Internetabonnement kiezen: tips

Doe de postcodecheck

Internet postcodecheckWil je een internetabonnement afsluiten, controleer dan welke aanbieders op je  adres hun diensten (internet, bellen en/of tv) aanbieden. Niet elke aanbieder is namelijk overal actief. Dit kun je doen op de website van de provider. Of gebruik onze vergelijker.

Bij aanbieders van dsl (internet via de telefoonlijn) is het van belang dat je niet te ver van de wijkcentrale woont. Kabelaars zijn weer alleen actief in een bepaalde regio. Glasvezel is ook lang niet overal beschikbaar, maar wordt momenteel uitgerold op steeds meer plekken in Nederland.
Naar boven

Kies de juiste internetsnelheid

Bekijk de video

Ga je een internetabonnement kiezen en twijfel je tussen twee snelheden? Neem het goedkoopste internetabonnement. Je kunt vrijwel altijd met één telefoontje naar de provider een sneller (duurder) internetabonnement krijgen, als dat toch nodig is. Meer dan 50 Mbit/s heb je voorlopig echt niet nodig.

Een paar vuistregels:

  • 10 Mbit/s: als je maar één computer hebt en die af en toe gebruikt;
  • 20-30 Mbit/s: als je surft en mailt op meerdere computers en tablets tegelijk en af en toe live televisie of uitzendinggemist kijkt via internet;
  • 50 Mbit/s: als je daarnaast regelmatig grote bestanden downloadt, kun je de komende tijd vooruit met 50 Mbit/s.

WifiTips bij traag internet
Heb je last van traag internet, stap dan niet gelijk over naar een sneller abonnement. Kijk eerst of er binnenshuis snelheidsproblemen zijn en los die op. Maak je bijvoorbeeld via wifi verbinding, let er dan op of de router die hoge snelheid ook aankan. En houd er rekening mee dat de snelheid van draadloos internet verder van de router snel minder wordt door muren en plafonds. Vraag pas daarna aan de provider de lijn door te meten. Is er niets mis met de lijn en ervaar je nog steeds een trage verbinding, overweeg dan pas een overstap naar een sneller abonnement. Lees ook ons praktische tips voor het sneller maken van je internetverbinding thuis.

Uploadsnelheid
De uploadsnelheid, dus de snelheid waarmee je zelf bestanden verstuurt of online plaatst, is 8 tot 25 keer lager dan de downloadsnelheid. Alleen bij glasvezel is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Voor Skype voldoen alle abonnementen, maar je merkt het verschil goed wanneer je in één keer veel data online zet, zoals een fotoalbum of een YouTube-filmpje. Bij een snelheid van 2 Mbit/s duurt het uploaden van een foto-album van 150 MB ongeveer 12 min. Heb je een snelheid van 8 Mbit/s dan gaat het ongeveer 4 keer zo snel.

Kabelproviders verhogen regelmatig hun snelheden: controleer zo nu en dan of je geld kunt besparen door over te stappen op een goedkoper abonnement met de huidige snelheid.

Welke internetsnelheid je haalt kun je zelf meten met Nuria, een gratis Windows-programma (zie: je internetsnelheid meten).

Vergelijk:

Naar boven

Wil je er telefonie bij?

Telefonie erbijCheck dan eerst of je dat wel nodig hebt. Consumenten combineren vaak uit automatisme hun internetabonnement met vast bellen. Maar die combinatie is niet verplicht, en zeker niet altijd meer nodig. Word je alleen maar gebeld op de vaste lijn, en heb je naast de vaste lijn een mobiele telefoon? Dan is het misschien wel tijd om het telefonieabonnement op te zeggen. Dat scheelt, buiten de gesprekskosten, minimaal €60 aan abonnementskosten per jaar.

Gratis bellen via internet
En er ook zijn ‘gratis’ alternatieven om te bellen: via internet, bijvoorbeeld met Skype of Viber. Voor Apple-gebruikers is er Facetime. Dat kan met en zonder beeld. Gratis is het als jij en de andere gebruiker bellen via dezelfde software en via je eigen (wifi-)netwerk. Je kunt met Skype ook naar gewone vaste en mobiele nummers bellen, maar dan betaal je wel gesprekskosten.

Kies het juiste abonnement
Wil je de vaste lijn niet kwijt, dan zijn er grofweg 2 mogelijkheden: het standaardabonnement waarbij je achteraf gesprekskosten betaalt of een duurdere onbeperkt-bellen-bundel die je als optie extra afsluit. Soms geldt dat ‘onbeperkt’ alleen voor vaste telefoonnummers, soms ook voor mobiele nummers. Ook zijn er varianten waarbij onbeperkt bellen alleen voor het weekend geldt. Overigens worden er voor 0900- en buitenlandse nummers andere tarieven gerekend, dus met een bundel het gebruik helemaal afkopen lukt bijna nooit.

Pluis je oude facturen uit (hoeveel minuten bel je, naar wat voor soort nummers en wanneer) om uit te zoeken wat het voordeligste uitpakt.

Vergelijk:

Naar boven

Wil je er televisie bij?

TelevisieBij alle providers kun je digitale televisie afnemen, los bij de kabelaars of in combinatie met internet en bellen. Bij het basispakket krijg je circa 60 tv-zenders en 20 radiozenders, waarvan een stuk of 10 ook in hd-kwaliteit. Kijk je maar op 1 toestel televisie, heb je voldoende aan 60 zenders en geen bezwaar tegen een extra kastje bij de tv, dan hoef je verder nergens op te letten. Let anders op de volgende zaken:

  • Alleen bij kabel en glasvezel kun je (soms tegen bijbetaling) op 3 of meer televisies digitaal televisie kijken. Bij de kabelaars (Caiway uitgezonderd) en enkele glasvezelaanbieders (Telfort en Fiber) kan dit ook gewoon nog analoog, dus zonder speciaal kastje.
  • Alleen bij de kabelaars (en een enkele glasvezelaar) kun je ook zonder decoder digitale tv ontvangen. Je tv moet dan wel een digitale tuner hebben. En soms moet er een insteekkaart in de tv.
  • DecoderBij sommige providers krijg je de decoder in bruikleen, bij andere koop je de decoder zelf. Zelf kopen betekent meer keuze, maar je moet wel in een keer een flink bedrag betalen. Indien de provider de decoder in bruikleen geeft, betaal je als het ware elke maand ‘huur’.
  • Bijna alle aanbieders - op Canal Digitaal en Digitenne na - bieden interactieve tv: je kunt dan via de decoder gemiste tv-programma’s kijken en films huren.
  • Nog meer zenders? Extra-pakketten(zoals film- en sport) bieden alle aanbieders voor ongeveer dezelfde prijs aan. 
  • Alleen de kabel en een enkele glasvezelaanbieder geven radio ook analoog door, waardoor je radio kunt blijven beluisteren op elke radio. Bij de digitale radio van de andere aanbieders fungeert de decoder als radio. In sommige gevallen moet zelfs de tv aan om het gewenste radiostation te kiezen.

Digitenne en CanalDigitaal
Digitenne en CanalDigitaal zijn gevallen apart. Digitenne is een los af te nemen tv-dienst van KPN die zenders uit de lucht pikt met een kleine kamerantenne. Het is goedkoop, maar biedt alleen de basiszenders in standaardkwaliteit, niet in hd. Bij CanalDigitaal ontvang  je tv via de satelliet. Dat betekent heel veel zenders, maar geen ‘interactieve’ functies zoals uitzending gemist. En: je moet een schotel plaatsen.

Tv-abonnement de deur uit?
Kijk je weinig televisie en dan voornamelijk Nederland 1, 2 en 3, en kijk je even lief via de tablet? Overweeg dan om het tv-abonnement stop te zetten. Alleen bij de kabelaars kan dat niet, omdat je dan ook internet moet opzeggen. NPO zendt sinds kort Nederland 1, 2 en 3 live uit via internet. Veel programma’s kun je ook terugkijken via internet, zowel bij de publieke als de commerciële zenders. Met apparatuur als een Apple TV of Google Chromecast wordt het ook steeds eenvoudiger om internet-tv op de televisie te bekijken.

Vergelijk:

Naar boven

Veilig (draadloos) internetten

Internetten doe je veilig met adequate antivirus software op de computer (zie onze test) en een ingeschakelde firewall (netwerkfilter), bijvoorbeeld die van Windows of van het Mac OS zelf.

Linksys E2000Als je ook een draadloos (wifi) netwerk hebt, moet je goed opletten dat andere gebruikers buiten je huis (bijvoorbeeld de buren) niet ongemerkt toegang geeft. Zonder ingeschakelde beveiliging (versleuteling van het netwerkverkeer) kan iedereen nabij je huis ongemerkt van het draadloze netwerk gebruikmaken. Wil je weten hoe dat te doen, bekijk dan onze 8 beveiligingstips voor het wifi-netwerk.

Onze test van modemrouters van providers (modems die ook een draadloos netwerk verzorgen) stemde ons tevreden over de mogelijkheden die je hebt als consument om die apparatuur te beveiligen. Zo ondersteunen de onderzochte modemrouters van de providers allen WPA2 versleuteling. 

Meer tips voor veilig internetten vind je in het dossier Veilig online.

Naar boven