Extra informatie

Kabel, ADSL of glasvezel

ADSL2+Snel internet wordt geleverd via:

  • de (tv)kabel;
  • de telefoonlijn, oftewel ADSL.
  • via glasvezel 

Kies je voor internet via de kabel, ADSL of glasvezel? De technieken hebben zo hun voor- en nadelen.

Internet via de kabel

In Nederland hebben we 2 grote landelijke kabelaanbieders: Ziggo en UPC. Enkele kleinere providers zijn Caiway en Zeelandnet.

Verplichte tv-afname 
Kabelaanbieders zijn van oudsher analoge tv-aanbieders. Televisie is dan ook de basisdienst die je verplicht moet afnemen. Nu kun je - naast het digitale tv-signaal waarvoor je een kastje nodig hebt - op andere plekken in huis ook analoog tv kijken (behalve bij Caiway). Kabelaars willen die mogelijkheid op de lange duur stoppen, om zo ruimte te maken voor digitale diensten.

Kwaliteit tv en telefonie
De kwaliteit van digitale kabeltelevisie is dik in orde. De kabelaars bieden extra diensten aan, zoals uitzendinggemist en films huren. Het zappen van kanaal naar kanaal gaat bij digitale tv via de kabel wat sneller dan met digitale tv via ADSL. Ook de kwaliteit van de telefonie over de kabel is in orde.

Internetsnelheid
De kabelaanbieders komen over het algemeen veel dichter in de buurt van de beloofde snelheid, én ze kunnen abonnementen leveren met veel hogere snelheden. De snelste kabelabonnementen zijn op dit moment meer dan 100 Mbit/s.

Regiomonopolie
Kabelaanbieders leveren internet, bellen en tv alleen binnen een bepaalde regio. Aan de hand van een postcodecheck bij een kabelaanbieder (of in de Vergelijker Internet, Digitale tv & Bellen) kun je opzoeken welke kabelaanbieders op jouw adres diensten kunnen leveren. Er is meestal maar één aanbieder op jouw adres. Dat is een nadeel: ben je ontevreden over jouw provider dan kun je niet naar een andere overstappen.

Internet via ADSL 

De koperen telefoonlijn is door middel van ADSL-techniek geschikt gemaakt voor snel internet en digitaal bellen. Aanbieders van zulke diensten noemen we ADSL-providers.

Half zo snel als beloofd
Internet via de koperdraad is in de praktijk moeilijker op te voeren dan internet via de kabel. De snelheid van ADSL is gemiddeld de helft van wat wordt beloofd. Dat komt onder andere doordat de snelheid bij ADSL afneemt naarmate je verder van de wijkcentrale woont.

Tv via ADSL
Een aantal partijen biedt ook televisie via ADSL: IP-tv. Je moet wel een postcodecheck doen (bijvoorbeeld binnen de Vergelijker Internet, Digitale tv & Bellen) om te kijken of op jouw adres het ADSL wel snel genoeg is voor het doorgeven van digitale televisie.

Tv snoept bandbreedte
Bij de snelste ADSL-abonnementen gaat de bandbreedte die nodig is voor IP-tv af van de bandbreedte voor internet. Voor HD-tv is tot 8 Mbit/s per kanaal. Tv-kijken heeft dus in dat geval invloed op de snelheid die je ervaart bij het internetten. Bij kabel zijn tv en internet gescheiden en speelt dat probleem niet.

ADSL kan goedkoper zijn
Wie in de Vergelijker Internet, Digitale tv & Bellen opzoekt welke abonnementen beschikbaar zijn, ziet vaak dat ADSL-aanbieders de goedkoopste zijn voor het basispakket internet, bellen en tv. Wie de snelste abonnementen opzoekt, of uitgebreidere pakketten met veel zenders in HD wil, komt vaker bij kabelproviders uit.

Internet via glasvezel

Glasvezel is in opkomst. Wie sneller internet wil dan kabel en ADSL kan kijken of internet via glasvezel beschikbaar is op zijn of haar adres. Dat kan met een postcodechecker bij glasvezel-leggers als Reggefiber (waar verschillende providers op actief zijn) of CIF (vooral Caiway is hierop actief).

Glasvezel kan honderden megabits per seconde leveren en uploaden gaat even snel als downloaden.

Glasvezel is nog lang niet in heel Nederland beschikbaar, maar wel op steeds meer plaatsen. Bent u geïnteresseerd in glasvezel en/of wordt het in uw gemeente aangelegd? Kijk dan ook in het dossier over glasvezel

Deel bericht via: