Extra informatie

Veelgestelde vragen over internet

Wat is sneller: ADSL, kabel of glasvezel?

Eerdere metingen hebben uitgewezen dat de 20/25 Mbit/s-abonnementen van kabelproviders sneller zijn dan die van de ADSL-providers. De gemeten snelheden van abonnementen van glasvezelproviders en kabelaanbieders ontlopen elkaar niet zo veel. A/VDSL snelheden (VDSL is de snellere variant van ADSL) zijn een ‘theoretisch maximum’. Hoe verder je namelijk van de wijkcentrale afwoont, hoe minder snel het internet.

Kabel- en glasvezelaanbieders bieden hogere internetsnelheden aan dan ADSL-providers.

Bij glasvezel is de down- en uploadsnelheid gelijk (symmetrisch). Bij kabel en ADSL ligt die uploadsnelheid veel lager dan de downloadsnelheid.

Welke internetsnelheid past het beste bij mij?

Met de volgende vuistregels voor internetsnelheden kun je fijn internetten.

 Licht gebruik (10 Mbit/s)1 computer die je af en toe gebruikt voor surfen en mailen.
 Gemiddeld gebruik (20-30 Mbit/s)Surfen en mailen op meerdere computers en tablets, af en toe live tv-kijken of uitzending gemist via internet.
 Zwaar gebruik (50 Mbit/s)Als je naast bovenstaande zaken ook regelmatig grote bestanden downloadt. 

Eventueel kun je zelf vaststellen wat je snelheid thuis is met deze snelheidsmeter (download).  

In de vergelijker internet, bellen en digitale tv kun je op abonnementsniveau zien welke snelheden wij hebben gemeten.

Uit welke kosten bestaat een internetabonnement?

Eenmalige kosten
Dit zijn de kosten die de internetaanbieder rekent voor het activeren van het abonnement. Denk aan de aansluitkosten van de verbinding, de eenmalige kosten voor een modem/router, eventuele kosten voor een installatie door een monteur en de verzendkosten van het startpakket en/of de modem.

Maandelijkse kosten
De abonnementskosten die je maandelijks aan de internetprovider betaalt.

Optionele kosten
Kosten voor extra diensten bij een abonnement. Voor een anti-virus- of anti-spamfilter vragen sommige providers een kleine maandelijkse bijdrage.

Alle eenmalige en vaste kosten zijn terug te vinden na het doen van de postcodecontrole in de vergelijker van internet, bellen en digitale tv. Je komt dus niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Behoud ik mijn e-mailadres als ik overstap?

Nee. Wie niet steeds bij de overstap naar een andere provider een nieuw e-mailadres wil, kan kiezen voor een Hotmail of Gmail-account.

Bij provider KPN kun je wel nog een tijd tegen betaling (circa €5) je e-mailadres behouden.

Eventueel kun je een vast e-mailadres nemen, gekoppeld aan een eigen domein. Bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland zie je of een bepaalde domeinnaam nog vrij is. Vervolgens kun je je aanmelden bij een hostingbureau voor een eigen webdomein met bijbehorend e-mailadres. Dit kan al vanaf een paar euro per maand.

Hoelang duurt overstappen?

Je kabelabonnement (tv-kabel of coax) omwisselen voor een DSL (koper)abonnement (of andersom) levert - mits op tijd in gang gezet - niet zo veel problemen op. Bij de overstap van DSL naar DSL moet je even opletten: omdat alles over één draadje gaat, luistert de omzetting vrij nauw. Algemeen advies: check de looptijd van je oude internetabonnement (zeg niet direct op) en volg de overstapaanwijzingen bij je nieuwe internetprovider.

Glasvezel ligt nog niet overal. Het is letterlijk nog niet overal uitgerold. Het kan dus even tijd kosten voor je 'over' bent. Ook is het niet dezelfde draad als bij DSL of (tv-)kabel. 

Een overstapservice of verhuisservice helpt je sowieso de stappen in de goede volgorde te nemen.

De Consumentenbond helpt mensen met wisselen van internetprovider. Zie de vergelijker internet, bellen en digitale tv.

Waar moet je op letten bij een overstap?

Naast het verliezen van je oude e-mailadres moet je rekening houden met de opzegtermijn, de nieuwe aansluitkosten en eventuele kosten voor een nieuw modem/router.

Let er op dat niet alle abonnementen overal worden aangeboden. Doe de postcodecheck om te kijken wat op jouw adres geleverd kan worden. Bij elke provider kun je een postcode en huisnummer invoeren om te kijken of op dat adres de provider actief is met het door jou gezochte abonnement en snelheid.

Dit kan ook in onze vergelijker van internet, bellen en digitale tv.   

Waat moet ik op letten bij overstap 1 of meer lopende contracten heb?

Let goed op de contractduur en de opzegtermijn van je lopende contract(en) als je wilt overstappen naar een andere internetprovider. Heb je een contract voor bepaalde tijd, en wil je overstappen? Kijk dan goed in de algemene voorwaarden of je de overeenkomst tussentijds kunt beëindigen. Mogelijk wordt een opzegvergoeding in rekening gebracht.

Sinds 1 juli 2009 geldt de opzegtermijn van maximaal 1 maand voor contracten voor onbepaalde duur en voor contracten voor bepaalde duur die stilzwijgend verlengd zijn. Ook kun je nu altijd jouw contract opzeggen na afloop van de eerste contractperiode (dus na stilzwijgende verlenging) met een opzegtermijn van een maand. Zo zit je niet automatisch vast aan een nieuw jaarcontract. Deze regels gelden ook voor contracten die al voor 1 juli 2009 stilzwijgend zijn verlengd.

Let op: zit je nog binnen de eerste afgesproken contractperiode of heb jij uitdrukkelijk ingestemd om een contract na de contractduur te vernieuwen of te verlengen, dan ben je gebonden aan de afspraken met de aanbieder en dan kan het zijn dat je vastzit aan een opzegtermijn die langer is dan 1 maand.

De Consumentenbond helpt mensen wisselen van internetprovider. Zie de vergelijker internet, bellen en digitale tv. 

Biedt anti-virussoftware van mijn provider voldoende beveiliging?

Veel internetproviders bieden antivirus- en anti-spyware software en een firewall. Vaak is dat de beveiligingssoftware van F-Secure, al dan niet met een aangepaste naam. Als je daarnaast de standaardbeveiliging van Windows inschakelt dan ben je op de goede weg. 

Naast de software gebruiken die providers aanbieden kun je uiteraard zelf een virusscanner kiezen (gratis of betaalde software). Voor nog meer veiligheid, lees onze tips voor veilig internetten.

Is de meegeleverde modem/router veilig?

Internetproviders hebben de installatie van hun modems/draadloze routers grotendeels geautomatiseerd en dat is een hele verbetering. In het verleden werkten draadloze netwerkrouters niet veilig.

Bij apparatuur die al een tijdje in gebruik is, is het goed om de instellingen van je draadloze netwerk te checken.

Kan ik mijn huidige vaste telefoonnummer behouden?

Als je overstapt naar een andere provider voor internet en vaste telefonie, dan kun je je vaste telefoonnummer behouden. Nummerbehoud is gratis, maar niet automatisch. Vraag ernaar.

In de vergelijker internet, bellen en digitale tv kun je aangeven of je jouw huidige telefoonnummer wilt behouden.

Deel bericht via: