Extra informatie

Gratis bellen via internet

Bellen naar het buitenland via een vaste of mobiele telefoon is aardig duur. Bellen via internet kan dan een uitkomst zijn. Dit kan je doen via software zoals Skype dat gratis beschikbaar is voor de pc of Mac. Als je wilt kun je met dat programma ook videobellen, dus mét beeld erbij

Bellen via internet naar vaste of mobiele telefoons (vanuit je eigen belsoftware) kan wel, maar is niet gratis; je moet er beltegoed voor kopen. De tarieven - zoals die van Skype - zijn meestal aantrekkelijk. Lees er meer over bij de tips voor het gebruik van Skype.

Buiten het besparen op de telefonie-tikken, kun je nog meer besparen op je internetkosten. Voor video-bellen is de laagste geboden snelheid meestal hoog genoeg.

Wat heb je nodig om te bellen via internet?

 • skype_headset_v2Om te bellen via internet heb je een apparaat nodig dat verbonden is met internet, bijvoorbeeld een Windows- of Mac-computer. Een vlotte tablet zoals de iPad of de Samsung Galaxy Tab of een krachtige smartphone zoals de iPhone is ook goed.
 • Op dit apparaat installeer je een programma voor internettelefonie (als het er al niet op staat). Even opletten: dit moet - zoals gezegd - hetzelfde programma zijn dat de gesprekspartner gebruikt.
 • In laptops, smartphones en tablets zitten vaak al speakers en een microfoon ingebouwd. Die zijn nodig voor het tweeweg audioverkeer. Voor pc's of Macs kan het zijn dat zulke audiovoorzieningen nog niet aanwezig zijn. Koop dan een headset inclusief microfoon (vanaf zo'n €15 bij een computerwinkel) (zie foto).
 • Wil je ook beeld bij je gesprekken, kijk dan of je laptop niet al een webcam ingebouwd heeft zitten in de rand van het scherm. Smartphones en tablets hebben dit bijna allemaal. Heb je een desktop-pc zonder webcam dan kun je zelf een webcam aansluiten (ook vanaf €15 verkrijgbaar).

Populaire programma's om te bellen via internet

 • Skype. Bellen via internet wordt vaak ' apple_facetimeskypen' genoemd, want Skype is met honderden miljoenen gebruikers wereldwijd het meestgebruikte programma om te bellen via internet. De Skypesoftware kan worden geïnstalleerd op alle bekende computersystemen (Windows, Mac OS X en Linux), op veel smartphones (iPhone, Android, BlackBerry, Symbian) en ook op Androidtablets, Windowstablets of iPads.
  Bij het downloaden van Skype.com zijn er sinds kort 2 keuzen: er is voor de pc een gratis versie die reclame toont en een Premiumversie waar Skype €8,04 per maand voor vraagt. Deze laatste is advertentievrij en heeft extra's als met meer dan één persoon webcambeelden uitwisselen. De gratis Skypeversie zal voor de meeste mensen voldoen. Skype is beschikbaar in het Nederlands
 • FaceTime. Op apparaten van Apple zoals de MacBook, iMac, iPhone, iPad en iPod Touch kun je gebruik maken van FaceTime voor een audio- of videogesprek (zie afbeelding). Helaas kan er geen contact worden gelegd met Windowsgebruikers en dat is een drastische beperking. Geen Applehardware? Dan geen contact. Facetime is beschikbaar in het Nederlands.
 • Viber. Viber is een programma dat lijkt op Skype en stelt je in staat om gratis naar elkaar te bellen, berichten te sturen en afbeeldingen te delen. Viber is er voor de meeste apparaten, van pc en Mac tot aan iPhone, Androidsmartphones, iPad, Windows smartphones, BlackBerry smartphones, Nokia smartphones en tablets. De app kan gebruikt worden over wifi maar ook over het mobiele netwerk (3G en 4G). Tegen lage tarieven kun je met viber ook naar vaste en mobiele telefoons bellen die geen gebruik maken van Viber.
  De privacy bij Viber is in het geding omdat de app je complete adresboek naar hun eigen server kopieert. Volgens Viber gebruiken ze dit echter alleen om te zien wie van je contacten nu of in de toekomst ook Viber gebruikt. Het wordt niet permanent opgeslagen; verwijder je Viber dan wordt de kopie ook verwijderd (zo staat in de voorwaarden). Viber is beschikbaar in het Nederlands. Lees ook onze review van Viber.

Skype: gebruiksgemak en voor veel platforms 

Als het gaat om beeld- en geluidskwaliteit ontlopen de programma's elkaar niet veel. De snelheid van de computer en de internetverbinding zijn bepalender, maar dit staat los van de keuze van de software. Het grote voordeel van Skype is het gebruiksgemak en dat het voor veel platforms beschikbaar is. Anders ligt dat bij FaceTime dat alleen voor Apple apparaten beschikbaar is. Heb je beide een Apple apparaat, dan is FaceTime wel erg handig en gebruiksvriendelijk. Viber werkt ook redelijk goed, maar heeft een privacy-nadeel: het kopieert je complete adresboek naar zijn server. 

 

Benieuwd welke telefoniepakketten de internetproviders aanbieden? Check dan onze Vergelijker.

Deel bericht via: