoren zijn.

Enquête: tevreden over glasvezel

Glasvezel belooft 'supersnel internet' en 'superieure beeldkwaliteit', we vroegen onze panelleden wat ze daarvan merken.

Vergelijken en overstappen met de Consumentenbond doe je zo

Wil je internetproviders vergelijken en wisselen van aanbieder? Maak dan gebruik van de vergelijker internet, telefonie en digitale televisie van de Consumentenbond. Overstappen is zo gebeurd.

Lees hoe het werkt.

Internet via wifi-hotspots

dossier mobiele telefoons mobiel 4 102 x 92Op maar liefst 1,5 miljoen locaties in Nederland kun je met je smartphone of tablet inloggen op een gratis wifinetwerk. Al die gratis wifipunten zijn handig, maar er kleven ook risico's aan. Vooral over de veiligheid van publieke wifinetwerken krijgt de Consumentenbond veel vragen. Hieronder de 9 meestgestelde.

Besparen op internetkosten

Voor sommige internetabonnementen betaal je al gauw meer dan €50 per maand! Maar je kunt hier zeker op besparen. Het juiste abonnement kiezen is belangrijk, maar je kunt ook bijvoorbeeld gratis via internet bellen. Lees hier alle tips hoe je kunt besparen op je internetkosten.

Thuis je internet versnellen

globe-wereldbol- meter-102x92Je kunt voor sneller internet een duurder abonnement nemen. Maar in en om jouw huis zijn ook vertragende factoren. Herken 9 bottlenecks en pak ze aan. 

Traag internet? Stappenplan voor klachten bij een trage internetverbinding

De Consumentenbond krijgt al jaren veel klachten van consumenten die aangeven dat ze niet de internetsnelheid krijgen waar ze voor betalen. Ervaar jij ook structureel een lagere snelheid dan beloofd? Volg ons stappenplan en haal je recht!

Internet op meerdere apparaten

Op de modem van je provider kun je vaak meerdere apparaten aansluiten, draadloos of via een netwerkkabel. Welke netwerkmogelijkheden heb je en hoe ga je om met eventuele problemen?

Beveilig je wifi

boef-102x92Het is belangrijk om je draadloze wifi-netwerk goed te beveiligen. Niet alle routers zijn even veilig als ze uit de verpakking komen. Volg daarom onze tips op, om te voorkomen dat anderen misbruik maken van je internetverbinding. Of erger: toegang krijgen tot jouw apparaten.

Draadloos netwerk controleren

Met een onbeveiligd of slecht beveiligd draadloos netwerk is het voor kwaadwillenden eenvoudig jouw persoonlijke gegevens te bekijken of de internetverbinding te misbruiken voor kwalijke zaken (versturen spam, kinderporno). Volg een stappenplan om de beveiliging te controleren en zonodig aan te passen.

Veilig online: onze tips

Als je niet oplet op internet, kan je veel narigheid overkomen: je bestanden worden versleuteld of je e-mail, Facebook- of Twitter-account worden gehackt. Er kan zelfs fraude gepleegd worden met je internetbankieren! De gevolgen van dat soort internetcriminaliteit kunnen zeer ernstig zijn. Hoe zorg je dat het jou niet overkomt? We geven 12 tips.

Internetstoring oplossen

Wat moet je doen als de internetverbinding hapert of helemaal niet meer werkt? Zomaar wat prutsen met je computer of modem is niet handig; je komt misschien van de regen in de drup. Volg ons praktische stappenplan.

Onderhandelen met je provider

Voor een betere deal met je provider kun je onderhandelen. Zet je schaamte opzij en pak de telefoon! Met onze 11 tips bespaar je op je internet en tv-abonnement. 

Opzeggen en aanpassen abonnement

Je wilt van je abonnement af, naar een andere provider overstappen of je bent op zoek naar een beter aanbod. Misschien gebruik je de vaste telefoonlijn niet meer, wil je een ander tv-pakket of een hogere internetsnelheid. Hoe pak je dat aan?

Gratis bellen via internet

skype_headset_v3Zeker telefoontjes naar het buitenland kunnen aardig in de papieren lopen. Bellen via een telefonieprogramma als Skype op de pc is gratis en - als je wilt - mét beeld.

Gratis e-mailprogramma's

Welke e-mailprogramma werkt het handigst? Wij vergeleken gratis emaildiensten en e-mailprogramma's als Outlook, Yahoo, Gmail en Thunderbird.

E-mail instellen: stappenplan

E-mail blijft handig: berichten sturen wanneer het jou uitkomt. En ook de ontvangen berichten lezen wanneer het jou schikt. Het in gebruik nemen van een e-mailadres en -postbus bij een internetprovider is niet al te moeilijk. Mogelijk kun je toch wat hulp gebruiken.

Klagen bij de internetprovider

KlachtenkompasJe kent het wel: je hebt een klacht over je internetprovider, je belt de helpdesk en dan moet je je verhaal meermalen uitleggen. Of je zou teruggebeld worden over je probleem met internet en dat gebeurt niet. Goed klagen en tot een oplossing komen is nog best moeilijk. Ons stappenplan helpt hierbij.

UPC neemt Ziggo over: veelgestelde vragen

UPC en Ziggo gaan samen verder onder de naam Ziggo. Het wordt de grootste kabelaar van Nederland: 7 miljoen huishoudens als potentiële klant. Wat heeft dit voor consequenties?

Eerste indrukken

Producten die nieuw op de markt komen proberen wij zo snel mogelijk aan een kort onderzoek te onderwerpen zodat we een eerste indruk ervan kunnen presenteren. Bekijk de eerste indrukken op het gebied van internet en software.

Vast bellen via de provider

Alternatieve DNS-server instellen: stappenplan

Door de aanval op de DNS-server van Ziggo in augustus 2015 werkte bij bijna 2 miljoen Ziggoklanten (en hun huisgenoten) de internetverbinding niet. Heb jij hier ook mee te maken? Lees hoe je een alternatieve DNS-server instelt zodat je weer kunt internetten.