Extra informatie

Thuis je internet versnellen

Internetprovider banner naar wizard

Je kunt thuis je internet versnellen door een duurder abonnement te nemen. Maar in en om jouw huis zijn ook vertragende factoren. Herken 9 bottlenecks en pak ze aan. Zo kun je je internet versnellen:  

1. Meet de internetsnelheid

Traag internet kán aan de provider liggen. Doe een speedtest. Meet de snelheid van je internetverbinding, voordat je boos de provider belt. Een goede indicatie geeft www.speedtest.net. Let wel op dat je 'Test starten' klikt en niet op de reclamebanner.

Belangrijk: zorg dat de pc tijdens de speedtest via een netwerkkabel aan het thuisnetwerk is verbonden en niet via wifi, anders meet je de - veel lagere - snelheid van je draadloze netwerk. Leveren de metingen herhaaldelijk véél lagere snelheden dan wat is beloofd, neem dan contact op met de provider. internetproviders11

Dat laatste heeft zin: in de helft van de gevallen levert een telefoontje met de provider een snellere verbinding, zo blijkt uit een  enquête van de Consumentenbond onder 500 internetters.

De oplossingen van de providers varieerden bij hen van het op afstand (helpen) resetten of beter instellen van de modemrouter tot het upgraden en schoonmaken van de pc.

Soms heeft de internetverbinding fundamentele beperkingen waar je niet veel aan kunt doen. Bij adsl en vdsl (snel/zeer snel internet over de telefoonlijn) geldt: hoe groter de afstand tot de wijktelefooncentrale, des te lager de internetsnelheid. In praktijk wordt daarom maar een deel van de maximum snelheid gehaald. Een zogeheten postcodecheck op de site van de provider moet je (voor je het abonnement afsluit) een indicatie geven van de te verwachten snelheden op jouw adres (die snelheden kunnen lager zijn dan de geadverteerde maximale snelheden).

Vergelijken van internet aanbieders en eventueel overstappen naar sneller internet (via adsl, kabel of glasvezel) kan via de Consumentenbond, ga naar Internetproviders vergelijken en kies het abonnement dat het beste bij je past.

2. Wifi-ontvangst verbeteren

Veel apparaten in huis zijn tegenwoordig via een draadloos netwerk (wifi) aan internet verbonden. Veel consumenten geven aan dat ze 'traag internet' hebben maar ze bedoelen vaak dat ze last hebben van 'traag wifi'.

Bekijk praktijkvideo Bij een draadloos netwerk is het bereik beperkt tot enkele tientallen meters vanaf de wifizender in de (modem)router. Hoe verder weg van de zender; hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid. Bovendien is de kans op verstoring van het draadloze signaal groot, door muren, plafonds en andere obstakels. Een computernetwerk met netwerkkabels (dat geen last heeft van obstakels en tot honderden meters goed functioneert) is voor veel consumenten geen alternatief; daar kunnen de tablets en smartphones in huis niet mee overweg.

Probeer eerst met simpele trucs de wifi-ontvangst te verbeteren. Bij 4 op de 10 internetabonnees staat de draadloze (modem)router in de meterkast, zo blijkt uit het eerder genoemde onderzoek. Dat levert soms problemen op. Volg onze tips om het bereik te vergroten:

  • Plaats de router eens buiten de meterkast en meet het verschil.
  • Plaats de router ook eens wat hoger; de radiostralen hebben dan mogelijk minder obstakels.
  • Ligt de router plat, zet hem dan eens rechtop en draai de antennes in andere posities als deze antennes extern zijn. Het kan echt verschil maken en je kunt dat zelf eenvoudig vaststellen (zie stap 1).
  • Je kunt de router ook in een andere (meer centrale) kamer opstellen, maar dat betekent wel kabels verlengen en doortrekken.

3. Geen bereik? Internet via het stopcontact!

Blijft het wifibereik te beperkt in bepaalde kamers? Je kunt een lange netwerkkabel door het huis leggen. Een goed alternatief is een setje stroomnetadapters (eenvoudige heb je vanaf circa €50). Deze netwerkadapters gebruiken je elektriciteitsnet als computernetwerk. Ze zijn meestal simpel te installeren; zie onze video op Youtube.

Je steekt de ene adapter bij de router in een stopcontact en verbindt dezelfde adapter via een netwerkkabel met de router. De andere adapter prik je op zolder in het stopcontact en die netwerkkabel stop je weer in de pc.

Nieuw zijn stroomnetadapters met een geïntegreerde wifizender (gemiddeld zo'n €100 per set). Handig want nu kun je op de zolderverdieping niet alleen je desktopcomputer aansluiten, maar dankzij de wifizender ook je smartphone of tablet gebruiken! Inmiddels is een aantal van deze stroomnetadapters met wifi getest.

4. Repeater: in bepaalde situaties bruikbaar

Stel dat een kamer met (heel) matige wifi-ontvangst grenst aan een kamer waar de ontvangst nog goed is (dat kun je zelf meten; zie stap 1). In dat geval kun je daar een repeater of wifi-range-extender plaatsen. Het is in feite een steunzender: hij pikt het signaal op van je draadloze netwerk en stuurt het versterkt door via een tweede wifinetwerk.

We hebben een praktijktest gedaan met een range extender (de €70-kostende Belkin N300) en de installatie blijkt niet moeilijk. Wel hebben alle range extenders een fundamentele beperking: ze halveren ruwweg de draadloze snelheid van de router, omdat ze in de regel ver van de bron staan (de router) en ze meestal niet tegelijk kunnen ontvangen en versturen. Deze oplossing is daarom geschikt voor gewoon internetgebruik, maar niet om grote bestanden snel te kunnen binnenhalen. De snelheid volstaat om tv te kijken via uitzendinggemist en de tv-apps van de digitale tv-providers.

5. Losse access point installeren

Een andere manier om het wifi-netwerk in moeilijk te bereiken kamers te verbeteren is het installeren van een access point. Een wifi access point geeft het internet door aan de desbetreffende kamer(s) via een netwerkkabel. Bij kabeltje.com kun je voordeling lange netwerkkabels kopen om deze door te trekken naar andere kamers. Het ene uiteinde steek je in je (modem)router en het andere einde steek je in de wifi access point. Deze kan het internetsignaal op zijn beurt weer draadloos of bedraad doorgeven aan alle internetbehoevende apparaten.

Wil je verzekerd zijn van een makkelijk te installeren en goed werkende accesspoint?

Log in of word lid en bekijk hier wat het beste accesspoint uit de test is!

6. Trage pc versnellen

Een oudere pc geeft ook een trage internetervaring. Zeker een pc met te weinig intern geheugen. Met minder dan 1 GB is Windows XP traag en Windows Vista en Windows 7 hebben 2 GB nodig. Upgraden naar meer geheugen is vaak niet moeilijk: een kwestie van het juiste type geheugenmodule in de pc prikken. Menige winkelier doet dat graag voor je. Zorg zelf dat de pc bij het starten niet onnodig veel programma's laadt. Denk aan p2p-programma's (peer-to-peernetwerk) of Skype. Zie de instellingen in deze software.

Zorg ook dat er niet meerdere virusscanners en firewalls tegelijk geladen zijn. 

7. Gebruik een adblocker

Banners in webpagina's vertragen het browsen over internet aanzienlijk. Met een zogeheten 'adblocker' (advertentiestopper) laden de internetpagina's in je browser 2,5 keer zo snel. Naast voordelen kennen de adblockers ook nadelen. Je leest erover in onze veelgestelde vragen over adblockers

8. Downloaden: over (snelle) kabel

Mogelijk download je op één van de pc's veel films en muziek. Om grote bestanden zo vlot mogelijk binnen te halen kun je de 'downloadcomputer' het beste niet draadloos koppelen in je netwerk maar met een netwerkkabel aan de (modem)router verbinden.

Deze UTP-kabel moet geschikt zijn voor (snel) tot 1000 Mbps-dataverkeer (gigabit) als de provider meer dan 100 Mbps dataverkeer belooft. En als je een wat oudere router aan de snelle modem van je provider hebt gekoppeld, moet je controleren of die router wel over een 1 Gbps-poort beschikt en met een wifi (draadloos netwerk) volgens de 'N'-technologie werkt. Anders remt de oude router je hyperbreedbandverbinding af.

Een nadeel van veel downloaden op één pc is dat het internet op de andere pc's vertraagt. Een remedie is om alleen te downloaden wanneer de andere computergebruikers er geen last van hebben, bijvoorbeeld 's nachts. In de programmatuur waarmee je films en muziek downloadt kun je die maximale snelheid instellen.

Deel bericht via: